zegancio 16 Posted November 18, 2019 (edited) Czy dobrym pomysłem jest uwarzenie NE na rozhulanych drożdżach dedykowanych do kolsch? Mam w obiegu Omega Yeast Kolsch II które wg producenta średnio flokują, dają rześki profil lekko owocowy i podkreślają aromat chmieli. Oczywiście jest to luźna dywagacja i zdaję sobie sprawę że można użyć "lepszych" drożdży do NE ale z drugiej strony kusi mnie aby spróbować coś nie banalnego. Edited November 18, 2019 by zegancio Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 18, 2019 XDWysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted November 18, 2019 No nie wiem co w tym takiego XDD. Powstały co najmniej dwa takie piwa w tym jedno "komercyjne" 😁 Quote Share this post Link to post Share on other sites
żółtek 2 Posted November 19, 2019 17 godzin temu, zegancio napisał: (...) z drugiej strony kusi mnie aby spróbować coś nie banalnego. Piwa nie zepsujesz, więc warto spróbować. O ile nie idzie na konkurs Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted November 19, 2019 Problem z tymi drożdżami jest taki ,że muszą się ułożyć (młode piwa na nich są raczej b.słabe) , z drugie po zamieszaniu są bardzo pyliste i jakby takie mączne, więc pod tym względem pasowałyby , może to nachmielenie przykryje mankamenty młodego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites