Jump to content
tomi1982

Fermentacja RISa Temperatura ...

Recommended Posts

Zrobilem RISa 26 BLG ( drozdze gestwa z US-05) fermentuje trzeci tydzien w piwnicy Temp. na poczatku 17 C weic bylo ok teraz w tym tygodniu temp poszla w dol na 14-15C

Myle ze wezme go na tydzien do gory ale w mieszkaniu jest 22-23C. Czy  tak robic ? Mam strach ze drozdze usna i RIS nie dofermentuje tak jak ma. A temp >20C tu boje sie rozpuszczalnika w piwie.

 

Co robic ?? porzadzcie szybko

 

Dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak trzeci tydzień fermentuje, to możliwe, że już mu się nic nie stanie jak go przeniesiesz do domu. Ale to kwestia jak gwałtowna jest jeszcze fermentacja i ile zostało do dojedzenia. 
Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. Mam dać z powrotem do zimnego?

Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, tomi1982 napisał:

Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. 

Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. 
Tak zrobię

Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...