Jump to content
Konrad Z

Temperatura fermentacji a otoczenie

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Na początek z góry przepraszam, jeśli podobny temat już był - przekopałem forum i nie znalazłem dokładnie tej odpowiedzi, której poszukuję.

 

Jestem na początku drogi z piwowarstwem domowym, poczytałem sporo, ale największe wątpliwości mam co do temperatury fermentacji. Tak się składa, że posiadam chłodziarkę na wino, którą chciałem przeznaczyć na komorę fermentacyjną. Natomiast jej maksymalna regulowana temperatura to 15 stopni. Wiem, że podczas fermentacji sama brzeczka może mieć nawet 3-4 stopnie więcej, stąd moje pytanie: czy w przypadku, gdy optymalna temperatura fermentacji to np 18-19 stopni (jak chociażby w przepisie na Gravediggera z serii Uwarz Sobie), to takie 15 stopni w chłodziarce nie będzie za mało? 

Z drugiej strony drożdże US-05 teoretycznie fermentują w zakresie 15-24 st. Jakie mogą być negatywne efekty fermentacji w niższej niż zalecana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Konrad Z fermentacja to proces egzotermiczny, wydziela się energia i fermentująca brzeczka jest cieplejsza. O ile? to zależy od charakterystyki szczepu drożdży, ekstraktu i kilku pomniejszych czynników. 

Startując od 15 stopni na US05, przy piwie o ekstrakcie sesyjnym będziesz miał około 2 może 3 stopni cieplejsza brzeczkę. Wiadomo lodówka będzie ciągle dochładzala i ten skok będzie o wiele niższy. Drożdże w niższej temperaturze trochę wolniej pracują i łatwiej trzymać je w ryzach. Jeżeli zejdziesz zbyt nisko z temperaturą startu to fermentacja może Ci nawet utknąć, lub będzie trwała bardzo długo. Wtedy trzeba podnieść temperaturę by ponownie wystsrtiwaly. Zbyt niska temperatura może też Ci podstresowac drożdże, wtedy mogą pojawić się wady fermentacji. 

 

Najlepiej jakby fermentacja przebiegała bez dużych wahań temperatury. To też zależy od stylu piwa. Zaczynasz niżej i potem powoli podnosisz, by drożdże 'dojadły' na sam koniec, po zakończonej fermentacji, jeśli masz taką możliwość, warto zrobić szybkie wyziębienie w celu wyklarowania. 

 

Edited by DanielN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Czyli wychodzi na to, że powinno być ok. 

 

Cytat

Najlepiej jakby fermentacja przebiegała bez dużych wahań temperatury

 

Możesz doprecyzować, co rozumiesz przez duże? 2-3 stopnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

15C otoczenia jest optymalne na US-05 i większość neutralnych czy nawet angielskich drożdży. W sumie nawet na wystartowanie belga będzie dobre na dzień czy dwa, a potem przenieść do cieplejszego. Sporo stylów możesz w taki sposób sensownie uwarzyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...