Skocz do zawartości

Spotkanie piwowarów w Wyłudkach


Dagome

Rekomendowane odpowiedzi

Największym problemem przy ocenianiu był brak piwa referencyjnego. Każdy wiedział jak mniej więcej ma dany styl smakować, ale jak tu ocenić pierwsze piwo nie wiedząc jak smakują następne.

Nie dawno ktoś pisał ( Kopyr ? ) żeby nie stosowac piwa kalibracyjnego bo to nie ma być klon tego piwa . Należy stosować się do BJCP

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie dawno ktoś pisał ( Kopyr ? ) żeby nie stosowac piwa kalibracyjnego bo to nie ma być klon tego piwa . Należy stosować się do BJCP

No tez niekoniecznie. Bym do niektorych styli zalecal bardziej ogolne klasyfikacje niz BJCP.

BJCP jest dobre do profesionalnych konkursow, gdzie sie warzy piwo pod waski dany styl. Do paneli bym proponowal pewna doze dobrowolnosci. W koncu warzenie ma miec w sobie element kreatywnosci i wolnosci. BJCP pododbnie jak i piwa kalibracyjne bardzo zawezaja pole popisu.

 

Edit:

Do styli brytyjskich proponowalbym w takim przypadku taki oto podzial. Sprawdza sie bardzo dobrze przy festwialach gdzie niejednokrotnie jest wystawionych ponad 150 piw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BJCP jest dobre do profesionalnych konkursow, gdzie sie warzy piwo pod waski dany styl. Do paneli bym proponowal pewna doze dobrowolnosci. W koncu warzenie ma miec w sobie element kreatywnosci i wolnosci. BJCP pododbnie jak i piwa kalibracyjne bardzo zawezaja pole popisu.

Ale jeśli na panelu były konkretne style/piwa jak w konkursie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BJCP jest dobre do profesionalnych konkursow' date=' gdzie sie warzy piwo pod waski dany styl. Do paneli bym proponowal pewna doze dobrowolnosci. W koncu warzenie ma miec w sobie element kreatywnosci i wolnosci. BJCP pododbnie jak i piwa kalibracyjne bardzo zawezaja pole popisu.[/quote']

Ale jeśli na panelu były konkretne style/piwa jak w konkursie ?

Jesli taki panel ma byc cykliczny, powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji.

Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli taki panel ma byc cykliczny, powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji.

Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem.

Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli taki panel ma byc cykliczny' date=' powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji.

Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem.[/quote']

Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ?

DMS, Dwuacetyl infekcje itd sa ponad stylami :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może chociaż dwa-trzy do galerii :lol:

moje już są w galerii, niestety, z racji opieki nad prosiaczkiem nie miałem czasu na robienie zdjęć (nawet prosiaczkowi, ale mam nadzieję, że ktoś wrzuci i takie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli taki panel ma byc cykliczny' date=' powiedzmy co miesiac. To ciezko bedzie utrzymac odpowiednia ilosc piw do degustacji.

Zreszta w panelach czesciej sie szuka i uczy wykrywac bledy w piwie niz ocenianie delikatnych roznic zgodnosci z danych bardzo waskim stylem.[/quote']

Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ?

DMS, Dwuacetyl infekcje itd sa ponad stylami :lol:

Ale jak pisał Coder nikt tego nie wyczuł , myślę że do tego potrzebne są specjalistyczne szkolenia sensoryczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jak szukać i uczyć się wykrywać błędy nie znając stylu ?

DMS' date=' Dwuacetyl infekcje itd sa ponad stylami :lol:[/quote']

Ale jak pisał Coder nikt tego nie wyczuł , myślę że do tego potrzebne są specjalistyczne szkolenia sensoryczne

To nie zmienia faktu, ze tylko mala czesc populacji moze wyczuc pewne smaki na niskim poziomie. Nawet najlepsze szkolenie niewiele pomoze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie zmienia faktu' date=' ze tylko mala czesc populacji moze wyczuc pewne smaki na niskim poziomie. Nawet najlepsze szkolenie niewiele pomoze.[/quote']

To po co robić panele / degustacje ? :rolleyes:

Jak to po co, dla zabawy :lol: i edukacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie zmienia faktu' date=' ze tylko mala czesc populacji moze wyczuc pewne smaki na niskim poziomie. Nawet najlepsze szkolenie niewiele pomoze.[/quote']

To po co robić panele / degustacje ? :rolleyes:

Jak to po co' date=' dla zabawy :lol: i edukacji.[/quote']

Dla zabawy rozumiem , ale edukacji ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.