Yoo! 1 Posted November 19, 2019 Witam. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób przygotować ziarna kakao przed dodaniem na cichą.Słyszałem,że trzeba je uprażyć. Inni mówią,że wystarczy użyć moździerza i delikatnie je rozłupać. Jak Waszym zdaniem prawidłowo wygląda ten proces. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
buk0 24 Posted November 19, 2019 Używałem raz. Kupiłem już w cząstkach, rozłupane. Lekko je podprażyłem na patelni, aromat niesamowity w całym domu. Później zalałem whisky i macerowało się przez tydzień przed dodaniem na cichą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yoo! 1 Posted November 20, 2019 Ok,dzięki za odpowiedźWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Francooz 0 Posted March 9, 2020 W dniu 19.11.2019 o 20:34, buk0 napisał: Używałem raz. Kupiłem już w cząstkach, rozłupane. Lekko je podprażyłem na patelni, aromat niesamowity w całym domu. Później zalałem whisky i macerowało się przez tydzień przed dodaniem na cichą. Jaką ilość użyłeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
buk0 24 Posted March 9, 2020 @Francooz 250g. To piwo wyszło mega pechowe. Ciąży nade mną jakieś fatum, ale na 40+ warek, które uwarzyłem, było może 5-6 ciemnych piw z czego to jest 4 ciemnie zakażone... Abstrahując od tego to niestety całą łuskę przykryła tonka, która zdominowała całkowicie piwo. Tonka to mega zbrodniarz i trzeba z nią uważać. Quote Share this post Link to post Share on other sites