Jump to content
Aethelwulf

Trudność w warzeniu Barley Wine

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar uważyć jako drugie piwo Barley Wine.  Spotkałem się na  tym forum ze stwierdzeniem, że robienie go na początku przygody z piwem to strata surowców, jednak argumentów już nie znalazłem. Chodzi o możliwe problemy z zacieraniem i odpowiednią fermentację, czy są jeszcze inne "haczyki"? Jestem w stanie zapewnić odpowiednią temperaturę i poczekać tyle, ile trzeba. Czy postępując według przepisu dam radę, czy mam zrezygnować? BW to obok wszelkich odmian IPA mój ulubiony styl, toteż chciałbym je popełnić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Aethelwulf napisał:

 

Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, anatom napisał:

Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. 

Co do receptury, to jedyne co pewnie zmienię, to podciągne trochę ilość słodów, zważając na to, że moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe :). Z AIPA pobawiłem się recepturą, BW już nie tak łatwo chyba zaplanować :D. Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną?

 

Edited by Aethelwulf

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Aethelwulf napisał:

Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną?

Trochę słabo. Najlepiej na gęstwie. Ile litrów i jaki baling planujesz? 

 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Aethelwulf napisał:

22-24 BLG i 15 litrów piwa.

To 2 paczki powinny starczyć. 

13 minut temu, Aethelwulf napisał:

 moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe

Ktoś kto robi piwa na konkursy niekoniecznie musi mieć wysoką wydajność. Wydajność nie ma wpływu na jakoś piwa. 

Jeśli chodzi o recepturę to zacząłbym od czegoś prostego w stylu pale ale i karmelowe od 5% do 15% zasypu + długie leżakowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angielski opanowany?

Jeśli tak, to daj znać na priw i podeślę Ci fajny materiał o tym stylu (w brytyjskim wydaniu).

 

Dwie saszetki zamiast gęstwy to jest imo robienie trochę na wariata i proszenie się o kłopoty z utkniętą fermentacją, niedofermentowanym piwem etc.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudności to:

-gęsty zacier -> trudności w zacieraniu, podgrzewaniu, wysładzaniu

-problem z oszacowaniem wydajności

-kontrola temperatury i napowietrzanie brzeczki

-zadanie odpowiedniej ilosci drożdży

-dofermentowanie piwa i nie przegazowanie go potem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...