Jump to content
Niyaki

[Pytanie] Praca inżynierska

Recommended Posts

Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości piw niepasteryzowanych i pasteryzowanych. Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, że porównuje piwa niepasteryzowane z niefiltrowanymi etc. Chodzi o porównanie tych piw i wyróżnieniu ich czynników, które świadczą o jakości oraz zdrowotności. Chciałem się zapytać, czy moglibyście pomóc mi z literaturą. Chodzi mi o artykuły, może jakieś czasopisma, w których znalazłbym coś ciekawego na temat piw niepasteryzowanych, niefiltrowanych i innych. Jakieś książki i tego typu rzeczy też oczywiście będą pomocne. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mnie nakierować w tym temacie, bo dość ciężko jest znaleźć tego typu artykuły. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosyć ogólny temat określający porównanie pasteryzowanych z resztą. Piwa niepasteryzowane komercyjnych browarów są mikrofiltrowane. Warka jest przepuszcana przez membranę, przez którą nawet bakterie się nie przecisną.

Masz też refermentację, czyli nagazowywanie piwa za pomocą drożdży.

Piwa pszeniczne, chociażby Paulaner, (pewnie też wiele innych styli też) są pasteryzowane i refermentowane drożdżami lagerowymi.

Musiałbyś faktycznie porozmawiać z ludźmi, którzy zawodowo pracują w browararze. Nie podałeś skąd jesteś. Myślę, że możesz też poprosić o pomoc pobliski browar. Nie spotkałem się, żeby firmy nie zechciały udzielić jakiegoś wsparcia

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Grzegorz Żukowski said:

Dosyć ogólny temat określający porównanie pasteryzowanych z resztą. Piwa niepasteryzowane komercyjnych browarów są mikrofiltrowane. Warka jest przepuszcana przez membranę, przez którą nawet bakterie się nie przecisną.

Masz też refermentację, czyli nagazowywanie piwa za pomocą drożdży.

Piwa pszeniczne, chociażby Paulaner, (pewnie też wiele innych styli też) są pasteryzowane i refermentowane drożdżami lagerowymi.

Musiałbyś faktycznie porozmawiać z ludźmi, którzy zawodowo pracują w browararze. Nie podałeś skąd jesteś. Myślę, że możesz też poprosić o pomoc pobliski browar. Nie spotkałem się, żeby firmy nie zechciały udzielić jakiegoś wsparcia

Ogólnie rzecz biorąc, to wykonałem już posiew na drożdże oraz bakterie mlekowe, zawartość glutenu ilościowo oraz nieilościowo oraz zawartość polifenoli w piwach. Największą różnice widać w zawartości polifenoli. Studiuje w Poznaniu, więc największym browarem jest Lech, ale chciałbym jednak znaleźć coś regionalnego. Cała myśl przewodnia tematu, to mikrobiologia.

Edited by Niyaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

W okolicy jest jeszcze Browar Sady, Bojanowo, Niepomucen, Largus i pewnie jeszcze jakieś o których nie mam pojęcia. W samym Poznaniu masz też restauracyjne - Brovaria i Ułan Browar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej, dziękuje bardzo za pomoc. Będę szukał kontaktu do tych browarów i może uda się czegoś dowiedzieć. Uważacie, że browary nie będą miały problemu z zaoferowaniem pomocy? Zastanawiam się tylko do kogo lepiej kierować się w kontakcie mailowym. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie w browarach z reguły pracują ludzie życzliwi i skorzy do współpracy więc nie powinno być problemu. Znajdź jakikolwiek kontakt, a oni już Cie przekierują do odpowiedniej osoby.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.