Jump to content

pierwszy milkshake ipa


cyrulik
 Share

Recommended Posts

jest to moj pierwszy milkshake ipa 

pale ale 3kg

pilznenski 1kg

wiedenski 0,6kg

płatki pszenne 0,5kg

laktoza 400g

chmiele citra rakau

 

pytanie takie czy dodając laktoze 10min przed koncem gotowania to dobrze ?

co sądzicie o tym puree https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-122-Mango-przecier-puree-bez-cukru-500g-Philippine.html na którym etapie go dodać ? na burzliwej czy na cichej

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, cyrulik napisał:

pytanie takie czy dodając laktoze 10min przed koncem gotowania to dobrze ?

Tak

33 minuty temu, cyrulik napisał:

Np takie jest lepsze - wybieraj odmiany alphonso

 

34 minuty temu, cyrulik napisał:

na którym etapie go dodać ? na burzliwej czy na cichej

ja dałem na burzliwą (pod sam jej koniec)  i część osób też tak robi, ale jest wielu zwolenników dodawania na cichej. Sam musisz zdecydować.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja wzorowałem się na tym:

http://blog.homebrewing.pl/milkshake-ipa-z-mango-i-czarna-porzeczka-receptura/

Przeliczyłem tylko na 25L, mango i czarną porzeczkę dałem w drugi dzień burzliwej.

Drożdże FM 54, fermentacja 17 stopni ( za dobra wydajność i brakło miejsca w fer.) i ratowałem się przed wyjściem na spacer.

Otrzymałem 16 BLG, przed dodaniem owoców.

Teraz w 5 dzień dojadają w 18.5 stopniach. (dodam że podana temp. to brzeczka a nie otoczenie)

Wygląda to tak:

 

IMG_20191205_204307.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.