Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 Problem j. w. - no i co z tym wiadrem zrobić? Początkowe 12 blg teraz po tygodniu przebywania na cichej 5,5 blg. Zlałem na cichą jak rurka ustała, osad się osadził i piana znikła. 10 dni burzliwej ok. 10 st C, droźdźe w34/70 W smaku próbka menzurka - genialne !! - nie wiedziałem że Tradition da taką goryczkę. Zamieszałem intensywnie chochelką i dałem do 19-20 st C. Czy można wziąć jeszcze gęstwy dodać czy to głupota? To gęstwa z tego piwa i jest już stara - 2-3 tygodnie ma. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę - zlanie na cichą to tylko zlanie znad osadu, jeśli w brzeczce są jeszcze drożdże które nie osiadły i pracują to one i na cichej będą pracować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 Obwiniam za ten stan zacieranie tzn skrócenie przerwy maltozowej - poczytałem rad zacierania Pilsa p. Dori i nie wiem czy to był błąd Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted November 9, 2019 (edited) W jakiej temperaturze była główna fermentacja? OK juz doczytałem Wg mnie za szybko przelane na cichą. Nie jestem pewny, czy drożdże dadzą radę dojsć to co ewentualnie tam zostało. Jeszcze pytanie jak zacierałeś? Edited November 9, 2019 by korzen16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 ok. 10 - 12 stopni - dwór / lodówka - rurka pracowała dobrze,. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted November 9, 2019 a zacieranie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 No kurde to odpowiem jutro bo zapisałem to na kartce - przepis autorski ale chyba ok. 30 minut - odpowiem jutro. Zasugerowałem się radami p. Dori na ich stronie - dlatego że stosowałem też te rady dla piwa pszenicznego i wyszło super. Przepis zwykły - pilzneński 4,5 kg + caramel pale viking malt 250 gramów, chmiel w całości Tradition. Wiem że była długa przerwa dekstrynująca coś około 30 minut - ale powiem jutro. Wiem że forumowicze takie piwa wylewają - ja nie będę go wylewać bo jest zbyt dobre w smaku - będzie po prostu miało 2 % alk. Czy mogę użyć 3 pokolenie tej gęstwy w34/70? robi się na niej teraz marcowe , chciałbym jeszcze uważyć ciemnego lagera bo szkoda mi wylewać gęstwę ? A są na dworze warunki dla "dolniaków" wiecie o co chodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted November 9, 2019 Uważem, że jest niedofermentowane, u mnie podobne ekstrakty na tych drożdżach dochodziły do 3Blg końcowego ekstraktu. Ja osobiście dodałbym gęstwy po marcowym, i zobaczył co z tego wyjdzie, bo na cichej drożdże raczej nie dojedzą tego co zostało i na 100% piwo będzie przegazowane lub jeszcze gorzej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 Odczekać jeszcze tydzień i sprawdzić ekstrakt ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted November 9, 2019 W34/70 schodza przy tym Plato wyjsciowym, samym pilznenskim i odpowiednim zacieraniu nawet do 1,7 Plato. Jesli zadales odpowiednia ilosc drozdzy to przy tej temperaturze fermentacja glowna powinna byc najpozniej po 7 dniach gotowa. Widze ze wrzuciles cos karmelowego, do tego zacierales prawdopodobnie dluzej na 72 stopniach, wiec takie FG jest jak dla mnie mozliwe. Na przyszlosc rob osobno pomiar FG. Wystarczy menzurka (ok. 250 ml), nalac do niej brzeczke po schlodzeniu, zadac lyzeczka drozdzy i stawiac w najcieplejszym pomieszczeniu w domu. Z reguly masz po 24 godzinach po wszystkim i mozesz zmierzyc FG (poprawnie powinnes to jeszcze przefiltrowac przez filtr i algi, ale przy domowych warunkach wystarczy jak schlodzisz i przelejesz probke do innej menzurki w miare klarowne i wtedy zmierzysz). Wtedy zawsze bedziesz wiedzial jak nisko powinno Ci piwo w twoim glownym fermentorze zejsc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 (edited) usunięto przez autora Edited November 9, 2019 by Piotr Ba usunięto przez autora Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 Ok dodam gęstwy z Marcowego jeśli za 7 dni BLG nie spadnie, czy mogę po dodaniu przetrzymać warkę w 19 st C ? Ile jej dodać 100 ml będzie ok ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted November 9, 2019 Robiłeś pomiar spławikiem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 5 BLG wczoraj - napisano na otwarciu tematu. Jeszcze jakieś porady co można zrobić? Może po prostu czekać ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted November 9, 2019 Odlej troche i zrób test fft. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 Czy to nie jest za mało drożdży na 17 litrów brzeczki 1 paczka tzn 11,5 g ? Nawet uwodniona ? W instrukcji jest napisane 1 gram na 1 litr i to w temp. powyżej 10 st C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted November 9, 2019 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: Czy to nie jest za mało drożdży na 17 litrów brzeczki 1 paczka tzn 11,5 g ? Nawet uwodniona ? W instrukcji jest napisane 1 gram na 1 litr i to w temp. powyżej 10 st C. Za mało, do tego fermentacja też zbyt krótka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted November 9, 2019 Zrób FFT. W ten sposób najszybciej się dowiesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 9, 2019 Już nastawiłem jutro odczyt ( na drożdżach kuchennych ) Obstawiam za mało drożdży i za niska temp. fermentacji. W każdym razie dziękuję wam za pomoc gdyby nie to forum i Wy to bym miał depresję. To mój pierwszy lager więc takie perypetie. Ale smak tego piwa z próbówki - czad. 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 10, 2019 Test FFT ujemny. BLG po dobie na drożdżach babunii bez zmian po 24 godz. 5 st. P. Czyli drożdże opadły bo nie miały już co rozłożyć. Zacieranie 63 st C 30 min. 72 st C 45 minut. Podoba mi się określenie słowne kanalizacja. nie interesuje mnie piwo o 2 % alk. to nie grodziskie. 1 shveteq reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted November 10, 2019 Zabutelkuj i rozdaj. Szkoda wylewać jeśli piwo wyśmienite. 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted November 10, 2019 42 minuty temu, Piotr Ba napisał: nie interesuje mnie piwo o 2 % alk. A ja próbuję bezskutecznie choćby tyle osiągnąć na fm 56... Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted November 10, 2019 Tam jest więcej niż 2% Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 16 Posted November 10, 2019 A czy można by dodać glukozy krystalicznej żeby tylko podnieść % alk. ? Wychodzi na 16 litrów 320 gramów dekstrozy co podniesie moc piwa o 2 % alk. ?? Tak chcę zrobić Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gruby. 11 Posted November 11, 2019 To nie jest wcale zły pomysł jeśli jak piszesz w smaku ok, lecz niski poziom alc. Lecz najpierw sprawdziłbym czy drożdże sa w stanie - bo jak dosypiesz te 320g, a okaże się że drożdże nawet nie ruszą to bedzie cukierek, a jak drożdże rusza to sypać do oporu zawsze 16l mieć a nie mieć Quote Share this post Link to post Share on other sites
sasuke5055 8 Posted November 12, 2019 Z 12 do 5.5 to masz 3,6 % alko. Dla jasności, mierzysz refraktometrem czy splawikiem? Quote Share this post Link to post Share on other sites