Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

Waga drożdży w gęstwie

Recommended Posts

100 ml US-05 zważone przed momentem ma ok. 100 g. Generalnie mój kolega sprawdzał to swego czasu dla każdego szczepu drożdży, których akurat używał i wychodziło mu, że 1 ml = 1 g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi chodzi o to ile jest tych drożdży w zawiesinie, np porównując do prasowanych babuni ,chciałbym wykorzystać do robienia bigi (to taki twardy zaczyn piekarniczy),mam konkretny przepis i tam ma być 10 g drożdży piekarniczych, prasowanych .

Motam się ile dać gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie piekłem, rośnie po wyrobieniu,ale  na gęstwie dużo mniej wyrosło w pierwszym etapie, wiec pewnie jest dużo mniej drożdży niż zakładaliśmy,

  trzeba by dać ze 2x więcej żeby był podobny efekt.

 

Sama biga miała lepszy zapach na piekarniczych (ale pewnie bardziej chodziło o ilość, a nie konkretne drożdże).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piekłem kiedyś chleb na gęstwie. Wylałem tak 1/4 gęstwy z fermentatora na 800g mąki. Ciasto rosło bardzo słabo i długo. W efekcie końcowym chleb wyszedł gorzki od chmielu. Ogólnie zjadliwy, jednak żadnej części ciała nie urywał

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

To specyficzna gęstwa bo po kwasie bezchmielowym, parodniowa.

 

Upiekłem,wyszło gorzej niż na prawsowanych, ciasto się trochę zakwasiło,skórka jest twardsza, miękisz gumowaty, ogólnie  niedobre.

 

To był też test mąki, takiej zwykłej z lokalnego młyna i poległą ona po całości w porównaniu z włoską, to nie jest to o co walczyłem,  gotowy efekt nawet nie kuca przy wcześniejszych próbach.

Wcześniej zrobiłem bigę z mąki babuni z biedry i nawet nie piekłem, po fermencie śmierdziało jakimś zgnilcem.

 

A tak w ogóle to robiłem focaccie genovese- jakby ktoś ciekawy był ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...