wojtekkk Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 Witajcie, Temat może i banalny, ale wolę się upewnić niż zbłądzić. Po raz pierwszy warzyłem na drożdżach płynnych (FM gwoździe i banany). Po zebraniu i przepłukaniu gęstwy wg wskazówek znalezionych w internecie, wytrąciły mi się 2 osady. Wg tego co znalazłem, żywe drożdże powinny być jaśniejsze i powinny unieść się na powierzchni, przy czym martwe (ciemniejsze) powinny opaść na dno. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jaśniejsza warstwa opada na dno. Załączam zdjęcie. Proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 Wylej płyn / piwo, zabełtaj i zadaj do nowej brzeczki odpowiednią ilość. Ile dni ma ta gęstwa, które to pokolenie i z jak mocnego piwa? wojtekkk 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 50 minut temu, wojtekkk napisał: Temat może i banalny, ale wolę się upewnić niż zbłądzić. Po raz pierwszy warzyłem na drożdżach płynnych (FM gwoździe i banany). Po zebraniu i przepłukaniu gęstwy wg wskazówek znalezionych w internecie, wytrąciły mi się 2 osady. Wg tego co znalazłem, żywe drożdże powinny być jaśniejsze i powinny unieść się na powierzchni, przy czym martwe (ciemniejsze) powinny opaść na dno. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jaśniejsza warstwa opada na dno. Załączam zdjęcie. Proszę o pomoc. Zerknij tutaj. Nie jest prawdą, że martwe drożdże opadają na dno jako pierwsze. Ułożenie warstw wynika raczej z fizyki masy i ładunku występującego w gęstwie. Również warto wylać płyn tak jak radzi @Jancewicz. wojtekkk 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekkk Posted November 22, 2019 Author Share Posted November 22, 2019 9 godzin temu, Jancewicz napisał: Wylej płyn / piwo, zabełtaj i zadaj do nowej brzeczki odpowiednią ilość. Ile dni ma ta gęstwa, które to pokolenie i z jak mocnego piwa? Gęstwa została zebrana we wtorek. Kolejne warzenie planuję na jutro (sobota). Te drożdże mają na koncie tylko jedną warkę Hefeweizena o objętości ok. 10l, ok. 13 blg. Czy kręcenie startera jest wg Was zbędne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 (edited) 10 minut temu, wojtekkk napisał: Gęstwa została zebrana we wtorek. Kolejne warzenie planuję na jutro (sobota). Te drożdże mają na koncie tylko jedną warkę Hefeweizena o objętości ok. 10l, ok. 13 blg. Czy kręcenie startera jest wg Was zbędne? Nie ma potrzeby, spokojnie zadawaj gęstwę. Edited November 22, 2019 by punix wojtekkk 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekkk Posted November 22, 2019 Author Share Posted November 22, 2019 Ok, więc zleję płyn z góry i zadam drożdże bezpośrednio do brzeczki, bez startera. Dziękuję wszystkim za pomoc 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts