Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

zlewanie pszenicznego

Recommended Posts

zrobiłem pszeniczne na drożdżach do witbiera ,no i mam mały dylemat,jak to zlać do drugiego fermentatora (bez cichej,od razu chce do butelek),chodzi o gęsty kożuch drożdży które jak przeczytałem nie za bardzo chcą opaść.mam zebrać te drożdże wcześniej,czy wsadzić wężyk pod nie i ściągnąć piwo,ale boje sie że nie będę mógł tego kontrolować przez te drożdże na gorze.

 

a może jak zniosę to do piwnicy i postoi ze 2 dni w temperaturze jakiś 13 C to opadną ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to będzie troche konkrowersyjne, ale możesz też tym fermentatorem pomieszać, może opadną, a jak planujesz minimum tydzień jeszcze trzymać to pewnie jeszcze sie wyklaruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem to samo przy zlewaniu na cichą wczoraj mojego Petszopiana fermentowanego US-05, na wierzchu wisiał gruby kożuch i za nic nie chciał opaść, nie pomogło ani ochłodzenie ani delikatne ogrzanie o 1-2°C. Odpowiednio manewrując wężykiem udało się nie zassać nic (no, prawie nic) z kożucha ani nie łyknąć gęstwy z dna. Trochę ekwilibrystyki, ale wystarczy się skupić i się uda. Z 20.5l nastawu odzyskałem 19l, więc ~1.5l zostało w gęstwie/pod kożuchem.

 

Jak sobie przypominam, pszeniczniak fermentowany WB-06 miał kożuch w strzępach i było widać dno między chmurami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja miałem to samo przy zlewaniu na cichą wczoraj mojego Petszopiana fermentowanego US-05, na wierzchu wisiał gruby kożuch i za nic nie chciał opaść, nie pomogło ani ochłodzenie ani delikatne ogrzanie o 1-2°C. Odpowiednio manewrując wężykiem udało się nie zassać nic (no, prawie nic) z kożucha ani nie łyknąć gęstwy z dna. Trochę ekwilibrystyki, ale wystarczy się skupić i się uda. Z 20.5l nastawu odzyskałem 19l, więc ~1.5l zostało w gęstwie/pod kożuchem.

 

Jak sobie przypominam, pszeniczniak fermentowany WB-06 miał kożuch w strzępach i było widać dno między chmurami.

z WB-06 nie miałem problemu,opadły bez problemu,te fermentuje na Brewferm Blanche i piana,a właściwie kożuch drożdżowy wygląda na solidny i mocny-

jak wyrośnięte ciasto drożdżowe .

dzisiaj brałem próbkę do blg i jeżeli nie zebrałbym gęstwy z tego pierwszego(mam dwa),to byłoby ciężko sie dostać do płynu.

pewnie zbiorę (jeżeli nie opadną) drożdże) trochę,żeby cokolwiek przy przelewaniu widzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i obyło się bez problemów,po zbiorze drożdży (przerzuconych do drugiego pszenicznego) wszystko poszło normalnie,osad wyglądał jak po s 23,wlane do ostatniej kropli prawie bez mętów.

no ale dziwna sprawa,w wicie (właściwie to nie witbier,a pszeniczne normalne-na słodach) ponoć nie powinno być goździków,a mam;bardzo delikatne,ale wyczuwalne.

przerwy w 45 stopniach nie robiłem bo zdaje się ona jest pod robienia "goździków".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goździki to akurat fenole i poza piwami pszenicznymi nie jest to mile widziany aromat; często jest to objaw infekcji drozdżami dzikimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj butelkowałem drugie piwo na tych drożdżach i goździków nie ma kompletnie,to drugie bardziej przypomina wita,jest 0,5kg płatków owsianych i niesłodowana pszenica(tylko 0,5 kg),bałem się o filtracje.pierwsze miało dodatek słodu żytniego i jakbym nie przeczytał ,że ktoś stawiał 1,5 m nad ziemią i długi wąż do tego to by była kompletna kiszka - .więc może te goździki (ale one są naprawdę ledwo wyczuwalne)się jakoś od dużej ilości słodu pszenicznego pojawiły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kij z goździkami,bardziej mnie martwi lekki siarkowodór w pierwszym piwie (pojawił się na 2 dzień po refermentacji),w drugim nie ma,ale oba mama jakiś dziwaczny,surowiczny zapach,jak świeże kurze jajo.

jest szansa na to ,że te zapaszki sie przeżrą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.