Jump to content
Sign in to follow this  
Juniorek

Porter bałtycki-sprawdzenie

Recommended Posts

Cześć takie krótkie pytanie, co o tym myślicie? Receptura w oparciu o portera wysłanego na cieszyńska jesień który odpadł podobno ze względu na estry owocowe. Jedyne zmiany to dodanie carafy zmiana czekolady na fawcetta oraz trochę więcej wiedeńskiego lecz mniej pilznenskiego. Chmielenie również myślałem zmienić stosując Sybille na gorycz. Jakie jest wasze zdanie.

 

ps. Grzybki gestwa w34/70 

DD3D4C98-66FF-4DEB-AE99-DB51D42F939E.jpeg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale co chcesz osiągnąć zmieniając te składniki? Wadą którą wytknął Ci sędzia to obecność estrów owocowych - jak słusznie zauważył anteks jest to wina fermentacji, a nie zasypu. Pewnie fermentowałeś w zbyt wysokiej temperaturze i drożdze naprodukowały Ci estrów.

Tak na marginesie to troche zacieranie wydaje mi się dziwne. Wg. mnie w 62°C troche za krótko, w 72°C zdecydowanie za długo. Ciemne słody też wrzucałbym nieco w innym momencie. Na oko to wyszło raczej słabo alkoholowe i nieco za słodkie. Kolor może i wyszedł dobry, ale aromatów od ciemnych (czekoladowy,carafa) w 10 minut to podejrzewam że niewiele przeszło.

 

edit:

> lecz mniej pilznenskiego

ja tam w ogóle nie widze pilzneńskiego w zasypie.

Jaka to jest wielkość warki?

Edited by quadi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt zamiast pale ake miałobyc pilzneński. Estry to tak wiem ze wina fermentacji. Trochę m8i rozjaśniłes tym co napisales ze mało czekolady Przez zbyt krótki czas. Apropo zacierania jakie macie pomysły? Warka 20l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj masz przykładowy schemat: http://blog.homebrewing.pl/porter-baltycki-relacja-z-warzenia/

Akurat w tym przypadku od samego początku poszło wszystko do gara. W Twoim przypadku wrzuciłbym też wszystko oprócz barwiącego. Jego wrzuciłbym na całą przerwę w 72°C.

Nie za bardzo rozumiem tą metryczkę - słodu jest ponad 10kg, przy stosunku wody do słodu 3,5l/1kg jak to jest napisane, nijak nie wychodzi 28l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...