wojtekkk 0 Posted November 22, 2019 Witajcie, Temat może i banalny, ale wolę się upewnić niż zbłądzić. Po raz pierwszy warzyłem na drożdżach płynnych (FM gwoździe i banany). Po zebraniu i przepłukaniu gęstwy wg wskazówek znalezionych w internecie, wytrąciły mi się 2 osady. Wg tego co znalazłem, żywe drożdże powinny być jaśniejsze i powinny unieść się na powierzchni, przy czym martwe (ciemniejsze) powinny opaść na dno. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jaśniejsza warstwa opada na dno. Załączam zdjęcie. Proszę o pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted November 22, 2019 Wylej płyn / piwo, zabełtaj i zadaj do nowej brzeczki odpowiednią ilość. Ile dni ma ta gęstwa, które to pokolenie i z jak mocnego piwa? 1 wojtekkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
DanielN 1137 Posted November 22, 2019 50 minut temu, wojtekkk napisał: Temat może i banalny, ale wolę się upewnić niż zbłądzić. Po raz pierwszy warzyłem na drożdżach płynnych (FM gwoździe i banany). Po zebraniu i przepłukaniu gęstwy wg wskazówek znalezionych w internecie, wytrąciły mi się 2 osady. Wg tego co znalazłem, żywe drożdże powinny być jaśniejsze i powinny unieść się na powierzchni, przy czym martwe (ciemniejsze) powinny opaść na dno. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jaśniejsza warstwa opada na dno. Załączam zdjęcie. Proszę o pomoc. Zerknij tutaj. Nie jest prawdą, że martwe drożdże opadają na dno jako pierwsze. Ułożenie warstw wynika raczej z fizyki masy i ładunku występującego w gęstwie. Również warto wylać płyn tak jak radzi @Jancewicz. 1 wojtekkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
wojtekkk 0 Posted November 22, 2019 9 godzin temu, Jancewicz napisał: Wylej płyn / piwo, zabełtaj i zadaj do nowej brzeczki odpowiednią ilość. Ile dni ma ta gęstwa, które to pokolenie i z jak mocnego piwa? Gęstwa została zebrana we wtorek. Kolejne warzenie planuję na jutro (sobota). Te drożdże mają na koncie tylko jedną warkę Hefeweizena o objętości ok. 10l, ok. 13 blg. Czy kręcenie startera jest wg Was zbędne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted November 22, 2019 (edited) 10 minut temu, wojtekkk napisał: Gęstwa została zebrana we wtorek. Kolejne warzenie planuję na jutro (sobota). Te drożdże mają na koncie tylko jedną warkę Hefeweizena o objętości ok. 10l, ok. 13 blg. Czy kręcenie startera jest wg Was zbędne? Nie ma potrzeby, spokojnie zadawaj gęstwę. Edited November 22, 2019 by punix 1 wojtekkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
wojtekkk 0 Posted November 22, 2019 Ok, więc zleję płyn z góry i zadam drożdże bezpośrednio do brzeczki, bez startera. Dziękuję wszystkim za pomoc 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites