komo Posted November 8, 2019 Share Posted November 8, 2019 Cześć, w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę: Ilość - 40L BLG - 12 IBU - ok. 40 Słody: - Pale Ale - 7kg - Monachijski Jasny - 1kg - Wiedeński - 0,4kg Zacieranie: 68C - 60min Gotowanie: 60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%) 20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) 0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) Fermentacja: Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów) Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem: 50g Citra 50g Cascade Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g. Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą. Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 8, 2019 Share Posted November 8, 2019 2 godziny temu, komo napisał: Cześć, w przyszłym tygodniu planuję uwarzyć Session IPA i ułozyłem taką recepturę: Ilość - 40L BLG - 12 IBU - ok. 40 Słody: - Pale Ale - 7kg - Monachijski Jasny - 1kg - Wiedeński - 0,4kg Zacieranie: 68C - 60min Gotowanie: 60' - 40g Centennial (alfa kwasy 9,4%) 20' - 20g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) 0' - 50g Amarillo (alfa kwasy 7,8%) Fermentacja: Drożdże:US-05 (2 paczki sucharów) Temperatura: 15-17C na burzliwej, ok. 18 cicha Chmielenie na zimno 3dni przed rozlewem: 50g Citra 50g Cascade Z chmieli posiadam aktualnie: Amarillo i Centennial po 200g oraz Citra i Cascade po 100g. Jakieś sugestie odnośnie receptury? Coś zmodyfikować? Zastanawiam się nad większą ilością chmielu na cichą. Chciałbym uzyskać dość lekką ipkę ale z mocnym aromatem owocowym, cytrusowym. Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania. Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komo Posted November 11, 2019 Author Share Posted November 11, 2019 (edited) W dniu 8.11.2019 o 15:40, punix napisał: Zastanowiłbym się, czy nie wyrzucić wiedeńskiego i monachijskiego, zostawić tylko pale, plus może nieco niższa temperatura zacierania. Chmielenie na aromat, zarówno po gotowaniu, jak i na zimno zwiększyłbym chociaż o połowę. Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski? Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade. Edited November 11, 2019 by komo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 1 godzinę temu, komo napisał: Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski? Podzielam zdanie @punix W założeniu ma to być Session IPA czyli lekkie piwo, a monacha czy wiedeńskiego można dorzucić do Imperialnej wersji żeby podbić słodowość i dać kontre dla większej goryczki. Dodaj jakiś jasny karmelowy plus trochę pszenicy i będzie Pan zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 3 godziny temu, komo napisał: Dlaczego wyrzucić wiedeński i monachijski? Co do chmielenia to chyba masz rację, wrzucę 100g Amarillo na chłodzenie i na zimno po 100g Citry i Cascade. W tym stylu słodowość ma być co najwyżej tłem, także nie ma co dorzucać ciemniejszych słodów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komo Posted November 13, 2019 Author Share Posted November 13, 2019 Dzięki Panowie W takim razie zrobię zasyp 100% pale ale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.