Jump to content
Yoo!

Ziarna kakao - ich przygotowanie

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób przygotować ziarna kakao przed dodaniem na cichą.

Słyszałem,że trzeba je uprażyć. Inni mówią,że wystarczy użyć moździerza i delikatnie je rozłupać.

Jak Waszym zdaniem prawidłowo wygląda ten proces.

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem raz. Kupiłem już w cząstkach, rozłupane. Lekko je podprażyłem na patelni, aromat niesamowity w całym domu. Później zalałem whisky i macerowało się przez tydzień przed dodaniem na cichą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.11.2019 o 20:34, buk0 napisał:

Używałem raz. Kupiłem już w cząstkach, rozłupane. Lekko je podprażyłem na patelni, aromat niesamowity w całym domu. Później zalałem whisky i macerowało się przez tydzień przed dodaniem na cichą. 

Jaką ilość użyłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Francooz 250g. To piwo wyszło mega pechowe. Ciąży nade mną jakieś fatum, ale na 40+ warek, które uwarzyłem,  było może 5-6 ciemnych piw z czego to jest 4 ciemnie zakażone... Abstrahując od tego to niestety całą łuskę przykryła tonka, która zdominowała całkowicie piwo. Tonka to mega zbrodniarz i trzeba z nią uważać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...