Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Kraftmagia]Co to jest słód i dlaczego trafia do piwa

Recommended Posts

Z czego robi się piwo? Przypadkowo zapytana na ulicy osoba najpewniej odpowie, że z chmielu. To wiedza zaczerpnięta z reklam telewizyjnych.

Tymczasem tak naprawdę piwo powstaje ze słodu, który jest podstawowym surowcem piwowarskim. Chmiel oczywiście jest bardzo ważny, ale najczęściej dodaje się go na koniec całego procesu w ilości o wiele mniejszej, niż słód.

Ale czym w ogóle jest słód?

Słód to po prostu specjalnie przygotowane zboże. Najczęściej jest to jęczmień, zwany również z tej przyczyny jęczmieniem browarniczym.

Jednak żeby mógł być użyty do produkcji piwa, musi zostać poddany słodowaniu. W tym procesie ziarno poddawane jest licznym zabiegom: jest namaczane, przewracane, przewiewane powietrzem, a następnie suszone. Całość trwa około tygodnia. Celem jest uruchomienie w ziarnie naturalnych procesów kiełkowania, a następnie przerwanie tego procesu. Ważne jest także wysuszenie zboża, by mogło być przechowywane przez dłuższy czas. W ten sposób w słodzie gotowym do użycia w browarze jest maksymalnie dużo cukrów, które drożdże łatwo zamienią na piwo.

Co daje słód

Słód to podstawa każdego piwa. Jest niezbędny ze względów technologicznych:

  • zawiera cukry, które drożdże łatwo przerabiają na alkohol
  • zawiera odpowiednią ilość białek
  • ma enzymy, które potrzebne są przy zacieraniu
  • ziarno jest otoczone łuską, przydatną przy filtracji

Słód wnosi też do piwa cechy ważne dla konsumentów:

  • nadaje charakterystyczny smak i aromat piwa
  • w zależności od stopnia wysuszenia słodu nadaje odpowiednią barwę od słomkowo jasnej, aż do całkowicie czarnej
  • różne rodzaje słodów nadają różne smaki: słodkie, palone, a także strukturę piwa, jak gładkość czy gęstość
  • odpowiada za tworzenie piany

Rodzaje słodu

Rodzajów słodów jest całe mnóstwo. Im jaśniejszy, tym delikatniejszy smak wnosi:

  • pilzneński – jasny, podstawowy słód stosowany do większości piw
  • karmelowy – w szerokiej palecie barw i smaków – nadaje słodszy, pełniejszy smak
  • czekoladowy – ciemna barwa i głęboki smak
  • palony – nadaje czarną barwę i kawowy, palony smak

Przeważnie w piwowarstwie wykorzystuje się słód jęczmienny. Jednak można stosować także inne zboża:

  • słód pszeniczny – do piw pszenicznych
  • żytni – do piw żytnich
  • owsiany – jako dodatek wpływający na smak
  • gryczany – do piw bezglutenowych
  • kukurydziany, z prosa, sorgo – egzotyczne i rzadziej stosowane słody

Ale na tym rozmaitość słodów wcale się nie kończy! Są jeszcze słody specjalne, które wnoszą specyficzne smaki do piwa:

  • słód jęczmienny wędzony drewnem – dębem, bukiem, z drzew owocowych – dzięki niemu piwo pachnie wędzonką
  • słód pszeniczny wędzony drewnem – używany do piwa Grodziskiego
  • słód wędzony torfem – wnosi aromaty torfowej whisky

Co jeszcze można zrobić ze słodu

Ze słodu tworzy się nie tylko piwo. Tak naprawdę zastosowań słodu i ekstraktów słodowych jest w przemyśle spożywczym całe mnóstwo. Słodu używa się także do tworzenia:

  • whisky
  • octu słodowego
  • sosów, jak angielski sos HP
  • ciasta słodowego – popularnego zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich
  • w piekarnictwie – jako dodatek do chlebów i bułek – ekstrakt słodu nadaje barwę i smak
  • batonów i innych słodyczy jak np. Maltesers

The post Co to jest słód i dlaczego trafia do piwa appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...