Jump to content
DGB

Garnek na kocioł zacierno-warzelny.

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Noszę się z zamiarem zakupu gara z nierdzewki by przesiąść się na mniejsze warki (10-12l). Jakiego producenta garnek byście polecili? A może ma ktoś sprawdzony model o pojemności 25-27l? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze się do tematu.  Czy da się gdzieś kupić garnek minimum 10-12L o szerokości pola grzewczego max 22cm?

Niestety mam indukcję, która ma pole grzewcze o takiej szerokości i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego do niej garnka.

Zakładam zacieranie i warzenie do ok 9L - czyli może nawet taki 10L by starczył

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Nutado napisał:

Podłącze się do tematu.  Czy da się gdzieś kupić garnek minimum 10-12L o szerokości pola grzewczego max 22cm?

Niestety mam indukcję, która ma pole grzewcze o takiej szerokości i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego do niej garnka.

Zakładam zacieranie i warzenie do ok 9L - czyli może nawet taki 10L by starczył

Możesz kupić garnek fi# większe niż pole grzewcze. Też zadziała.

 

Ja mam garnek Tadar 32cm, stoi na indukcji o szerokości 30cm a samo pole grzewcze pewnie 20 albo mniej i wszystko śmiga.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Nutado napisał:

Zakładam zacieranie i warzenie do ok 9L

Jeżeli ma to związek z polem grzewczym kuchenki to  załóż spokojnie standardowe 20L i wtedy gar min. 24-25L. Natomiast jeżeli przyczyna jest inna to poszukaj jakiego gara typu Tadar czy Stalgast - taki około 12-15L i będzie OK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecone powyżej garnki tadar:

https://tadar.pl/garnek-prosty-ze-stali-nierdzewnej-z-pokrywka-tadar-15-litrow-5900672754834

15 l za 99,99 zł

i ten za 169,99 zł 12 l:

https://tadar.pl/garnek-gastronomiczny-tadar-12-l-satyna-5907558740783

 

Ten droższy ze stali inox, ten tańszy i większy ze zwykłej stali nierdzewnej.

 

Czy warto dopłacać do tej stali inox? Czy może jednak ten tańszy garnek byłby wystarczający? Skądś ta różnica w cenie musi wynikać.

Nie chciałbym kupić garnka, który będzie rdzewiał, lub wydzielał jakieś szkodliwe związki do brzeczki.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Nutado napisał:

Ten droższy ma warstwowe dno z wkładką aluminiową.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Nutado napisał:

Czy warto dopłacać do tej stali inox?

inoxydable – "nieutleniający się" :P

Jeśli to będą Twoje pierwsze warki to polecam szklaną pokrywkę. Zawsze to lepiej zauważyć kiedy kipi w garnku niż na podłodze. Poza tym, podziałka wewnątrz jest bardzo przydatna. Aczkolwiek 12l moim zdaniem to za mało na warki 10l. Tzn. da się ale po co się stresować i latać z mopem przy każdym warzeniu. Oprócz odparowania uwzględnij straty warki w chmielinach i innych osadach.

 

Generalnie to popatrz na grupy gastronomiczne na fejsie, często upadające restauracje sprzedają gary (i nie tylko) za 50% ceny sklepowej a do warzenia to bez znaczenia czy nowy czy nie. W Warszawie można upolować fajne garnki 25-32L za 100 czy 150 pln.

 

Stalgast i Tadar to sprawdzone marki. Możesz jeszcze zobaczyć ofertę firmy Hendi. Generalnie to tak naprawdę jest kilka fabryk garnków w CN i tylko różne są loga nabijane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.11.2019 o 18:52, DGB napisał:

Noszę się z zamiarem zakupu gara z nierdzewki by przesiąść się na mniejsze warki (10-12l)

Rok temu zmniejszyłem wielkość warek na ok. 12l i żeby usprawnić proces warzenia dokupiłem garnek 10l najtańszy na targu za 55zł, ale używam go tylko do zacierania i sprawuje się super choć jest z cienkiej blachy. Mieści się w nim ok 2kg słodu + 6l wody, brzeczkę gotuję w 17 litrowym "Ronner" czy coś takiego, na kuchence indukcyjnej 28cm. szerokiej. Wcześniej stawiałem na tej kuchence gar 24 litry (solidny z grubej blachy) i też było ok. Ważne aby nie zasłonić garem przycisków do sterowania kuchenką, bo było na styk. Średnica pola grzania ok. 15cm. (sprawdzałem wlewając tylko trochę wody, aby przykryła dno) pomimo że całe dno jest z wkładką do indukcji. Myślę więc że każdy gar w tych pojemnościach będzie dobry, najważniejsza przyjemność z warzenia😀

Oczywiście nie mam wstawionych żadnych zaworów do tych garnków.

Edited by 330ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...