Jump to content
tumok

Chmiel Sabro dostepnosc

Recommended Posts

Witam,

 

Czy orientuje sie ktos czy gdzies w Polsce mozna kupic Sabro?

Jesli nie to jakie zamienniki polecacie? Planuje zrobic NEIPA.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sabro jest na tyle charakterystyczny, że ciężko go czymkolwiek zastąpić. Ale do NEIPA możesz użyć jakiegokolwiek mocno owocowego chmielu nowofalowego, np. któregoś z wymienionych wyżej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odchodząc nieco od tematu mimo tak trudnej dostępności Sabro - dla browarów również. Ostatnio widziałem piwo w hurtowni na promocji z tym chmielem, blisko daty ważności, znany browar. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jo że nie ma tematu osobnego  to tu skrobnę,chmiel jest bardzo przeciętny, żeby nie powiedzieć słaby,z obiecywanych fajerwerków zostały tylko obietnice,zero cytrusów,zapach bardzo słaby i pusty, mi kojarzy się z mirabelkami,coś tam pałęta  się egzotyka i nafta nawet,

test na kwasie, 50g na zimno na 4 dni,chmiel 2019 z CP

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, dziedzicpruski napisał:

Jo że nie ma tematu osobnego  to tu skrobnę,chmiel jest bardzo przeciętny, żeby nie powiedzieć słaby,z obiecywanych fajerwerków zostały tylko obietnice,zero cytrusów,zapach bardzo słaby i pusty, mi kojarzy się z mirabelkami,coś tam pałęta  się egzotyka i nafta nawet,

test na kwasie, 50g na zimno na 4 dni,chmiel 2019 z CP

U mnie 50g + 50g Azacca na zimno w NEIPA na 7l na drożdzach Hazy Daze - potężny aromat kokosa, troche nawet mydlany ale w pozytywnym sensie + ananas. Na pewno wrzucę. Wersja też 2019 z CP

Share this post


Link to post
Share on other sites

P

6 minut temu, Suchejroo napisał:

U mnie 50g + 50g Azacca na zimno w NEIPA na 7l na drożdzach Hazy Daze - potężny aromat kokosa, troche nawet mydlany ale w pozytywnym sensie + ananas. Na pewno wrzucę. Wersja też 2019 z CP

Pytanie jest co wniosła azacca, jakbym pomieszał to sabro np. z citrą to pewnie też byłbym bardziej zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, dziedzicpruski napisał:

P

Pytanie jest co wniosła azacca, jakbym pomieszał to sabro np. z citrą to pewnie też byłbym bardziej zadowolony.

Pewnie tak. Ja jakos mam tak że Sabro wyczuwam w każdym piwie jakim jest, ale moim zdaniem własnie tez on się komponuje z innymi jako wypelnienie, jako sam może być słabo

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Suchejroo napisał:

Pewnie tak. Ja jakos mam tak że Sabro wyczuwam w każdym piwie jakim jest, ale moim zdaniem własnie tez on się komponuje z innymi jako wypelnienie, jako sam może być słabo

Ja to  na świeżo recenzuje, własne rozlewam ten kwas,czasem sobie tam próbuję  jak mi się za dużo naleje do butelki, ja już na pewno gdzieś ten profil zapachowosmakowy czułem,na pewno w niemieckim chmielu,te same mirabelki, kwas   i chyba nic więcej ciekawego, da się to wypić z przyjemnością pewnie, ale chmielu tego już na bank nie kupię.

 

Jakby  zmieniło w butelkach po paru dniach to napisze uzupełnienie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.