Jump to content
mkay2

Prośba o sprawdzenie receptur i warzenia

Recommended Posts

Witam.
Po pierwszy raz planuję uwarzyć lagera, więc proszę o poprawę zarówno receptury oraz przebiegu warzenia.
Receptura na 22-23 gotowego (ważne!) piwa:
Słód: pilznieński 4 kg
Chmiel: Marynka 50 g
Drożdże: (tutaj mam problem z dobraniem): suche Saflager S - 23 lub W34/70, płynne: jakie dobre by były, które wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość? Może: Wyeast 2308 Munich Lager?
Jeżeli chodzi o zacieranie, to: 50 stopnie C 10-15 min, 62 stopnie C 50 min no i mash out. Oczywiście planuję użyć mchu irlandzkiego do klarowania (ewentualnie dodatkowo whirflock)

Fermentacja: 10 - 12 stopni około 23 dni (użycie lodówki wraz z sterownikiem). Lagerować planuję ok 15 dni również w lodówce. Refermentacja w butelkach, 6-7 gram cukru na litr piwa.
Poproszę o uwagi co do całego procesu warzenia: od zacierania po lagerowania. Chciałbym poznać Wasze opinie o tym. Pozdrawiam serdecznie

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, mkay2 napisał:

wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość

 

Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep)

Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z płynnych możesz uzyć FM31 tylko troche trzeba poczekać na ich dostępność, podobno do połowy listopada, co do zasypu to pomyślałbym o dodaniu nie dużej ilośći CaraPils słodu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiego rodzaju lagera planujesz?

Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni.

Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie.

Ale jeśli to Twój cel, to OK.

Edited by andy1856

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, andy1856 napisał:

Jakiego rodzaju lager planujesz?

Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni.

Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie.

Ale jeśli to Twój cel, to OK.


1. Lager "polski" - polski słód, polskie chmiele.
2. BLG ok 12, co do wydajności warzelni, do końca nie umiem obliczać (choćby nie rozumiem wzoru, do obliczania z artykułów na wiki). Co do samego słodu pilznieńskiego, rozważam jeszcze monachijski (typ I).
3. Cel - zrobienie (również nauka i poprawa receptury oraz warzenia piwa) lagera.
 

 

Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

 

Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep)

Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833

Dziękuję, zastanawiam się nad zrobieniem z sucharów coś w stylu startera drożdżowego (tak, przeczytałem artykuł na wiki.piwo.org), aczkolwiek tę sprawę jeszcze przemyślę.

 

 

55 minut temu, Juniorek napisał:

Z płynnych możesz uzyć FM31 tylko troche trzeba poczekać na ich dostępność, podobno do połowy listopada, co do zasypu to pomyślałbym o dodaniu nie dużej ilośći CaraPils słodu

Dzięki za info o FM31, co do CaraPils, to myślę, nad monachijski I (chodzi mi o typ). Dokładnie muszę jeszcze przemyśleć recepturę i poprawić w razie czego. Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z sucharów nie robi się starterów.

 

Ja bym sypał jeszcze jakiś chmiel na aromat, żeby wyszło coś pilsowego. Przy takim chmieleniu to trochę bezsmakowy ten lager będzie.

 

No i nie wiem czemu zacieranie tak nisko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 23 litry potrzebujesz 2 saszetki w34/70.

Bez sensu taka długa przerwa w 62st - nie zatrze ci się piwo dobrze. Sugerowałbym np 40'  w 62st i 15' w 72st, jeśli już chcesz na wytrawnie, ja np robię 10' w 50st, 35' w 63st i koło 15' w 72st .

Możesz słodowość podbić właśnie monachijskim I,  tak z 5%, tj tak 500g, albo carapilsem, ale on zaś podbije ci pełnię, a nie koniecznie słodość :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...