tumok 0 Posted November 27, 2019 Witam, Czy orientuje sie ktos czy gdzies w Polsce mozna kupic Sabro? Jesli nie to jakie zamienniki polecacie? Planuje zrobic NEIPA. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 106 Posted November 27, 2019 tylko USA bodajże. Nelson, Cascade, Galaxy, Citra, Mosaic wybierz coś Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted November 27, 2019 Sabro jest na tyle charakterystyczny, że ciężko go czymkolwiek zastąpić. Ale do NEIPA możesz użyć jakiegokolwiek mocno owocowego chmielu nowofalowego, np. któregoś z wymienionych wyżej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tumok 0 Posted November 27, 2019 Dzieki, tak sie sklada ze chcialem uzyc wszystkich wymienionych nie liczac cascade, wiec w takim razie dodam cascade zamiast sabro. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szczepanq 1 Posted November 27, 2019 Odchodząc nieco od tematu mimo tak trudnej dostępności Sabro - dla browarów również. Ostatnio widziałem piwo w hurtowni na promocji z tym chmielem, blisko daty ważności, znany browar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BROWAR KWARTA 22 Posted November 28, 2019 używałem chmielu sabro i jakoś nie powalił mnie na kolana... Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted May 23, 2020 Jo że nie ma tematu osobnego to tu skrobnę,chmiel jest bardzo przeciętny, żeby nie powiedzieć słaby,z obiecywanych fajerwerków zostały tylko obietnice,zero cytrusów,zapach bardzo słaby i pusty, mi kojarzy się z mirabelkami,coś tam pałęta się egzotyka i nafta nawet, test na kwasie, 50g na zimno na 4 dni,chmiel 2019 z CP Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 106 Posted May 23, 2020 1 minutę temu, dziedzicpruski napisał: Jo że nie ma tematu osobnego to tu skrobnę,chmiel jest bardzo przeciętny, żeby nie powiedzieć słaby,z obiecywanych fajerwerków zostały tylko obietnice,zero cytrusów,zapach bardzo słaby i pusty, mi kojarzy się z mirabelkami,coś tam pałęta się egzotyka i nafta nawet, test na kwasie, 50g na zimno na 4 dni,chmiel 2019 z CP U mnie 50g + 50g Azacca na zimno w NEIPA na 7l na drożdzach Hazy Daze - potężny aromat kokosa, troche nawet mydlany ale w pozytywnym sensie + ananas. Na pewno wrzucę. Wersja też 2019 z CP Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted May 23, 2020 P 6 minut temu, Suchejroo napisał: U mnie 50g + 50g Azacca na zimno w NEIPA na 7l na drożdzach Hazy Daze - potężny aromat kokosa, troche nawet mydlany ale w pozytywnym sensie + ananas. Na pewno wrzucę. Wersja też 2019 z CP Pytanie jest co wniosła azacca, jakbym pomieszał to sabro np. z citrą to pewnie też byłbym bardziej zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 106 Posted May 23, 2020 15 minut temu, dziedzicpruski napisał: P Pytanie jest co wniosła azacca, jakbym pomieszał to sabro np. z citrą to pewnie też byłbym bardziej zadowolony. Pewnie tak. Ja jakos mam tak że Sabro wyczuwam w każdym piwie jakim jest, ale moim zdaniem własnie tez on się komponuje z innymi jako wypelnienie, jako sam może być słabo Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted May 23, 2020 4 minuty temu, Suchejroo napisał: Pewnie tak. Ja jakos mam tak że Sabro wyczuwam w każdym piwie jakim jest, ale moim zdaniem własnie tez on się komponuje z innymi jako wypelnienie, jako sam może być słabo Ja to na świeżo recenzuje, własne rozlewam ten kwas,czasem sobie tam próbuję jak mi się za dużo naleje do butelki, ja już na pewno gdzieś ten profil zapachowosmakowy czułem,na pewno w niemieckim chmielu,te same mirabelki, kwas i chyba nic więcej ciekawego, da się to wypić z przyjemnością pewnie, ale chmielu tego już na bank nie kupię. Jakby zmieniło w butelkach po paru dniach to napisze uzupełnienie Quote Share this post Link to post Share on other sites