Radi_wroc 18 Posted November 20, 2019 Cześć, robiłem porządki i znalazłem trochę chmielu Sybilla, Simcoe i Lubelskiego. Będzie razem z 40-50 dkg. Leżał w ciemności zawalony w spiżarce w chermetycznych słoikach. Tak więc temp. od 15-28st w zależności od pory roku. Będzie coś z niego, czy szkoda słodu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted November 20, 2019 Zdaj sie na swoj nos, ale w tak wysokich temperaturach i przepakowany w sloiki to bedzie raczej slabo z nim. A jak to szyszka to jeszcze gorzej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 59 Posted November 20, 2019 Śmierdzi mi to lambikiem 1 ksiegarz5 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Radi_wroc 18 Posted November 20, 2019 (edited) Tak, wszystko jest szyszką, choć zapach jest niczego sobie. Może pomysł kto ma co zrobić z tego? Szkoda w kubeł wyrzucić. Edited November 20, 2019 by Radi_wroc Quote Share this post Link to post Share on other sites
rado 4 Posted November 20, 2019 Porada prawidłowa kolegi Joosto , zrób Lambica . Quote Share this post Link to post Share on other sites
msto 27 Posted November 21, 2019 Fakt znalezienia w spiżarni jakiegoś starego chmielu wcale nie oznacza, że będzie się on nadawał do lambika. Do lambika używa się starego, suchego i zwietrzałego chmielu w szyszce, z praktycznie zerową zawartością alfa kwasów i takiego, który nie pachnie już skarpetami, tylko sianem. Poza tym lambik powstaje w prcesie fermentacji a nie poprzez dodanie starego chemilu. Pomijam już fakt, że w domowych warukach dodawanie takiego chmielu nie ma to za bardzo sensu a może tylko przysporzyć problemów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted November 21, 2019 Zrób testową warkę 5-10l tylko z tymi chmielami, np przy okazji robienia innego piwa i będziesz wiedział. Skoro pachnie, to może coś z tego będzie. Dawałbym więcej niż sugeruje zawartość ak świeżego. Quote Share this post Link to post Share on other sites