eltomek 23 Posted November 28, 2019 Hej, Planuję swój garnek rozszerzyć o możliwość filtracji zacieru i najpierw chciałem zrobić z rury miedzianej pierścień filtrujący po obwodzie dna, nawiercić go itd, ale zacząłem szukać i natknąłem się na coś takiego: - oryginał: https://www.austinhomebrew.com/MattMill-LauterHelix-1000_p_7190.html - wersja od majfrendów: https://pl.aliexpress.com/item/32962319962.html Czy ktoś z Was używa takiego patentu i może go polecić, albo go odradza? Rurka jest o tyle lepsza, że raczej nie wkręci mi się w mieszadło, a z tą spiralą różnie może być - ewentualnie mogę wsadzić rurkę miedzianą o mniejszej średnicy w tą spiralkę i już się to jakoś usztywni. Zdrówka eltomek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted November 28, 2019 W Polsce masz taniej niż z wysyłka od chińczyka. https://allegro.pl/oferta/filtrator-do-piwa-typu-owalny-piwo-domowe-slod-6318106115Wstaw inne media Quote Share this post Link to post Share on other sites
eltomek 23 Posted November 28, 2019 Dziękuję, nadal mam pytanie o jakość filtrowania z użyciem tego ustrojstrwa - czy się nie zatyka? Na zdjęciach wygląda na dość szczelne zagęszczenie drutów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChmielowyAli 9 Posted November 28, 2019 Bez obaw, na pewno da radę, przecież większość przypadków z zatykaniem się wynika ze słodu a nie samego odprowadzenia. Jakieś pół roku temu przeszedłem z tradycyjnego "sraczwężyka". Różnica na plus bo robię 40 litrowe warki, ta spirala zwyczajnie nie zgniata się pod 12 kilogramowym zasypem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted November 28, 2019 http://piwoszarnia.pl/filtrator-do-piwa-typu-owalny-100-cm-p-864.html https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/filtrator-owalny-100-cm Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaedge 4 Posted November 28, 2019 Filtruje tym. Wcześniej , najpierw sraczwezyk ,później hopstooper teraz tym i jest OK. Quote Share this post Link to post Share on other sites
eltomek 23 Posted November 29, 2019 (edited) Aktualnie filtruję i wysładzam w fermentorze 33L, który dodatkowo ma kształt lekko stożkowy, przez co zacier 20-litrowej warki dość mocno się spiętrza i podczas filtracji złoże dla przeciętnej "dwunastki" ma ok 15cm wysokości. Zastanawiam się czy w garze 50L o średnicy 40cm ta filtracja przebiegnie poprawnie - złoże w takim garnku będzie miało nie więcej niż 8cm, z czego martwa strefa (czyli to co ostatecznie z garnka nie wypłynie przez fakt, że wypływ kranika jest ok 2cm nad dnem to ok 3 litry). Zerknąłem na zdjęcia przemysłowych kadzi do wysładzania i mają one rzeczywiście kształt bardziej płaski niż wysoki, co sugerowałoby, że może niekoniecznie trzeba to złoże spiętrzać. Będzie to działało? Chętnie pozbyłbym się etapu ręcznego przenoszenia zacieru do wiadra filtracyjnego. Edited November 29, 2019 by eltomek Quote Share this post Link to post Share on other sites