Jump to content
Ravage miodosytnik

Milk Sout, a potem RIS z ekstraktów

Recommended Posts

Przejrzawszy kilkanaście receptur coraz mniej logiki w tym wszystkim widziałem. Najczęściej widziałem że ludzie robili jakiś stout na s-04 a potem na gęstwie ruszali RIS'a. Z początku myślałem żeby RISa ruszyć na 2 paczkach Donstar Nottingam. Jednak czytałem ze te drożdże naprawdę mocno odfermentowują więc moze jednak je odpuszczę? Jakie jest wasze zdanie i jakie suchary do RIS'a?

 

 

Recepta na milk Stouta - 15 blg - 20L

Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 34%  
Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 34%    
Cukier Milk Sugar (Lactose) 0.5 kg 10%    
Płynny ekstrakt WES ekstrakt słodowy jasny 0.5 kg 10%    
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.3 kg 6%  

 

Ziarno

Jęczmień palony 0.3 kg 6%

 

 

 

CHMIELENIE

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 17 g 60 min 6.5 %
Gotowanie Willamette 30 g 30 min 4.2 %
Aromat (koniec gotowania) Willamette 30 g 15 min 4.2 %

 

S-04 * x paczki

 

 

Receptura na RIS'a 20l  24 blg

     
Typ Nazwa Ilość    
Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 21.4%    
Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 21.4%    
Płynny ekstrakt Bruntal 1.7 kg 21.4%    
Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 0.14 kg 1.8%    
Płynny ekstrakt Ekstrakt słodowy Monachijski - Weyermann Munich Amber 0.42 kg 5.3%    
Płynny ekstrakt Bruntal 1.7 kg 21.4%    
Ziarno Jęczmień palony 0.3 kg 3.8%    
Ziarno Strzegom Czekoladowy jasny 0.3 kg 3.8%    

 

 

Chmielenie

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie junga 50 g 60 min 11 %
Gotowanie Willamette 30 g 30 min 4.2 %
Gotowanie Fuggles 30 g 30 min 3.65 %
Aromat (koniec gotowania) Fuggles 30 g 15 min

3.65 %

 

Gęstwa po s-04 lub Donstar Nottingam lub inne suchary

 

 

Po jakim czasie na burzliwej najlepiej zbierać gęstwę z dna fermentatora? Czy może można uwarzyć piwo w tym czasie zlać inne piwo na cichą a na te drożdze wlać kolejne? Czy jednak zbieranie do słoika jest lepsze?

     

 

 

 

 

 

 

 

         
         
         
Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy może można uwarzyć piwo w tym czasie zlać inne piwo na cichą a na te drożdze wlać kolejne? Czy jednak zbieranie do słoika jest lepsze?


Bardzo dobre pytanie. Zacząłem szukać i nic nie znalazłem na ten temat. Już wiem co zrobię przy następnym warzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Muzeum napisał:

Zacząłem szukać i nic nie znalazłem na ten temat

Nie jest to takie niezwykłe rozwiązanie. 

Tak planuję serię warek na gęstwie, aby w dniu warzenia przelewać właśnie poprzednie piwo na cichą i używać gęstwy do następnej warki. Dzięki temu gęstwa ma 0 dni i co ważniejsze nie przekładam jej z kąta w kąt, tylko zadaję świeżą, która do ostatniej minuty była zabezpieczona piwem które nad nią się znajduje (przy założeniu oczywiście, że poprzednia warka nie była czymś zainfekowana)

Spisuje się to u mnie dość dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie tylko tunsie pojawia się seria pytań. 

 

1. Ile czasu piwo może siedzieć nad drozdzami przed wlaniem na nie kolejnego piwa? Obecne warki które zrobiłem trzymałem plus minus 14 dni na burzliwej. 

2. Ile warek mogę tak zrobić? Autoliza nie da się tutaj we znaki? 

3. Tem fermentacji piw? Ciągle można robić w dolnych widełkach? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna uwaga - nie zlewam piwa na pozostałość po poprzednim, tyko korzystam z gęstwy i zadaję ją do nowego fermentora z kolejnym piwem.

1. Burzliwa trwa u mnie różnie - w zależności od potrzeby;

2. Przewiduję zwykle 3 pasaże na jednych drożdżach - czyli na jednych drożdżach przewiduję trzy kolejne piwa;

3. Tak - gęstwa w dobrem kondycji nie ma żadnych problemów z pracą w dolnych widełkach temperatury jak również w mocniejszych piwach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał:

No właśnie tylko tunsie pojawia się seria pytań. 

 

1. Ile czasu piwo może siedzieć nad drozdzami przed wlaniem na nie kolejnego piwa? Obecne warki które zrobiłem trzymałem plus minus 14 dni na burzliwej. 

2. Ile warek mogę tak zrobić? Autoliza nie da się tutaj we znaki? 

3. Tem fermentacji piw? Ciągle można robić w dolnych widełkach? 

 

Autoliza mogłaby zajść raczej od zbyt długiej fermentacji, niż od większej ilości pasaży. To raczej kwestia ryzyka zakażenia, zwiększająca się z każdą warką. Autoliza może pojawić się przy zbyt długim przetrzymywaniu drożdży w piwie, w niekorzystnych warunkach - w piwowarstwie domowym 6-8 tygodni (a pewnie i więcej) nie będzie problemem.

Ilość warek - 3 spokojnie, niektórzy dociągają do 6-10.

 

23 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał:

Rozumiem, czyli plukasz taka gestwe czekasz aż się ona ułoży w słoiku? Czy jak z tym działasz? 

 

Ilu piwowarów, tyle opcji ;) Niektórzy zbierają i zadają bez płukania, inni płuczą (zalecane przede wszystkim przy dłuższym przechowywaniu gęstwy, powyżej tygodnia). Niektórzy leją nową brzeczkę bezpośrednio do fermentora po poprzedniej warce, bez grzebania w drożdżach (yeast cake).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zazwyczaj zbieram gęstwę z piwa dzień przed zadaniem do nowego piwa. Wynika to głównie z faktu żeby w jednym dniu nie kumulować nawału prac. Zebraną gęstwę staram się używać maksymalnie do 7 dni chociaż czasami zadam ją jako dwutygodniową ale to się zdarza sporadycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam małe sugestie co do receptury, użyj najlepiej słodu czekoladowego od fawcetta, nie porównywalnie lepsza czekolada. Co do chmielu to jest to IUNGA, chmielenie na 30min wywal gorycz podbij w 60min i delikatnie na aromat, stouty według mnie powinny nie być chmielone na aromat mocno. Drożdże zastanów się czy nie lepiej ruszyć to na Fm13 irlandzkie ciemności. Cena dwuktrotna ale jakość  lepsza ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał:

Rozumiem, czyli plukasz taka gestwe czekasz aż się ona ułoży w słoiku? Czy jak z tym działasz?

Przelewam poprzednie piwo na cichą,  pobieram łychą odmierzoną, potrzebną ilość gęstwy z dna fermentora i aplikuję do kolejnego piwa. Nie przelewam niczym, nie płuczę - mam taką dyżurną miarkę, którą sterylizuję i służy mi ona do odmierzania gęstwy. Pozostałej gęstwy z wiadra nie przechowuję, trafia w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi że nie jest wielkim problem  czasie gotowania i chmieleniu i chłodzenia umyć dwa wiadra do zlania piwa w między czasie. @korzen16a jak oblicza sz te gestwe z kalkulatora? Czy na tego RIS'a nie lepiej przeznaczyć cała gestwe?

 

@Juniorekwezmę to pod uwagę. A ogólnie ta liczba prazonego jęczmienia i czekoladowego nie za duża? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dasz zbyt dużo gęstwy też nie dobrze, jeżeli wyjdzie Ci faktycznie 24BLG i 20L to gęstwy potrzebujesz:

-świeżej  180ml,

-tygodniowej 240ml

-dwu tygodniowej 320ml

-trzy tygodniowej 427ml

Osobiście zebrałbym gęstwe przemył ją oddzielił resztki chmielu jaka i martwych drożdzy i zadał odpowiednią ilość zdrowej gęstwy do dobrze napowietrzonej brzeczki, spełnienie tych warunków i kontrola temperatury zapewni Ci odpowiedni przebieg fermentacji. Jęczmień i czekolada myślę że w odpowiedniej ilości, co do chmieli to pamiętaj że RIS lubi poleżeć ja mam zasadę że dobrze aby taki RIS 24BLG swoje przeleżał minimum 24tygodnie. Palone słody potrafią wprowadzić popiół musisz się z tym liczyć, no i kwasowość, ja u siebie zastosowałem łyżeczkę kredy która skutecznie zniwelowała kwasowość ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dość twarda wodę u siebie więc się nie martwię. Myślałem żeby jeszcze wrzucić trochę całych ziaren kawy do milka albo do risa. W poprzednim coffee kawa zielona dała fajny efekt. Jednak przy wyborze kawy nie wziolem poprawki na to by kawa smakowała dobrze na zimno. Więc z początku jest lekkie uczucie zapachu termosu w którym była kawa 😅 a ta kawa na goroco świetna była. Taka dygresja. 

 

Spróbuję jak @korzen16 pisze. Mało zabawy wtedy z taką gestwo jest mała szansa żeby coś spieprzyc z chmielami poczytam jeszcze.

 

A co się stanie jeśli dam za dużo gestwy? 

 

Ten ris to powinien być na drożdżach aż je wszystko, ana cichej ile? 

 

I jak z temperaturami robić? Bo do tej pory dzialalem tak że 4 dni trzymałem temp 15-16 a potem już nie dokładam petow z lodem? Jak tutaj to rozplanować? Do jakiej temp mogę dojechać najwyższej? 

 

Dalej mówię o drożdżach s04 albo mogę wybrać inne suchary. Nie chcę płynnych bo narazie nie stać mnie na dodatkowy osprzęt. 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Ravage miodosytnik napisał:

A co się stanie jeśli dam za dużo gestwy? 

Drożdże szaleją, wyłażą z fermentora i może być problem z utrzymaniem temperatury w ryzach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię tak jak @korzen16 napisał, czyli tak planuje warki aby w dzień warzenia zlać poprzednią warkę na cichą i mam świeżą gęstwę. Nie obliczam, nie odmierzam, nie płuczę. Odbieram świeżą brzeczkę po studzeniu do czystego fermentora, z wysokości wlewam do fermentora z gęstwą. W tym czasie gęstwa się ładnie wymiesza z brzeczką i przelewam z powrotem do fermentora do którego odbierałem brzeczkę po chłodzeniu. Piwa na konkursy nie wysyłam tylko robię dla siebie i ja żadnych dziwnych aromatów w piwie nie czuje więc nie mam potrzeby stosować odpowiednio odmierzonej ilości gęstwy. Jak fermentacja jest mocno burzliwa i piana zaczyna pojawiać się w rurce fermentacyjnej to zazwyczaj wyjęcie samej rurki spowoduje na tyle szybkie odprowadzanie CO2 z fermentora że nawet piana nie wyłazi otworem po rurce. Jak widzę ze fermentacja zwalnia po 2-3 dniach to z powrotem zakładam rurkę. Od kilku warek tak robię i zero problemów.

 

Co do drożdży. Ja mam w planach RISa za dwie warki. Najpierw będę robił Black IPA 15 plato na us05 a potem na gęstwie RISa. Wg kalkulatora na RISa 22 plato potrzeba 200ml świeżej gęstwy więc jedna paczka us05 wystarczy żeby po fermentacji mieć ok 200ml gęstwy do RISa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...