Roy_Batty Posted November 28, 2019 Share Posted November 28, 2019 Witam Mam dwumiesięczną gęstwę drożdżową, czy jej czas przydatności upłynął?. Jaki jest optymalny termin przechowywania gęstwy?. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 28, 2019 Share Posted November 28, 2019 Im świeższa tym lepsza. Miesiąc to chyba max. Użycia dwumiesięcznej bym nie zaryzykował. Roy_Batty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted November 28, 2019 Share Posted November 28, 2019 Szkoda czasu i surowcow na ryzykowanie z taka gestwa. Uzywaj najlepiej do 2 tygodni. Roy_Batty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted November 28, 2019 Share Posted November 28, 2019 Wszystko zależy od sterylności. Na pewno część drożdży padła. Samemu z powodzeniem użyłem dwumiesięcznej gęstwy. Sporządziłem mały starter celem sprawdzenia, czy drożdże ruszą. Efekt użycia był lepszy, niż po pierwszym przebiegu płynnych drożdży z 1,5l startera wstrząsowego. Z drugiej strony 2-miesięczna gęstwa mogłaby też złapać infekcję w lodówce... Osobiście użycie takiej gęstwy uzależniałbym od rodzaju i ceny drożdży Roy_Batty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 Powąchaj, odlej i weź łyka tego wodnistego piwa znad gęstwy. Jak śmierdzi lub jest kwaśne, czy inaczej podejrzane to wylej. Jak pachnie i smakuje cienkim piwem i drożdżami, to pewnie się nada. Czy to są przepłukane kveiki? Jeśli tak, to luzik, ruszą bez zająknięcia. Są to inne drożdże i nie jesteś pewny ich żywotności? Polecam rewitalizację opisaną w poniższym linku. Mi 150 ml gęstwy po ok 2h wyłaziło z litrowego słoika. Roy_Batty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roy_Batty Posted November 29, 2019 Author Share Posted November 29, 2019 @ogounZrobię jak radzisz. Drożdże to Wyeast XL West Coast. Dzięki!. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts