Jump to content
taaniel

Drożdze z gęstwy. starter

Recommended Posts

Witam wczoraj wieczorem wrzuciłem drożdże z gęstwy drożdżowej fermentum mobile Gwiździe i Banany, która lezala w lodowce okolo 3 tyg. Wyglądała tak jak na zdj pierwszym. Zrobilem startez z słodu bursztynowego 100g na 1 l wody. Wlalem tylka te cześć białą. Po ok 2 godzinach pojawiła się piana i myślałem ze jest gites:) ale rano widze ze drozdze wyszly se na spacer:( ostatnie zdj. I moje pytanie. Piwo bede warzył jutro Wszystko ladnie pachnie. Czy ten starter bedzie mozna jescze wrzucić do piwa?

 

91A33536-7160-40B4-B129-706648DCF3F6.jpeg

80AC26AE-0E8E-4CB3-91EB-33390E70A6C6.jpeg

4C3A85D2-0D66-4EB2-8F51-EAFDF2F3DCE4.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak robiłem startery z gęstwy, to mi wychodziło za każdym razem default_smile.png od tego momentu staram sie używać świeżej gestwy bezpośrednio.

 

Ale po tych spacerkach nic złego u mnie się nie działo, więc dodawaj śmiało.

O ile oczywiście folia i ta chusteczka była zdezynfekowana.

 

Btw po co ta chusteczka? Wystarczy folia, nic pod nią nie wlezie, ma tylko przykrywać, żeby nic górą nie wpadło.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Wuuu napisał:

Jak robiłem startery z gęstwy, to mi wychodziło za każdym razem default_smile.png od tego momentu staram sie używać świeżej gestwy bezpośrednio.

 

Ale po tych spacerkach nic złego u mnie się nie działo, więc dodawaj śmiało.

O ile oczywiście folia i ta chusteczka była zdezynfekowana.

 

Btw po co ta chusteczka? Wystarczy folia, nic pod nią nie wlezie, ma tylko przykrywać, żeby nic górą nie wpadło.

 

 

 Ok dzięki wielkie, Chusteczka miała być takim filtrem powietrza, ale masz racje w sumie to nie trzeba:) dzięki za odpowiedz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, anteks napisał:

Po co robić starter z gęstwy?

Moim zdaniem żeby sprawdzić czy drożdze ruszą? A poza tym  Twoje pytanie w Piaskownicy wydaje sie cyniczne.Po co robie starter z gęstwy? Bo wydaje mi się ze warto, że tak powinno się robić. Jestem początkujący i wiele rzeczy nie wiem. Po to jest te forum. Może następnym razem sprobuj od razu coś napisać dlaczego, i wyjaśnij, to więcej osób skorzysta a Ty nabijesz sobie stagtystyki merytorycznymi postami.

Edited by taaniel

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, taaniel napisał:

Moim zdaniem żeby sprawdzić czy drożdze ruszą? A poza tym  Twoje pytanie w Piaskownicy wydaje sie cyniczne.Po co robie starter z gęstwy? Bo wydaje mi się ze warto, że tak powinno się robić. Jestem początkujący i wiele rzeczy nie wiem. Po to jest te forum. Może następnym razem sprobuj od razu coś napisać dlaczego, i wyjaśnij, to więcej osób skorzysta a Ty nabijesz sobie stagtystyki merytorycznymi postami.

Dlaczego miały by nie ruszyć? Starter robi sie by namnożyc drożdże, w tym słoiku jest drozdzy na 2 warki. Teraz wyszły ze słoika i masz problem czy czegoś nie zlapały

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega napisał, że gęstwa jest stara 3 tygodniowa.
Opinie są podzielone, ale niektórzy mówią, że jeśli decydujemy się na zadanie takiej gestwy to warto ją rozkręcić.
Inni, że po 7 dniach gęstwa nadaje sie do kosza.

Każdy musi sobie wyrobić własne zdanie, najlepiej poparte doświadczeniem.

Ja skutecznie używałem ponad 3 tygodniowej gęstwy z BGSA do Quadrupla i ruszyla bez problemów, więc już nie bawię się w kręcenie. Ale tez nic złego się nie stało, gdy rozkręcałem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@taaniel w wolnej chwili zerknij w ten wpis. Powinien Ci pomóc. 

 

Około powyższego tematu jest również ten:

 

@Wuuu odnośnie gęstwy po mocnych piwach. Jeżeli jest w niej wystarczająco dużo komórek żywych to zawsze ruszy. Jednakże jest to dość trudne do przewidzenia. Drożdże szybko giną od alkoholu, ale jeżeli są silnie flokulujace to przeżyją dłużej. Ciężko przewidzieć ile się ich zadaje. W przypadku styli o czystym profilu mogą pojawić się niechciane wady. W innym przypadku może, ale nie musi wyjść na korzyść. Duże znaczenie będzie miało kiedy gęstwa była zebrana. Co to za szczep. Im gęstwa świeższa tym będą lepsze efekty a kalkulatory mniej się będą mylić w estymacjach. Duże znaczenie ma przepłukanie gęstwy. Jeżeli przepłukasz, a nawet rozcieńczysz świeżą gęstwę to ona bardzo wolno traci ilość żywych komórek. Minus jest taki, że można złapać infekcję.

Gęstwę lepiej odżywić (opisałem to w jednym z linków wyżej) aniżeli propagować z dużej ilości. Wg mnie jak propagować (starter) to z ilości mniejszej, drożdże się odżywia i namnożą. W przeciwnym wypadku można je zestresować. Duże stłoczenie w małej objetosci i szybko kończące się żarcie.

Edited by DanielN

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DanielN czekałem na Twoje stanowisko :) teraz już nikt nie powinien mieć wątpliwości.

Co do tego Quadrupla dodam, że wyszedł zacny i zdrowo odfermentował na tej gęstwie (po BGSA 18 brix) z 22 brix do 6.5 blg. Tylko absolutnie się nie nagazował nawet po roku.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Wuuu napisał:

@DanielN czekałem na Twoje stanowisko :) teraz już nikt nie powinien mieć wątpliwości

Wątpliwości powinny być zawsze i wszędzie. To tylko moja praktyka, mogę się mylić. Szczypta sceptycyzmu, zdroworozsądkowego myślenia jest zawsze na miejscu.

 

Miałem przypadek z FM13. Lubię te drożdże, są fajne jak się chłodno je fermentuje. Jednakże do RISa więcej ich nie użyję. Producent podaje, że wytrzymają do 12ABV, wg mnie nie wytrzymują. Co prawda leżało to trochę na drewnie i spodziewałem się że padną i padły około 9.5ABV. Było to za płytko więc dałem świeżej gęstwy. Ekstrakt nie zmienił sie. Wyglądało na to, że skończyły płytko i tyle. Po kilku tygodniach do rozlewu dałem również gęstwy ze świeżego startera. Gazu co zrobiły to symboliczna ilość. Cóż nie dźwignęły tego środowiska i warunków, duże abv, dolna granica temperatury. Skończyłem z lekko deserowym niedogazowanym RiSem. Dało się wypić. Oprócz gęstwy ważny jest też dobór drożdży i planowany ekstrskt. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...