Jump to content

Chmiel z 2014


Radi_wroc
 Share

Recommended Posts

Cześć, robiłem porządki i znalazłem trochę chmielu Sybilla, Simcoe i Lubelskiego. Będzie razem z 40-50 dkg. Leżał w ciemności zawalony w spiżarce w chermetycznych słoikach. Tak więc temp. od 15-28st w zależności od pory roku. Będzie coś z niego, czy szkoda słodu? 

Link to comment
Share on other sites

Fakt znalezienia w spiżarni jakiegoś starego chmielu wcale nie oznacza, że będzie się on nadawał do lambika.

Do lambika używa się starego, suchego i zwietrzałego chmielu w szyszce, z praktycznie zerową zawartością alfa kwasów i takiego, który nie pachnie już skarpetami, tylko sianem. 

Poza tym lambik powstaje w prcesie fermentacji a nie poprzez dodanie starego chemilu. Pomijam już fakt, że w domowych warukach dodawanie takiego chmielu nie ma to za bardzo sensu a może tylko przysporzyć problemów. 

Link to comment
Share on other sites

Zrób testową warkę 5-10l tylko z tymi chmielami, np przy okazji robienia innego piwa i będziesz wiedział. Skoro pachnie, to może coś z tego będzie. Dawałbym więcej niż sugeruje zawartość ak świeżego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.