BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 Cześć, robiłem w sobotę BW, wyszło go 15l o BLG 21, trochę mało spodziewałem się 24BLG. Z wysłodzin zrobiłem 25l piwa i z racji że nie mam jeszcze refraktometru, to myślałem że osiągnę jakieś normalne BLG. Wyszło jednak 5.. Drożdże to gęstwa Safale 04. Myślicie że to piwo będzie zdatne do spożycia? Można je jakoś uratować jeszcze na cichej np? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted November 17, 2019 5 blg to sie wylewa Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 No właśnie nie wiedziałem że będzie aż tak nisko, sprawdziłem jedynie sama końcówkę która się wysłodzila i miała 2,5 więc stwierdziłem że nie jest źle bo garbników nie wypłukało. A gdyby dodać teraz roztwór z 1kg glukozy? Drożdże są w piwie niecałą dobę.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted November 17, 2019 ile miałeś słodów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 9kg łącznie. 3 godziny temu, anteks napisał: 5 blg to sie wylewa Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted November 17, 2019 5 minut temu, BrowarPAPI napisał: 9kg łącznie. z 9kg to 15l 30blg spoko powinno sie wyciągnąć, wysłodziny tez o większym blg może nie koniecznie 25l Quote Share this post Link to post Share on other sites
SynMojegoStarego 15 Posted November 17, 2019 Wylej to :) szkoda czasu i drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 Filtruje przy użyciu sita z IKEA i dodatkowo do tego jest sraczwężyk. Brzeczkę zawracałem ponad 7 litrów przy wysładzaniu.. Gdzie może leżeć problem wydajności? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 14 minut temu, SynMojegoStarego napisał: Wylej to szkoda czasu i drożdży. Tylko ze drożdże już zadane.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted November 17, 2019 36 minut temu, SynMojegoStarego napisał: Wylej to szkoda czasu i drożdży. A ja bym jeszcze poczekał, jeżeli nic złego się nie dzieje to może coś z tego wyjdzie 4 godziny temu, BrowarPAPI napisał: Wyszło jednak 5.. Drożdże to gęstwa Safale 04. A jak wyglądało chmielenie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted November 17, 2019 Jedyne co może uratować to piwo to dorobienie gęstości, czyli dowarzenie małej ilości o wyższym balingu (może ekstrakt?). Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 Teraz, x1d napisał: Jedyne co może uratować to piwo to dorobienie gęstości, czyli dowarzenie małej ilości o wyższym balingu (może ekstrakt?). Nie posiadam żadnych słodów żeby coś szybko uwarzyć, jedynie kilogram glukozy no i cukier też się znajdzie..😁 11 minut temu, korzen16 napisał: A ja bym jeszcze poczekał, jeżeli nic złego się nie dzieje to może coś z tego wyjdzie A jak wyglądało chmielenie? Marynka 20g na '60 minut i Lubelski 40g na '30 minut. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted November 17, 2019 32 minuty temu, BrowarPAPI napisał: Marynka 20g na '60 minut i Lubelski 40g na '30 minut. To srogo. Przy takim balingu będzie za dużo goryczki. Ale poczekaj i zobaczysz co wyjdzie. Wylać zawsze zdążysz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted November 17, 2019 3 minuty temu, korzen16 napisał: Wylać zawsze zdążysz Gorzej jak zabutelkujesz i będzie ci szkoda.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 41 minut temu, x1d napisał: Gorzej jak zabutelkujesz i będzie ci szkoda.... W butelki na pewno pójdzie, tylko zastanawiam się czy warto jeszcze je ruszać czy zostawić jak jest i liczyć na w miarę pijalne piwo.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted November 17, 2019 Może z dosłodzeniem pokombinuj jakimś cukrem niefermentowalnym, bo bez tego będzie gorzka, cierpka woda. Jak dodasz glukozy dojdzie jeszcze bimber. Lepiej już postawić na niskoalkoholowe eksperymenty moim zdaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 17, 2019 3 minuty temu, x1d napisał: Może z dosłodzeniem pokombinuj jakimś cukrem niefermentowalnym, bo bez tego będzie gorzka, cierpka woda. Jak dodasz glukozy dojdzie jeszcze bimber. Lepiej już postawić na niskoalkoholowe eksperymenty moim zdaniem. To może ksylitol przy butelkowaniu? A dodatek jakiś mrożonych owoców na cichą? Jeśli idzie o wydajność wysładzania, zawsze czekam aż ułoży się słód i wodę dodaję przy użyciu durszlaka. Może lepiej było by jednak ruszyć trochę złoże podczas filtracji? Czy problemu szukać gdzie indziej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gorek007 3 Posted November 17, 2019 A może zmień metodę warzenia na metodę z użyciem worka, wtedy odpada Ci filtracja, oszczędzasz czas, a efekt bywa lepszy. Przy około 3-5 warkach rozeznasz się jaką masz wydajność i będziesz dostosowywać ilość słodu i wody do pożądanego blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 18, 2019 11 godzin temu, gorek007 napisał: A może zmień metodę warzenia na metodę z użyciem worka, wtedy odpada Ci filtracja, oszczędzasz czas, a efekt bywa lepszy. Przy około 3-5 warkach rozeznasz się jaką masz wydajność i będziesz dostosowywać ilość słodu i wody do pożądanego blg. Posiadam 33l garnek emaliowany. Raczej celuję w warki po 25l. Warzenie w worku przy moich zasobach raczej odpada Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 18, 2019 14 godzin temu, x1d napisał: Może z dosłodzeniem pokombinuj jakimś cukrem niefermentowalnym, bo bez tego będzie gorzka, cierpka woda. Jak dodasz glukozy dojdzie jeszcze bimber. Lepiej już postawić na niskoalkoholowe eksperymenty moim zdaniem. Jaki cukier niefermentowalny wchodzi w grę oprócz ksylitolu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted November 18, 2019 16 minut temu, BrowarPAPI napisał: Jaki cukier niefermentowalny wchodzi w grę oprócz ksylitolu? Laktoza na przykład Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 18, 2019 1 minutę temu, Jancewicz napisał: Laktoza na przykład I dobrym rozwiązaniem byłoby dodanie wygotowanej wody z laktozą i owocami na fermentację cichą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
SynMojegoStarego 15 Posted November 18, 2019 Kombinujesz kolo, kombinujesz. Moim zdaniem z tych wysłodków i tak nie będziesz miał nic ciekawego. Jeżeli już nastawiłeś, to zostaw i czekaj końca fermentacji. Potraktuj to jako doświadczenie. Owoce daruj, bo tam cukry, a chyba chcesz dosłodzić bez fermentacji prawda? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BrowarPAPI 6 1 Items Posted November 18, 2019 59 minut temu, SynMojegoStarego napisał: Kombinujesz kolo, kombinujesz. Moim zdaniem z tych wysłodków i tak nie będziesz miał nic ciekawego. Jeżeli już nastawiłeś, to zostaw i czekaj końca fermentacji. Potraktuj to jako doświadczenie. Owoce daruj, bo tam cukry, a chyba chcesz dosłodzić bez fermentacji prawda? Chyba tak trzeba będzie zrobić, czyli nie robić nic. Jak się da wypić to ok. Najwyżej się wyleje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SynMojegoStarego 15 Posted November 19, 2019 Raz zrobiłem "piwo" z wysłodków po RISie sugerując się wypowiedziami z forum. Nie polecam, ale zawsze to jakieś doświadczenie Quote Share this post Link to post Share on other sites