Niyaki 0 Posted November 6, 2019 Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości piw niepasteryzowanych i pasteryzowanych. Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, że porównuje piwa niepasteryzowane z niefiltrowanymi etc. Chodzi o porównanie tych piw i wyróżnieniu ich czynników, które świadczą o jakości oraz zdrowotności. Chciałem się zapytać, czy moglibyście pomóc mi z literaturą. Chodzi mi o artykuły, może jakieś czasopisma, w których znalazłbym coś ciekawego na temat piw niepasteryzowanych, niefiltrowanych i innych. Jakieś książki i tego typu rzeczy też oczywiście będą pomocne. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mnie nakierować w tym temacie, bo dość ciężko jest znaleźć tego typu artykuły. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted November 6, 2019 Spróbuj skontaktować się z Dorota Chrapek z homebrewing.plWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted November 6, 2019 Dosyć ogólny temat określający porównanie pasteryzowanych z resztą. Piwa niepasteryzowane komercyjnych browarów są mikrofiltrowane. Warka jest przepuszcana przez membranę, przez którą nawet bakterie się nie przecisną. Masz też refermentację, czyli nagazowywanie piwa za pomocą drożdży. Piwa pszeniczne, chociażby Paulaner, (pewnie też wiele innych styli też) są pasteryzowane i refermentowane drożdżami lagerowymi. Musiałbyś faktycznie porozmawiać z ludźmi, którzy zawodowo pracują w browararze. Nie podałeś skąd jesteś. Myślę, że możesz też poprosić o pomoc pobliski browar. Nie spotkałem się, żeby firmy nie zechciały udzielić jakiegoś wsparcia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Niyaki 0 Posted November 6, 2019 (edited) 3 minutes ago, Grzegorz Żukowski said: Dosyć ogólny temat określający porównanie pasteryzowanych z resztą. Piwa niepasteryzowane komercyjnych browarów są mikrofiltrowane. Warka jest przepuszcana przez membranę, przez którą nawet bakterie się nie przecisną. Masz też refermentację, czyli nagazowywanie piwa za pomocą drożdży. Piwa pszeniczne, chociażby Paulaner, (pewnie też wiele innych styli też) są pasteryzowane i refermentowane drożdżami lagerowymi. Musiałbyś faktycznie porozmawiać z ludźmi, którzy zawodowo pracują w browararze. Nie podałeś skąd jesteś. Myślę, że możesz też poprosić o pomoc pobliski browar. Nie spotkałem się, żeby firmy nie zechciały udzielić jakiegoś wsparcia Ogólnie rzecz biorąc, to wykonałem już posiew na drożdże oraz bakterie mlekowe, zawartość glutenu ilościowo oraz nieilościowo oraz zawartość polifenoli w piwach. Największą różnice widać w zawartości polifenoli. Studiuje w Poznaniu, więc największym browarem jest Lech, ale chciałbym jednak znaleźć coś regionalnego. Cała myśl przewodnia tematu, to mikrobiologia. Edited November 6, 2019 by Niyaki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted November 6, 2019 Z tych, co na szybko mi przyszły do głowy, to Miłosław, Grodzisk Wielkopolski i dalej Świebodzin. Na pewno jest w Gdyni laboratorium PPNT badające piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted November 6, 2019 W okolicy jest jeszcze Browar Sady, Bojanowo, Niepomucen, Largus i pewnie jeszcze jakieś o których nie mam pojęcia. W samym Poznaniu masz też restauracyjne - Brovaria i Ułan Browar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Niyaki 0 Posted November 6, 2019 Okej, dziękuje bardzo za pomoc. Będę szukał kontaktu do tych browarów i może uda się czegoś dowiedzieć. Uważacie, że browary nie będą miały problemu z zaoferowaniem pomocy? Zastanawiam się tylko do kogo lepiej kierować się w kontakcie mailowym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gorek007 3 Posted November 6, 2019 Ogólnie w browarach z reguły pracują ludzie życzliwi i skorzy do współpracy więc nie powinno być problemu. Znajdź jakikolwiek kontakt, a oni już Cie przekierują do odpowiedniej osoby. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted November 7, 2019 Artykuł mało wyczerpujący temat jak na pracę naukową, ale autor może podsunąć literaturę: http://www.beerfreak.pl/pasteryzacja-i-inne-sposoby-konserwacji-piwa/ Quote Share this post Link to post Share on other sites