tomi1982 Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 Zrobilem RISa 26 BLG ( drozdze gestwa z US-05) fermentuje trzeci tydzien w piwnicy Temp. na poczatku 17 C weic bylo ok teraz w tym tygodniu temp poszla w dol na 14-15C Myle ze wezme go na tydzien do gory ale w mieszkaniu jest 22-23C. Czy tak robic ? Mam strach ze drozdze usna i RIS nie dofermentuje tak jak ma. A temp >20C tu boje sie rozpuszczalnika w piwie. Co robic ?? porzadzcie szybko Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 Owiń kocami, będzie mu cieplej. Do wyższej temperatury przeniesiesz za tydzień-dwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 Rób następnym razem test fft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 Jak trzeci tydzień fermentuje, to możliwe, że już mu się nic nie stanie jak go przeniesiesz do domu. Ale to kwestia jak gwałtowna jest jeszcze fermentacja i ile zostało do dojedzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi1982 Posted November 29, 2019 Author Share Posted November 29, 2019 Jak trzeci tydzień fermentuje, to możliwe, że już mu się nic nie stanie jak go przeniesiesz do domu. Ale to kwestia jak gwałtowna jest jeszcze fermentacja i ile zostało do dojedzenia. Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. Mam dać z powrotem do zimnego? Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 16 minut temu, tomi1982 napisał: Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. tomi1982 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi1982 Posted November 29, 2019 Author Share Posted November 29, 2019 Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. Tak zrobię Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 Jak dałeś do ciepłego to będzie częściej bulkał, bo się teraz CO2 uwalnia. Ja bym już zostawił w ciepłym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.