Jump to content
zuoty

Mętne piwo po burzliwej i duże BLG

Recommended Posts

Cześć!

 

Zabrałem się za warzenie mojej pierwszej warki, jest to NE IPA 16 BLG z Homebrewing.

Zasyp:

Słód Pale Ale Viking Malt 3,5 kg

Słód Pszeniczny Viking Malt 1 kg

Płatki owsiane i pszeniczne po 0,5 kg

 

Zacieranie:

1. Zagotowanie płatków

2. 68 stopni przez 40 minut

3. 72 stopnie przez 10 minut (próba jodowa negatywna)

4. 76 stopni i do filtracji

 

Podczas filtracji zużyłem dość dużo wody o temp. 78 stopni, trwało to dość długo, ponieważ nie miałem wystarczającej ilości ciepłej wody i grzałem ją w czajniku na bieżąco. Wysładzałem do ok. 3 BLG, wyszło mi sporo za dużo brzeczki, więc gotowałem to aż do uzyskania zakładanych ok. 20 litrów (ok. 2h zamiast planowanej 1h). Gar chłodziłem w wannie.

Drożdże S-33 uwodniłem zgodnie z instrukcją i rozpocząłem fermentację, pomiar aerometrem wskazał równe 16 BLG. Fermentacja była prowadzona w temp. 17-19 stopni.

 

Po 9 dniach piwo w fermentorze jest mętne od połowy jego wysokości w dół, pobrałem próbkę przez kranik w 7. i 9. dniu fermentacji i aerometr wskazał odpowiednio 8,5 i 8 BLG, natomiast refraktometrem ciężko stwierdzić, bo przez mętność roztworu pomiar jest niewyraźny.

 

Moje pytania:

 

1. Czy tak wysokie BLG po fermentacji jest w porządku? Czy mogłem coś zrobić źle?

2. Przelać już na cichą, czy zostawić jeszcze na dofermentowanie?

3. Czy to normalne, że zawartość fermentora jest tak mętna?

 

Z góry dziękuję za pomoc

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad.1 Fermentacja jeszcze trwa więc nie wiesz jakie będzie końcowe BLG

Ad 2. Nie przelewaj, zostaw w tym fermentorze

Ad 3. Fermentacja jeszcze trwa więc jeszcze za wcześnie na ocenę mętności...

 

Zostaw to piwo w spokoju.... 9 dni fermentacji 16BLG to zdecydowanie za mało...

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo, w instrukcji była informacja, żeby w 7-9 dniu już mierzyć BLG i ewentualnie przelewać na cichą, stąd moje zaniepokojenie. Ile według Ciebie powinno postać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mierz codziennie BLG, ryzykujesz infekcje... Zostaw go jeszcze na drugie 9 dni i wtedy zmierz... poczekaj jeszcze 3 dni i zmierz znowu...

Jak się BLG nie zmieni to butelkuj...

Aha. Refraktometrem mierząc fermentujące piwo musisz stosować korektę ze wzgledu na alkohol... mi się nie chce nigdy tego przeliczać więc refraktometrem mierzę przy warzeniu (mogę to zrobić szybko w trakcie warzenia) i raz spławikiem, żeby się upewnić, że pokazują to samo... Po fermentacji mierzę już tylko spławikiem...

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej recepturze jest chmielenie podczas fermentacji burzliwej, więc piwo nawet powinno być mętne na tym etapie.

Jak pisali wyżej, daj mu czas. Możesz trochę zwiększyć temperaturę.

Chmiele na zimno syp licząc czas od końca, żeby nie leżały za długo, zacznij kiedy blg stanie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze pomiar jest zakłamany przez zawartość alkoholu.

Są odpowiednie kalkulatory i po w pisaniu twoich danych do BS2 wygląda to tak jak na obrazku niżej.

Tak że spokojnie bym przelewał na cichą, w przypadku fermentatorów stożkowych oddzielił gęstawe i działał dalej według instrukcji.

gs.jpg

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziewiątego dnia po pomiarze aerometrem zostawiłem mętną brzeczkę w tym wysokim naczyniu i jak trochę postała i osad opadł, to refraktometr pokazał 10 BLG, nie pisałem o tym wcześniej, bo stwierdziłem, że pewnie coś źle zrobiłem, ale rzeczywiście mogło być to spowodowane obecnością alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...