Jump to content

Waga drożdży w gęstwie


dziedzicpruski
 Share

Recommended Posts

Jeszcze nie piekłem, rośnie po wyrobieniu,ale  na gęstwie dużo mniej wyrosło w pierwszym etapie, wiec pewnie jest dużo mniej drożdży niż zakładaliśmy,

  trzeba by dać ze 2x więcej żeby był podobny efekt.

 

Sama biga miała lepszy zapach na piekarniczych (ale pewnie bardziej chodziło o ilość, a nie konkretne drożdże).

Link to comment
Share on other sites

Piekłem kiedyś chleb na gęstwie. Wylałem tak 1/4 gęstwy z fermentatora na 800g mąki. Ciasto rosło bardzo słabo i długo. W efekcie końcowym chleb wyszedł gorzki od chmielu. Ogólnie zjadliwy, jednak żadnej części ciała nie urywał

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

To specyficzna gęstwa bo po kwasie bezchmielowym, parodniowa.

 

Upiekłem,wyszło gorzej niż na prawsowanych, ciasto się trochę zakwasiło,skórka jest twardsza, miękisz gumowaty, ogólnie  niedobre.

 

To był też test mąki, takiej zwykłej z lokalnego młyna i poległą ona po całości w porównaniu z włoską, to nie jest to o co walczyłem,  gotowy efekt nawet nie kuca przy wcześniejszych próbach.

Wcześniej zrobiłem bigę z mąki babuni z biedry i nawet nie piekłem, po fermencie śmierdziało jakimś zgnilcem.

 

A tak w ogóle to robiłem focaccie genovese- jakby ktoś ciekawy był ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.