Jump to content
komo

Session IPA - receptura do oceny

Recommended Posts

Cześć,

w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę:

 

Ilość - 40L

BLG - 12

IBU - ok. 40

 

Słody:

- Pale Ale - 7kg

- Monachijski Jasny - 1kg

- Wiedeński - 0,4kg

 

Zacieranie:

68C - 60min

 

Gotowanie:

60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%)

20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

 

Fermentacja:

Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów)

Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha

Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem:

50g Citra

50g Cascade

 

Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g.

 

Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą.

Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, komo napisał:

Cześć,

w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę:

 

Ilość - 40L

BLG - 12

IBU - ok. 40

 

Słody:

- Pale Ale - 7kg

- Monachijski Jasny - 1kg

- Wiedeński - 0,4kg

 

Zacieranie:

68C - 60min

 

Gotowanie:

60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%)

20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%)

 

Fermentacja:

Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów)

Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha

Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem:

50g Citra

50g Cascade

 

Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g.

 

Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą.

Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym.

 

 

Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania.

Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.11.2019 o 15:40, punix napisał:
Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania.
Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę.

 

Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski?

Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade.
 

Edited by komo

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, komo napisał:

 

Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski?


 

Podzielam zdanie @punix W założeniu ma to być Session IPA czyli lekkie piwo, a monacha czy wiedeńskiego można dorzucić do Imperialnej wersji żeby podbić słodowość i dać kontre dla większej goryczki. Dodaj jakiś jasny karmelowy plus trochę pszenicy i będzie Pan zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, komo napisał:

 

Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski?

Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade.
 

 

W tym stylu słodowość ma być co najwyżej tłem, także nie ma co dorzucać ciemniejszych słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...