Jump to content
Roy_Batty

Dwumiesięczna gęstwa drożdżowa.

Recommended Posts

Wszystko zależy od sterylności. Na pewno część drożdży padła. Samemu z powodzeniem użyłem dwumiesięcznej gęstwy. Sporządziłem mały starter celem sprawdzenia, czy drożdże ruszą. Efekt użycia był lepszy, niż po pierwszym przebiegu płynnych drożdży z 1,5l startera wstrząsowego.

 

Z drugiej strony 2-miesięczna gęstwa mogłaby też złapać infekcję w lodówce... 

 

Osobiście użycie takiej gęstwy uzależniałbym od rodzaju i ceny drożdży

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powąchaj, odlej i weź łyka tego wodnistego piwa znad gęstwy. Jak śmierdzi lub jest kwaśne, czy inaczej podejrzane to wylej. Jak pachnie i smakuje cienkim piwem i drożdżami, to pewnie się nada.

 

Czy to są przepłukane kveiki? Jeśli tak, to luzik, ruszą bez zająknięcia.

Są to inne drożdże i nie jesteś pewny ich żywotności? Polecam rewitalizację opisaną w poniższym linku. Mi 150 ml gęstwy po ok 2h wyłaziło z litrowego słoika.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...