Jump to content
Radi_wroc

Chmiel z 2014

Recommended Posts

Cześć, robiłem porządki i znalazłem trochę chmielu Sybilla, Simcoe i Lubelskiego. Będzie razem z 40-50 dkg. Leżał w ciemności zawalony w spiżarce w chermetycznych słoikach. Tak więc temp. od 15-28st w zależności od pory roku. Będzie coś z niego, czy szkoda słodu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaj sie na swoj nos, ale w tak wysokich temperaturach i przepakowany w sloiki to bedzie raczej slabo z nim. A jak to szyszka to jeszcze gorzej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt znalezienia w spiżarni jakiegoś starego chmielu wcale nie oznacza, że będzie się on nadawał do lambika.

Do lambika używa się starego, suchego i zwietrzałego chmielu w szyszce, z praktycznie zerową zawartością alfa kwasów i takiego, który nie pachnie już skarpetami, tylko sianem. 

Poza tym lambik powstaje w prcesie fermentacji a nie poprzez dodanie starego chemilu. Pomijam już fakt, że w domowych warukach dodawanie takiego chmielu nie ma to za bardzo sensu a może tylko przysporzyć problemów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób testową warkę 5-10l tylko z tymi chmielami, np przy okazji robienia innego piwa i będziesz wiedział. Skoro pachnie, to może coś z tego będzie. Dawałbym więcej niż sugeruje zawartość ak świeżego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...