Jump to content
eltomek

Jak przebiega refermentacja i ile trwa nasyanie piwa CO2?

Recommended Posts

No właśnie, załóżmy, że zalewamy odstanym piwem syrop z cukru do refermentacji i od tego czasu butelkowanie kończymy po 2h. Zakładając, że drożdże były w rozsądnej kondycji, tzn nie były za długo przetrzymane bez cukru, nie były coldcrashowane to co dzieje się dalej? Kiedy podejmują one pracę - po 5, 12, 24 godzinach i po jakim czasie przerabiają one cukier kompletnie do pełnego nagazowania - dzień, tydzień, dwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie spotkałem piwa prawidłowo nagazowanego po tygodniu. Ten tydzień to jest taki piwowarski yeti, mityczny stwór, mimo że nikt go nie widział to jest chętnie opisywany w bajkowych instrukcjach z zestawów: tydzień fermentacji, tydzień refermentacji... a gucio! 

 

Zwykle po 2-3 tygodniach otwieram pierwszą butelkę dla testu i ... zwykle jeszcze brakuje do nominalnego nagazowania. No więc ile? Zależnie od drożdży - jedne nagazują w dwa tygodnie, inne w dwa miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Piotr Ba napisał:

2 tyg burzliwej

Hmmm, a to mi sie nigdy nie zdarzyło. Może dlatego, że mało dotąd uwarzyłem. Ale zdarzyło się, ze burzliwa trwała 4 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje piwo pszeniczne jest coraz lepsze z biegiem czasu. Muszę się pochwalić - zestaw Hefeweizen z Browamatora. Będę mieć poważny dylemat co uważyć w maju na lato - pszeniczne czy jakieś pale ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Kaniutek napisał:

Hmmm, a to mi sie nigdy nie zdarzyło. Może dlatego, że mało dotąd uwarzyłem. Ale zdarzyło się, ze burzliwa trwała 4 dni.

 

Nie nasmiewaj sie, bo ta wiedze wyniosl napewno z naszego forum, gdzie wiekszosc powtarza ze fermentacja "burzliwa" trwa 3 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, anatom napisał:

Też zauważyłem że na glukozie 1-2 tygodnie i piwo nagazowane. Na cukrze natomiast te 2-3 tygodnie trzeba czekać. 

Hmm... może w tym coś być, w takim wypadku chyba muszę również się przestawić na glukozę, szczególnie przy "powolnych" drożdżach (np. FM13, które mi 2-3 miesiące nagazowywały).

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Fermentacja trwa 5 tygodni - 2 tyg burzliwej i 3 tyg cichej.

Po co komu w ogóle to  potrzebne . Fermentacja ma się zacząć i prawidłowo zakończyć , a co jest pośrodku (ja wypijam w tym okresie 1-1,5 skrzynki piwa ) po co się spinać . A jak burzliwa przeciagnie się o 2 dni to co wtedy?:eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Hanys93 napisał:

Nie nasmiewaj sie, bo ta wiedze wyniosl napewno z naszego forum, gdzie wiekszosc powtarza ze fermentacja "burzliwa" trwa 3 tygodnie.

 

Bo tak jest. Ale nie chce mi się 10ty raz powtarzać, więc odeślę tylko do dyskusji zaczynającej się od tego posta:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Hanys93 napisał:

 

Nie nasmiewaj sie, bo ta wiedze wyniosl napewno z naszego forum, gdzie wiekszosc powtarza ze fermentacja "burzliwa" trwa 3 tygodnie.

Źle mnie zinterpretowałeś. Ja się nie naśmiewam. Po prostu, nie zdarzyło mi się, zeby burzliwy etap fermentacji trwał u mnie tak długo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tygodniu żadna moja warka nadawała się do wypicia po tygodniu. Nawet pszenica przy refermentacji glukozą była za słodka. Minimum potrzebowała 2 tygodnie, optymalnie po co najmniej 3-4 tygodniach

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Oskaliber napisał:

 

Bo tak jest. Ale nie chce mi się 10ty raz powtarzać, więc odeślę tylko do dyskusji zaczynającej się od tego posta:

 

 

Nie znam sie w 100% na polskim jezyku browarniczym ale wychodze z zalozenia ze "burzliwa" i "cicha" zostala przypisana do niemieckiego "Hauptgärung" i "Nachgärung".

Przy czym trzeba dodac ze "Nachgärung" jest w wiekszosci przypadkow polaczone z "Lagerung" czyli lagerowaniem piwa.

Wracajac do tematu burzliwej - u 90% uzytkownikow forum mozna zaobserwowac ze jako fermentacje "burzliwa" okreslaja punkt gdzie piwo zeszlo do FG a nastepnie przelewaja do innego zbiornika na "cicha" co w tym przypadku nalezaloby juz nazwac lagerowaniem.

Poprawne uzycie okreslenia "cicha" bedzie w momencie gdy jeszcze fermentujace piwo przelewamy do innego zbiornika - ale trzeba zaznaczyc ze przejscie z procesu "Hauptgärung" na "Nachgärung" czyli z tzw. "burzliwej" na "cicha" powinno nastapic w momencie gdy cukry proste zostana zjedzone i drozdze rozpoczynaja zjadac cukry bardziej zlozone - czyli "Nachgärung" - ktory jest defacto procesem sluzacym w glownej mierze do ustawiania odpowiedniego nasycenia Co2. Dopiero po osiagnieciu FG mozemy mowic o rozpoczeciu procesu lagerowania.

Mowa tutaj o fermentacji "glownej" bezcisnieniowej.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tygodniu w piwie można sprawdzić czy się wyklarowało najwyżej. Nie ma sensu kosztować piwa kiedy nie upłynie jednak parę miesięcy, a o niektórych piwa można dopiero myśleć w przedziale pół roku-rok. Po miesiącu można sprawdzić czy ewentualnie zaczęło się nagazowywać, ale do tego nie trzeba otwierać piwa, wystarczy popatrzeć jak zachowuje się piana po wstrząśnięciu i przy okazji nadstawić ucha do kapsla czy patentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Bogi napisał:

Nie ma sensu kosztować piwa kiedy nie upłynie jednak parę miesięcy,

Trochę przesadzasz, nie wyobrażam sobie tyle czekać z jakąś IPĄ, APĄ itp. U mnie przy tych stylach, w 2-3 tygodnie już są dobrze nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA może być po miesiącu, ale bezpieczniej wypić lepsze piwo później niż średnie wcześniej. Piwowarstwo i nie tylko powinno uczyć przede wszystkim cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...