tomi1982 1 Posted November 29, 2019 Zrobilem RISa 26 BLG ( drozdze gestwa z US-05) fermentuje trzeci tydzien w piwnicy Temp. na poczatku 17 C weic bylo ok teraz w tym tygodniu temp poszla w dol na 14-15C Myle ze wezme go na tydzien do gory ale w mieszkaniu jest 22-23C. Czy tak robic ? Mam strach ze drozdze usna i RIS nie dofermentuje tak jak ma. A temp >20C tu boje sie rozpuszczalnika w piwie. Co robic ?? porzadzcie szybko Dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted November 29, 2019 Owiń kocami, będzie mu cieplej. Do wyższej temperatury przeniesiesz za tydzień-dwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted November 29, 2019 Rób następnym razem test fft. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 549 1 Items Posted November 29, 2019 Jak trzeci tydzień fermentuje, to możliwe, że już mu się nic nie stanie jak go przeniesiesz do domu. Ale to kwestia jak gwałtowna jest jeszcze fermentacja i ile zostało do dojedzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomi1982 1 Posted November 29, 2019 Jak trzeci tydzień fermentuje, to możliwe, że już mu się nic nie stanie jak go przeniesiesz do domu. Ale to kwestia jak gwałtowna jest jeszcze fermentacja i ile zostało do dojedzenia. Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. Mam dać z powrotem do zimnego? Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 154 Posted November 29, 2019 16 minut temu, tomi1982 napisał: Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. 1 tomi1982 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomi1982 1 Posted November 29, 2019 Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. Tak zrobię Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 549 1 Items Posted November 29, 2019 Jak dałeś do ciepłego to będzie częściej bulkał, bo się teraz CO2 uwalnia. Ja bym już zostawił w ciepłym. Quote Share this post Link to post Share on other sites