Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

13.5Blg -> 5Blg w 2.5 tygodnia.. Butelkować?

Recommended Posts

Hej!

 

Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować?

 

-Słód wiedeński 2,25 kg

-Słód pszeniczny 1,25 kg

-Słód płaskurkowy 0,25 kg

-Słód owsiany 0,25 kg

-Słód orkiszowy 0,25 kg

-Słód żytni 0,25 kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :lol:

 

-Słód płaskurkowy 0,25 kg

co to za cudo?

Napisz jak zacierałeś ......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko generalnie na wzór Warnijskiego z Kormorana.

 

Co do płaskurki, odsyłam do wikipedii :lol: -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_p%C5%82askurka

 

Warzenie:

 

-46°C przez 10 minut,

-52°C przez 10 minut,

-63°C przez 25 minut,

-73°C przez 35 minut,

-podgrzanie do 78°C i filtracja

 

 

Chmielenie:

 

-60 minut całkowity czas

-10 minut gotowania przedwstępnego i dalej:

-od razu 15g Marynki,

-po 50 minutach 15g Lubelskiego

 

Dodam, że rozmyślnie nieznacznie skróciłem przerwę w 63°C i wydłużyłem w 73°C, żeby uzyskać piwko słabsze % a treściwsze.

Edited by nehoshi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej!

 

Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować?

Nic pewnego nie da się powiedzieć, ale jest duża szansa, ze jest niedofermentowane; i w zasadzie nic już nie dasz rady z tym zrobić.

 

Ja czasem w takim przypadku dodaję do cichej 200g cukru (przegotowanego), czasem fermentacja ruszy dalej, a czasem nie, ale wtedy mam pewność, że i w butelkach nie będzie dalej fermentował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może dodać mniej glukozy do refermentacji?

 

Ile byście dali?

 

A może to krótsza przerwa w temp. 63°C dała mniej alkoholu i przez to °Blg jest wyższe?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A może to krótsza przerwa w temp. 63°C dała mniej alkoholu i przez to °Blg jest wyższe?

Niestety nie, ten schemat zacierania powinien dać piwo bardzo fermentowalne, jest tylko westia tych dziwnych słodów, nie wiem jak one się zacieraja i fermentują, tak, że nie da sie powiedzieć nic pewnego.

 

Jeżeli jest np. niedofermentowane na 2 Blg, to nawet jak dasz zero cukru i tak będzie mocno przegazowane.

 

Warto i trzeba robić szybki test fermentacji

 

EDIT: możesz spróbowac zrobić taki test a'posteriori - odbiesz ze 300ml piwa, zadaj sporo drożdży piekarskich, potrzymaj w 25-28°C i zobacz czy jeszcze odfermentuje. Nigdy tak nie próbowałem, ale może zadziała...

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze taka głupia w sumie możliwość, na która naciąłem się przy mojej pierwszej warce, która też "stanęła" na 5 Blg. Otóż jak dokładnie się przyjrzałem, to zauważyłem, że bąbelki CO2 z piwa przywierały do pływaka i wypychały go do góry fałszując odczyt. Po kilkukrotnym przelaniu próbki ze szklanki do szklanki celem odgazowania pomiar wskazywał już 3,5°Blg .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właściwie po przelaniu odrobiny piwa do probówki i wytrząśnięciu bąbelków jest 4°Blg ...

 

Może to wystarczy do butelkowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ojjj, piwko wyszło pyszne :/

 

Dodałem 150g glukozy na 20l i było zupełnie poprawnie nagazowane (jak na moje niedoświadczone oko). Niemniej jednak kilka osób próbowało go i opinie były pozytywne. I nic nie wybuchło :/

 

P.S. Piwo skończyło się szybciej niż myślałem :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.