Jump to content
Piotr Ba

Wysokie BLG na cichej Pils - pomocy.

Recommended Posts

Problem j. w. - no i co z tym wiadrem zrobić?

Początkowe 12 blg teraz po tygodniu przebywania na cichej 5,5 blg.

Zlałem na cichą jak rurka ustała, osad się osadził i piana znikła.

10 dni burzliwej ok. 10 st C, droźdźe w34/70

W smaku próbka menzurka - genialne !! - nie wiedziałem że Tradition da taką goryczkę.

Zamieszałem intensywnie chochelką i dałem do 19-20 st C.

Czy można wziąć jeszcze gęstwy dodać czy to głupota? To gęstwa z tego piwa i jest już stara - 2-3 tygodnie ma.

 

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę - zlanie na cichą to tylko zlanie znad osadu, jeśli w brzeczce są jeszcze drożdże które nie osiadły i pracują to one i na cichej będą pracować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej temperaturze była główna fermentacja?

OK juz doczytałem

Wg mnie za szybko przelane na cichą. Nie jestem pewny, czy drożdże dadzą radę dojsć to co ewentualnie tam zostało.

Jeszcze pytanie jak zacierałeś?

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

No kurde to odpowiem jutro bo zapisałem to na kartce - przepis autorski :P ale chyba ok. 30 minut - odpowiem jutro. Zasugerowałem się radami p. Dori na ich stronie - dlatego że stosowałem też te rady dla piwa pszenicznego i wyszło super.

Przepis zwykły - pilzneński 4,5 kg + caramel pale viking malt 250 gramów, chmiel w całości Tradition.

Wiem że była długa przerwa dekstrynująca coś około 30 minut - ale powiem jutro.

Wiem że forumowicze takie piwa wylewają - ja nie będę go wylewać bo jest zbyt dobre w smaku - będzie po prostu miało 2 % alk. :P

Czy mogę użyć 3 pokolenie tej gęstwy w34/70? robi się na niej teraz marcowe , chciałbym jeszcze uważyć ciemnego lagera bo szkoda mi wylewać gęstwę ? A są na dworze warunki dla "dolniaków" wiecie o co chodzi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważem, że jest niedofermentowane, u mnie podobne ekstrakty na tych drożdżach dochodziły do 3Blg końcowego ekstraktu.  

Ja osobiście dodałbym gęstwy po marcowym, i zobaczył co z tego wyjdzie, bo na cichej drożdże raczej nie dojedzą tego co zostało i na 100% piwo będzie przegazowane lub jeszcze gorzej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W34/70 schodza  przy tym Plato wyjsciowym, samym pilznenskim i odpowiednim zacieraniu nawet do 1,7 Plato.

Jesli zadales odpowiednia ilosc drozdzy to przy tej temperaturze fermentacja glowna powinna byc najpozniej po 7 dniach gotowa.

Widze ze wrzuciles cos karmelowego, do tego zacierales prawdopodobnie dluzej na 72 stopniach, wiec takie FG jest jak dla mnie mozliwe.

 

Na przyszlosc rob osobno pomiar FG. Wystarczy menzurka (ok. 250 ml), nalac do niej brzeczke po schlodzeniu, zadac lyzeczka drozdzy i stawiac w najcieplejszym pomieszczeniu w domu.

Z reguly masz po 24 godzinach po wszystkim i mozesz zmierzyc FG (poprawnie powinnes to jeszcze przefiltrowac przez filtr i algi, ale przy domowych warunkach wystarczy jak schlodzisz i przelejesz probke do innej menzurki w miare klarowne i wtedy zmierzysz).

Wtedy zawsze bedziesz wiedzial jak nisko powinno Ci piwo w twoim glownym fermentorze zejsc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to nie jest za mało drożdży na 17 litrów brzeczki 1 paczka tzn 11,5 g ? Nawet uwodniona ?

 

W instrukcji jest napisane 1 gram na 1 litr i to w temp. powyżej 10 st C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Czy to nie jest za mało drożdży na 17 litrów brzeczki 1 paczka tzn 11,5 g ? Nawet uwodniona ?

 

W instrukcji jest napisane 1 gram na 1 litr i to w temp. powyżej 10 st C.

 

Za mało, do tego fermentacja też zbyt krótka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już nastawiłem jutro odczyt ( na drożdżach kuchennych )

Obstawiam za mało drożdży i za niska temp. fermentacji.

W każdym razie dziękuję wam za pomoc gdyby nie to forum i Wy to bym miał depresję.

To mój pierwszy lager więc takie perypetie. Ale smak tego piwa z próbówki - czad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Test FFT ujemny. BLG po dobie na drożdżach babunii bez zmian po 24 godz. 5 st. P.

Czyli drożdże opadły bo nie miały już co rozłożyć.

Zacieranie

63 st C 30 min.

72 st C 45 minut.

Podoba mi się określenie słowne kanalizacja. nie interesuje mnie piwo o 2 % alk. to nie grodziskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Piotr Ba napisał:

nie interesuje mnie piwo o 2 % alk.

A ja próbuję bezskutecznie choćby tyle osiągnąć na fm 56... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy można by dodać glukozy krystalicznej żeby tylko podnieść % alk. ? Wychodzi na 16 litrów 320 gramów dekstrozy co podniesie moc piwa o 2 % alk. ?? Tak chcę zrobić

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest wcale zły pomysł jeśli jak piszesz w smaku ok, lecz niski poziom alc. 

Lecz najpierw sprawdziłbym czy drożdże sa w stanie - bo jak dosypiesz te 320g, a okaże się że drożdże nawet nie ruszą to bedzie cukierek, a jak drożdże rusza to sypać do oporu zawsze 16l mieć a nie mieć 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...