Jump to content
Sign in to follow this  
Bodziok

4Blg po tygodniu burzliwej

Recommended Posts

Czołem!

 

Kupiłem zestaw z drozdzami  european lager coopers.Zadałem drożdze do chyba zbyt wysokiej temperatury brzeczki(30*),ale zaczęły pracować. Po 8 dniach blg wynosi 4,bardzo malo piany,brak unoszących się gazów i bulgotania w rurce fermentacyjnej(Według instrukcji powinno być 1Blg lub mniej. Czy jak przeleje brzeczke do butelek z ilością cukru zawartą w instrukcji to nie będzie tzw. granatów? Jak mogę uratować sytuacje? Jutro jeszcze zmierze dla pewności Blg czy się zmieniło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Bodziok napisał:

Zadałem drożdze do chyba zbyt wysokiej temperatury brzeczki(30*)

Ło matko i cuuuurko ;)

Poczekaj jeszcze z tydzień i jak Blg nie będzie się zmieniało to teoretycznie można butelkować, ale...... kup dużo alcaprimu bo w piwie dużo, ale to bardzo dużo się dzieje, niekoniecznie dobrze.

 

Już nie oczekiwał bym temperatur lagerowych, ale w kolejnym piwie chociaż schłodź do tych 18-20­°C - jest przecież już prawie zima, więc i na zewnątrz i w kranie temperatury sprzyjają.

 

A tak poważnie to nie oczekuj jakiś "sztosów", a nawet dobrego piwa - będzie estrowe, z dużą ilością fuzli i raczej niedobre - jedyna jego zaleta, to że jest z "własnej hodowli". Następnym razem PILNUJ TEMEPERATUR FERMENTACJI, a reszta jakoś się uda

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak na poważnie z tym alkaprimem ?😂 Mam go przyjąć po próbowaniu piwa czy wrzucić do brzeczki? 😂

 

Edit:

Dodam jeszcze że fermentor trzymałem w temperaturze około 16*

Edited by Bodziok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poważnie to zadałeś drożdże do brzeczki o zdecydowanie za wysokiej temperaturze, tak o  10-15°C - drożdżom w to mi graj, ale piwu to nie służy. Piwo, jeżeli w ogóle będzie pijalne, to będzie bardzo kacogenne, estrowe (bardzo aromatyczne), ale na różne sposoby. Z pewnością je wypijesz i będziesz cmokał jakie dobre ;)

 

W puchach są drożdże pseudolagerowe, ale z pewnością nie na 30°C. Wszystkie inne błędy są wybaczane, ale nie temperatury fermentacji -to całkowicie niszczy piwo. 

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...