Jump to content
szczawiosław

Komora fermentacyjna ze sterownikiem

Recommended Posts

Wygląda zacnie. Jak przypomnę sobie moje pierwsze pudło styropianowe chłodzone na zamrożone pet-y to czuję się jak jaskiniowiec. Na szczęście już mam lodówkę. Robiłeś jakieś testy, jak nisko jesteś w stanie zejść z temperaturą? Możesz zdradzić szacowany koszt? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testy robiłem tylko na butelce 5l wody (nie wyrobiłem się z testami z fermentorem pełnym wody, aby zdążyć ze świątecznym przed Świętami :) ) to minimalnie zszedłem do ~5oC w ciągu chyba 2h przy temperaturze otoczenia 23 oC. Sporo elementów miałem na składzie, kilka razy zmieniałem koncepcje i kupionych elementów ostatecznie nie użyłem, dodatkowo cały projekt zajął mi ponad 6 miesięcy (brak czasu, chęci, itp.) więc ciężko powiedzieć jak to kosztowo wyglądało, ale pewnie budując od 0 wiedząc dokładnie co się chce zrobić to koszty przedstawiają się następująco (cześć cen z pamięci, a cześć "bo tak sądzę"):

  • Styropian - 50zł
  • Ekran - 30zł
  • Klej - 10zł
  • Masa uszczelniająca - 15zł
  • Duży radiator - 25zł
  • Ogniwa - 2x 15zł
  • Radiatory - 2x 30zł
  • Mostki H - 2x 10zł
  • Przekaźniki - 10zł
  • ESP32 - 15zł
  • Zasilacz - 50zł
  • Kable, złącza, itp. - 50zł

Więc całość w granicach 300-400zł. Mało to opłacalne robiąc od 0, ale sporo elementów miałem i połączyłem dwa hobby w jeden projekt :)

 

Dodatkowo myślałem o chłodzeniu butelek piwa wewnątrz, ale niestety przez ekran brakuje mi dosłownie tych 3mm aby krata się zmieściła bez uszkodzenia ścianek, bo na wysokość akurat by 2 weszły.

Jeszcze dwa zdjęcia ze wstawionym fermentorem. Na górnej krawędzi komory jest jeszcze naklejona uszczelka okienna, od tak na wszelki wypadek aby lepiej wszystko przylegało, a na dnie cienka deska do krojenia aby ciężar fermentora równomierniej się rozkładał.

 

1.thumb.jpg.8bd1fdc7afd454b94a78212a5d303097.jpg2.thumb.jpg.db6a4128b5a9622dd8aeefc41fa72caf.jpg

Edited by szczawiosław

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też sobie niedawno coś takiego zrobiłem tylko z użyciem chłodzenia wodnego od komputera i jednego ogniwa. 

Wieczorem zdjęcia podeślę.. 

 

Przy 21 stopniach w piwnicy w komorze mam teraz 12. Lager Wiedeński sobie pyrka :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, szczawiosław napisał:

 

Dodatkowo myślałem o chłodzeniu butelek piwa wewnątrz, ale niestety przez ekran brakuje mi dosłownie tych 3mm aby krata się zmieściła bez uszkodzenia ścianek, bo na wysokość akurat by 2 weszły.

 

 

Nie da rady czyms przyszlifowac zewnetrznych scianek kasty po 1,5 mm z kazdej strony?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No Ładnie jednak można. A, się zastanawiałem czy zastosować do takiego pojemnika chłodzenie z beermaxx?? jest tam wyświetlacz temp. i jakiś sterownik. chyba też podoła. Liczę się z tym że nie będzie jak w lodówce ale te kilkanaście stopni chyba złapie??

Share this post


Link to post
Share on other sites

@sredstvom nie myślałem o tym, mam chyba trzy wersje transporterów, a sprawdzałem tylko jeden bo akurat stał na wierzchu.

@Kaniutek też jestem ciekaw dlatego podłączyłem watomierz, ale jeszcze nie sprawdzałem odczytów.

@burczas nie miałem okazji testować (ale sprawdzę jak fermentacja się skończy) przy pełnym fermentorze o ile mniej jest w stanie osiągnąć od otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, szczawiosław napisał:

przy pełnym fermentorze o ile mniej jest w stanie osiągnąć od otoczenia.

W  beermax schładzałem 5 litrową beczkę do 12 °C. ciekawe jak się spisze w komorze ?? Beer Max jest obecnie uszkodzony tzn. tylko elektronika jest ok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, szczawiosław napisał:

ale niestety przez ekran brakuje mi dosłownie tych 3mm aby krata się zmieściła bez uszkodzenia ścianek, bo na wysokość akurat by 2 weszły.

Dobrze czytac i uczyć się na czyichś błędach, Dzięki za pomysł wykorzystania też do chłodzenia piwa w skrzynkach ;-D leci +

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W dniu 18.11.2019 o 13:19, szczawiosław napisał:

niestety przez ekran brakuje mi dosłownie tych 3mm aby krata się zmieściła bez uszkodzenia ścianek, bo na wysokość akurat by 2 weszły.

Ja budowałem tak żeby było na 2 fermentory i mieści mi się 9 skrzynek - 3 x 3 skrzynki. Od jakiegoś czasu fermentuję w lodówce, a pudło zostało na leżakowanie, ewentualnie kegi.

 

No ale Twój wygląda tak jakby można nim na księżyc polecieć :) Świetna robota. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Załączam obiecane zdjęcia mojej konstrukcji którą też ostatnio skończyłem :) 

 

Moja opiera się na chłodzeniu wodnym do komputera którego nie używałem, blok odbiera zimno z paltiera i chłodzi wode w układzie, a wiatraki wydmuchują zimno z chłodnicy do komory. 

Minus tej konstrukcji jest taki że woda w układzie ma dość dużą pojemność cieplną(?) i trzeba chwilę czekać aż zejdzie do odpowiedniej temperatury, ale jak już zejdzie i lodówka ma za zadanie utrzymywanie temperatury to pompka już rzadko się włącza. 

IMG_20191120_215410[1].jpg

IMG_20191120_215453[1].jpg

IMG_20191120_215514[1].jpg

 

Na fermentorze leży pas grzewczy. Przy lagerze w temperaturze 12* raczej się nie włącza więc tak sobie leży tylko :) 

 

IMG_20191120_220224[1].jpg

Edited by goldi_WRO

Share this post


Link to post
Share on other sites

@goldi_WRO fajny patent :) Ja myślałem aby na podobnej zasadzie zrobić chłodnice zanurzeniowa i jako czynnik wykorzystać jakiś glikol/glicerynę albo coś podobnego, ale na razie nie mam na to czasu. A myślałeś o odwracaniu polaryzacji ogniwa tak aby nie korzystać z pasa i całość zrobić na tym jednym ogniwie?

@Kaniutek sprawdziłem pobór prądu. Wychodzi że przy utrzymywaniu temperatury niższej o 2-3oC od otoczenia zapotrzebowanie nie przekracza 30W. Jak wcześniej testowałem to maksymalny pobór był w okolicy 205W więc nie jest źle. Pewnie zwykła lodówka lepiej by się sprawdziła, ale zwykłej lodówki sam nie złoże :)

Zależało mi na jak najmniejszych wahaniach temperatury. Teraz układ załącza się przy odchyleniu o 0,25oC od zadanej, a wyłącza przy różnicy 0,05oC. W tym zakresie jest jeszcze płynna regulacja mocy tak aby układ nie działał 0/1, a dostosowywał moc do potrzeb. W planach mam zrobienie PIDa, ale to pewnie zadanie na kolejne 6 miesięcy :)

Edited by szczawiosław

Share this post


Link to post
Share on other sites

@szczawiosław jeśli założyć, ze zwykła lodówka zużywa w ciagu roku ok. 252 kWh, a w roku jest 8760 godzin, to średnio na godzinę około 29 W. Ale to jest lodówka z zamrażarką i utrzymująca znacznie niższą temperaturę niż 2-3 stopnie poniżej otoczenia. Czy masz urządzenie i ewentualnie mógłbyś dla zaspokojenia ciekawości zmierzyć całkowity pobór prądu w całym okresie fermentacji w tej lodówce?

Edited by Kaniutek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie że wtrące swoje 3 grosze ale myśle że mam porównanie:

Użwyam starej witryny chłodniczej ( Przeszklone drzwi) akurat na 2 fermentory.

Przy uruchomieniu się i zbijaniu pobiera od 230W ( pierwsze 3-5s) do stabilnych 110W przez kilka minut.

W ciągu mojej ostatniej nieobecności czyli 15 dni witryna pobrała 3,92kWh. Temperatura na sterowniku ustawiona na 19 stopni,  a mieszkaniu mam około 23 stopnie. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od początku wiedziałem że najwydajniejsze taka konstrukcja nie będzie, nie taki był cel. Dużo zależy od sposobu odprowadzania ciepła, a to zawsze jest największym problemem niestety. Może kiedyś uda mi się coś innego wymyślić, np. lepsze radiatory, lepsza pasta, chłodzenie cieczą z wykorzystaniem wymiennika, opcji jest dużo ale w pewnym momencie koszty zaczynają rosnąc nieproporcjonalnie do efektów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, szczawiosław napisał:

w pewnym momencie koszty zaczynają rosnąc nieproporcjonalnie do efektów.

A używaną lodówkę kompresorową można kupić juz za 150 pln ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Konstoi napisał:

dużym minusem lodówki jest to że zawsze zajmuje dużo wiecej miejsca niz tak naprawde jest potrzebne.

Moge sie zgodzić chęcią zrobienia czegoś samemu, nawet, jesli wychodzi to w końcowym rozrachunku drożej. Ale z tym, ze "zawsze więcej miejsca niż potrzebne", to się jednak nie zgodzę.

 

Nie mniej, ciekaw jestem ile lodowka na Peltierach zużyje s rzeczywistości prądu, przez całą fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...