Jump to content

FM52 lub FM55 w piwnicy przy 14°C?


Suchejroo
 Share

Recommended Posts

Witajcie mam dośc nagłe pytanie - ostatni w piwnicy spadła mi temperatura, aż do 14°C i zastanawiam się czy któreś z wymienionych w temacie  drożdży dadzą rade w tej temperaturze? Ostatnio ciągle robiłem na US-05 albo na S-04 i nie było problemu, bo miałem jeszcze tydzien temu 15°C (chociaż jak wiadomo to innym US-05 nawet w 11°C śmigały). Co o tym sądzicie? Podczas fermentacji pewnie się podbije o 2-3°C, ale pytanie czy ruszą? Ktoś używał w taki sposób?

A i wspomnę, że nie mam jeszcze mieszadła. 

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Robert87 napisał:

Śmiało lej do fermentora:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka
 

Lepiej brać FM52 które ma zakres od 16°C, czy nie ma co sie bać i mogą byc FM55  od 18°C :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.