Jump to content
Sign in to follow this  
goldi_WRO

Fermentor stożkowy ROYAL CATERING

Recommended Posts

Przymierzam się do zakupu fermentora z nierdzewki 

https://www.expondo.pl/royal-catering-pojemnik-fermentacyjny-30-l-termometr-10011528

 

zastanawiam się tylko jak wykorzystać dolny zawór.  To jest chyba 1/2'

Macie na to jakiś patent? jakaś przejściówka do nakrętki pet ? czy może zlewać z tego bezpośrednio do słoika ? 

 

Edit: 

tu są lepsze zdjęcia https://allegro.pl/oferta/pojemnik-fermentacyjny-royal-catering-rcbm-44cf-8687820126

Edited by goldi_WRO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znam tego fermentatora, ale używałem fermentasaurus 35l i teraz fermzilla 27l.

I powiem jedno nie wiem jaki tam jest zawór spustowy, ale porównując fermentasaurus do fermzilla to różnica w wielkości zaworu robi robotę.

Fermzilla ma ok 2 cali i to chyba takie minimum.

Dodatkowo mając fermentator stożkowy to powinien, mieć możliwość transportu bez tlenowego.

Czyli mieć możliwość podłączenia gazu i transportu do kega czy do nalewacza do butelek.

Przynajmniej dla mnie to duży plus, gazuje kega i stroną piwną zalewam piwo.(w butelki się już nie bawię)

Tak to u mnie wygląda na przykładzie Belgian Dark Coffe 16 blg, kawa po 3-4 dniach cichej sama opadła do pojemnika.

Niestety nie zrobiłem zdjęcia.

Teraz mam temp. 0 stopni i klaruje piwo.

Wiem że mu daleko do fermentatora z SS, ale to coś naprawdę robi robotę.

Jak by było mnie stać na taki z SS to nawet bym się nie zastanawiał.

Ale z w/w wymaganiami.

 

 

 

 

 

 

IMG_20191127_074754.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie tam kupiłem bachnik bez problemowa wysyłka, całość z wysyłką 130 - 133 euro.

A jakieś dodatki zamawiałem w chinach np. dodatkowe pojemniki na drożdże kupowałem w chinach.

Wziąłem dwa żeby była tańsza wysyłka, jeden pojemnik mam do odsprzedania.

Fajna rzecz, za w miarę przystępną cenę.

Taki z SS to tak pod 2k kasy.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżam temat.

Czy jest jakiś użytkownik tego fermentora z nierdzewki i podzielił się spostrzeżeniami? Zastanawiam się nad tym fermentorem (stal nierdzewna jednak lepsza od plastiku) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego kup i porównaj, a jak kupisz to od razu zmieniaj ujście gęstawy na minimum 2 cale.

Ja wolę tańszą Fermzille, jak się go czyści chemią lub miękką gąbką to nic mu się nie dzieje.

A widzę na bieżąco jak przebiega fermentacja.

To że przezroczysty dla mnie zaleta, a fermentuje w zamkniętej chłodni więc ma ciemno.

A jeśli Cię stać i chcesz porządny fermentator z SS to :image.thumb.png.777863c3678c618c79fe6cd6c7846959.png

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.12.2019 o 08:45, Ciniak napisał:

Odświeżam temat.

Czy jest jakiś użytkownik tego fermentora z nierdzewki i podzielił się spostrzeżeniami? Zastanawiam się nad tym fermentorem (stal nierdzewna jednak lepsza od plastiku) .

 

Dostałem od żony na mikołaja ten fermentor i to ten z chłodnicą :)

 

Mój egzemplarz przyjechał z uszkodzonym termometrem który wymieniłem na nowy. Nie chciało mi się bawić z odsyłaniem na gwarancji itd.. nowy termometr kosztował mnie 10zl. 

Dodatkowym minusem w moim przypadku jest odpadająca uszczelka pod deklem, w jednym miejscu fabrycznie była źle przyklejona i jak chciałem ją poprawić to się odkleiła. Mam zamiar zastąpić ja silikonem do zastosowań spożywczych, widziałem taki na allegro, chyba 20zł za sztukę. Dam grubszą warstwę to wydaje mi się że po zamknięciu pokrywa będzie szczelniejsza.. będę z tym jeszcze kombinował. 

 

Poza tymi dwoma wadami konkretnie mojego egzemplarza muszę polecić konstrukcję, wszystkie elementy takie jak nóżki i rączki są bardzo dobrze przymocowane. Łączenia w środku są bardzo ładnie wykończone, prawie niewidoczne, nie znam się na obróbce takich metali ale są chyba jakoś wyszlifowane bo prawie ich nie widać. 

 

Ja w swoim fermentorze zastosowałem ogniwo Peltiera do chłodzenia cieczy w układzie, wieczorem podeśle zdjęcia jak to wygląda. Zbliża się czas zlania aktualnie fermentującego piwa to spróbuje zrobić jakiś cold-crash :) i zobaczymy do ilu stopni zejdę na tym układzie. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał:

Jaka średnica zaworu i kolanka spustu gęstawy?

Tych informacji producent nigdzie nie podaje.

Zawór to 1/2". Średnica zaworu w środku czyli fi to 9mm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, sibart napisał:

Zawór to 1/2". Średnica zaworu w środku czyli fi to 9mm.

To dupa, kawa czy nawet chmiel po chmieleniu na zimno nie zejdzie.

Pierwsza rzecz do przeróbki..

Ale jestem ciekaw zdjęć i opinii kol. @goldi_WRO jak z spustem drożdży itp.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety na opis zlewania drożdży musicie jeszcze chwile poczekać. Pewnie pod koniec tygodnia będę zlewał. 

 

Tak potwierdzam, kolanko to standardowe kolanko 1/2" z zaworem kulowym na końcu. Macając od środka fermentora kolanko można wyczuć gwint więc zostało ono po prostu jakoś przyspawane do stożka. 

 

Na potrzeby zlewania środka czyszczącego zamontowałem przejściówkę na 3/4" i wylot na wąż ogrodowy 19mm (akurat taki zestaw miałem w domu) i musze powiedzieć że leciało bardzo żwawo.

IMG_20191231_150232.jpg

 

5l środka zleciało w kilka sekund. Nie wiem jak będzie przy zlewaniu drożdży, pewnie przydało by sie to przedmuchać jakimś CO2 wcześniej :( zobaczymy w weekend. 

 

 

@Pabllo_Lodz Zdecydowanie nie jest to rozwiązanie jak w FermZilli że masz cały czas podłączony słoik i drożdże sobie po prostu opadają do niego, ten zawór służy raczej do zlewania ich po zakończonej fermentacji. 

 

Mój fermentor jest nadal w trakcie budowy.., a wygląda aktualnie tak:

 

IMG_20191231_145653.jpg

 

 

IMG_20191231_152056.jpg

IMG_20191231_152020.jpg

 

Edited by goldi_WRO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to o ogniwo Peltiera daje rade i jest w stanie utrzymać 12 C (do dolnej fermentacji) i  jakiej mocy jest zasilacz do tego ogniwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam zasilacz 18A ale pobór prądu przez ogniwo to około 6A 12v. 

Co do jego wydajności to myślę że spokojnie utrzyma temperaturę 12 stopni, niestety może być mały problem z osiągnięciem tej temperatury. Trzeba by mu jakoś pomóc, albo zaaplikować brzeczkę już w niskiej temperaturze. Nie testowałem tego w tym fermentorze, ale używałem tego ogniwa do chłodzenia skrzyni styropianowej i dawało radę utrzymać 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testowałem ogniwa, to jest mało żeby osiągnąć niską temp. brzeczki.

Nie mówię już o lagerowaniu.

Ale pomyśl o chiller opartym o agregat chłodniczy, jako zbiornik glikolu lodówka turystyczna.

Ponieważ ja mam lodówkę w szafce z zastosowaniem agregatu i 25l mogę schłodzić do -1 w kilka godzin, to wiem że na pewno zadziała.

Moja lodówko szafka kosztowała mnie 200 zł z agregatem, bez szafki.

Koszt myślę że max 700 zł za glikol chiller, GF Chiller 3800 zł.

Sterownik nawet po wifi się znajdzie, lub CBpi3, czy jakikolwiek inny.

 

 

 

 

 

agregat.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...