Skocz do zawartości

Ziarna kakao - ich przygotowanie


Yoo!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób przygotować ziarna kakao przed dodaniem na cichą.

Słyszałem,że trzeba je uprażyć. Inni mówią,że wystarczy użyć moździerza i delikatnie je rozłupać.

Jak Waszym zdaniem prawidłowo wygląda ten proces.

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używałem raz. Kupiłem już w cząstkach, rozłupane. Lekko je podprażyłem na patelni, aromat niesamowity w całym domu. Później zalałem whisky i macerowało się przez tydzień przed dodaniem na cichą. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
W dniu 19.11.2019 o 20:34, buk0 napisał:

Używałem raz. Kupiłem już w cząstkach, rozłupane. Lekko je podprażyłem na patelni, aromat niesamowity w całym domu. Później zalałem whisky i macerowało się przez tydzień przed dodaniem na cichą. 

Jaką ilość użyłeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Francooz 250g. To piwo wyszło mega pechowe. Ciąży nade mną jakieś fatum, ale na 40+ warek, które uwarzyłem,  było może 5-6 ciemnych piw z czego to jest 4 ciemnie zakażone... Abstrahując od tego to niestety całą łuskę przykryła tonka, która zdominowała całkowicie piwo. Tonka to mega zbrodniarz i trzeba z nią uważać. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.