Luk Luk 0 Posted November 9, 2019 Cześć mam w przepisie następujący zapis: (...) FERMENTACJA: Burzliwa: 18-21 st.C, 7-10 dni Po 24h od rozpoczęcia fermentacji chmiel Eukanot 40g Po zakończeniu fermentacji burzliwej chmiel Enigma 40g Cicha: (...) Mam rozumieć, że druga dawka chmielu przypada na np. 10 dzień (lub inny gdy zakończyła się fermentacja burzliwa) bezpośrednio przed przelaniem na cicha? Dodaję porcję chmielu po czym przelewam na cichą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
vmario 35 Posted November 9, 2019 4 hours ago, Luk Luk said: Dodaję porcję chmielu po czym przelewam na cichą? Odwrotnie — przelewasz na cichą, a później dodajesz — chmiel ma przecież oddawać do piwa swoje dobro przez kilka dni. Jeżeli np. planujesz 7 dni cichej na dofermentowanie, a chmielić chcesz 3 dni, to wrzucasz chmiel na te ostatnie 3 dni przed rozlewem. Poza tym, jeżeli nie zbierasz gęstwy, możesz przelewanie na cichą w ogóle sobie darować. Może drożdże trochę ograniczą oddawanie aromatów przez chmiel, ale zmniejszysz natlenienie i ryzyko infekcji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dan737 12 Posted November 9, 2019 Przy chmieleniu na zimno polecam 2 dni w temp. fermentacji cichej + 2 dni w temp. 0-5 stopni C. U mnie ten schemat się dobrze sprawdza i jestem bardzo zadowolony z efektów jeżeli z chmielem jest wszystko ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted November 9, 2019 Są style gdzie chmieli się na burzliwej. Napisz co to za piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted November 10, 2019 Z tym chmieleniem na burzliwej trzeba uwazac zeby nie uzyskac zbyt "perfumowego" piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luk Luk 0 Posted November 10, 2019 To jest NEIPA, Chmielenie na cichej też jest rozpisane. 3 dni po przelaniu na cichą należy dodać chmiel. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sasuke5055 8 Posted November 12, 2019 Cichą rob, jesli zbierasz gęste, jesli nie to nie rób. W chmieleniu na zimno chodzi o to, żeby nachmielic, oddzielic chmiel od piwa i mozliwie najszybciej zabutelkowac, zeby jak najwięcej aromatów zostało w piwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sasuke5055 8 Posted November 12, 2019 Z jakiego sklepu przepis? Jakie jest chmielenie na cichej? Mysle ze nic sie nie stanie jak ten chmiel "po zakonczeniu" przerzucisz na chmielenie na cichej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luk Luk 0 Posted November 15, 2019 Na cichej trzeci dzień 60 gram eureka i 35 gram bravo jeśli mnie pamięć nie myli, nie mam przed sobą przepisu. Z Twojegobrowaru pl. Quote Share this post Link to post Share on other sites