DGB 1 1 Items Posted November 6, 2019 Cześć wszystkim, Noszę się z zamiarem zakupu gara z nierdzewki by przesiąść się na mniejsze warki (10-12l). Jakiego producenta garnek byście polecili? A może ma ktoś sprawdzony model o pojemności 25-27l? Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 126 Posted November 6, 2019 Ja używam kega ale z tego co wyczytałem tutaj na forum to polecają garnki marki tadarWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nutado 3 Posted November 12, 2019 Podłącze się do tematu. Czy da się gdzieś kupić garnek minimum 10-12L o szerokości pola grzewczego max 22cm? Niestety mam indukcję, która ma pole grzewcze o takiej szerokości i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego do niej garnka. Zakładam zacieranie i warzenie do ok 9L - czyli może nawet taki 10L by starczył Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted November 12, 2019 1 godzinę temu, Nutado napisał: Podłącze się do tematu. Czy da się gdzieś kupić garnek minimum 10-12L o szerokości pola grzewczego max 22cm? Niestety mam indukcję, która ma pole grzewcze o takiej szerokości i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego do niej garnka. Zakładam zacieranie i warzenie do ok 9L - czyli może nawet taki 10L by starczył Możesz kupić garnek fi# większe niż pole grzewcze. Też zadziała. Ja mam garnek Tadar 32cm, stoi na indukcji o szerokości 30cm a samo pole grzewcze pewnie 20 albo mniej i wszystko śmiga. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted November 12, 2019 Radzę kupić większy od razu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted November 12, 2019 3 godziny temu, Nutado napisał: Zakładam zacieranie i warzenie do ok 9L Jeżeli ma to związek z polem grzewczym kuchenki to załóż spokojnie standardowe 20L i wtedy gar min. 24-25L. Natomiast jeżeli przyczyna jest inna to poszukaj jakiego gara typu Tadar czy Stalgast - taki około 12-15L i będzie OK Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nutado 3 Posted November 12, 2019 Polecone powyżej garnki tadar: https://tadar.pl/garnek-prosty-ze-stali-nierdzewnej-z-pokrywka-tadar-15-litrow-5900672754834 15 l za 99,99 zł i ten za 169,99 zł 12 l: https://tadar.pl/garnek-gastronomiczny-tadar-12-l-satyna-5907558740783 Ten droższy ze stali inox, ten tańszy i większy ze zwykłej stali nierdzewnej. Czy warto dopłacać do tej stali inox? Czy może jednak ten tańszy garnek byłby wystarczający? Skądś ta różnica w cenie musi wynikać. Nie chciałbym kupić garnka, który będzie rdzewiał, lub wydzielał jakieś szkodliwe związki do brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 126 Posted November 12, 2019 Stal nierdzewna = INOXWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka 1 tmk1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted November 12, 2019 16 minut temu, Nutado napisał: Polecone powyżej garnki tadar: https://tadar.pl/garnek-prosty-ze-stali-nierdzewnej-z-pokrywka-tadar-15-litrow-5900672754834 15 l za 99,99 zł i ten za 169,99 zł 12 l: https://tadar.pl/garnek-gastronomiczny-tadar-12-l-satyna-5907558740783 Ten droższy ma warstwowe dno z wkładką aluminiową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted November 12, 2019 11 minut temu, Nutado napisał: Czy warto dopłacać do tej stali inox? inoxydable – "nieutleniający się" Jeśli to będą Twoje pierwsze warki to polecam szklaną pokrywkę. Zawsze to lepiej zauważyć kiedy kipi w garnku niż na podłodze. Poza tym, podziałka wewnątrz jest bardzo przydatna. Aczkolwiek 12l moim zdaniem to za mało na warki 10l. Tzn. da się ale po co się stresować i latać z mopem przy każdym warzeniu. Oprócz odparowania uwzględnij straty warki w chmielinach i innych osadach. Generalnie to popatrz na grupy gastronomiczne na fejsie, często upadające restauracje sprzedają gary (i nie tylko) za 50% ceny sklepowej a do warzenia to bez znaczenia czy nowy czy nie. W Warszawie można upolować fajne garnki 25-32L za 100 czy 150 pln. Stalgast i Tadar to sprawdzone marki. Możesz jeszcze zobaczyć ofertę firmy Hendi. Generalnie to tak naprawdę jest kilka fabryk garnków w CN i tylko różne są loga nabijane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
330ml 17 Posted November 12, 2019 (edited) W dniu 6.11.2019 o 18:52, DGB napisał: Noszę się z zamiarem zakupu gara z nierdzewki by przesiąść się na mniejsze warki (10-12l) Rok temu zmniejszyłem wielkość warek na ok. 12l i żeby usprawnić proces warzenia dokupiłem garnek 10l najtańszy na targu za 55zł, ale używam go tylko do zacierania i sprawuje się super choć jest z cienkiej blachy. Mieści się w nim ok 2kg słodu + 6l wody, brzeczkę gotuję w 17 litrowym "Ronner" czy coś takiego, na kuchence indukcyjnej 28cm. szerokiej. Wcześniej stawiałem na tej kuchence gar 24 litry (solidny z grubej blachy) i też było ok. Ważne aby nie zasłonić garem przycisków do sterowania kuchenką, bo było na styk. Średnica pola grzania ok. 15cm. (sprawdzałem wlewając tylko trochę wody, aby przykryła dno) pomimo że całe dno jest z wkładką do indukcji. Myślę więc że każdy gar w tych pojemnościach będzie dobry, najważniejsza przyjemność z warzenia😀 Oczywiście nie mam wstawionych żadnych zaworów do tych garnków. Edited November 12, 2019 by 330ml Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 15, 2020 Panowie a jeżeli chodzi o garnek ok 32l to co polecacie w dobrej cenie ? Mam dwa typy możecie coś o nich powiedzieć ? Garnek 1 Garnek 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted February 15, 2020 Drugi wydaje się lepszy, ma grubsze ścianki i dno, ktore jest kluczowe dla płyt grzewczych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 15, 2020 5 godzin temu, x1d napisał: Drugi wydaje się lepszy, ma grubsze ścianki i dno, ktore jest kluczowe dla płyt grzewczych. A myślisz że ta cena jest okej ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted February 15, 2020 Nie wiem, musisz porównać, ale wygląda na zdjęciach porządnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted February 15, 2020 (edited) 8 godzin temu, Sumikk napisał: Panowie a jeżeli chodzi o garnek ok 32l to co polecacie w dobrej cenie ? Mam dwa typy możecie coś o nich powiedzieć ? Garnek 1 Garnek 2 Ja miałem ten Edenberg, podziałka w środku od czapy, pojemność się nie zgadza, pokrywka średnio dopasowana do garnka, i krawędzie na tyle ostre, że można pociąć się przy szybkim obracaniu przy myciu. Na plus to grube dno, które równo rozprowadza ciepło, nitowanie uchwyty i atrakcyjna cena. Moim zdaniem do zacierania i warzenia wystarczy. Na olx możesz znaleźć ten gar taniej. Edited February 15, 2020 by tangomagic 1 Sumikk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sumikk 4 Posted February 16, 2020 43 minuty temu, tangomagic napisał: Na olx możesz znaleźć ten gar taniej. Szukałem i najtaniej jest za 260 plus wysyłka więc na jedno wychodzi 😉 Chyba go kupię bo wygląda dość przyzwoicie Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolus 1 Posted March 5, 2020 Ma ktoś garnki firmy Yato lub Royal Catering, potrzebuje dwa takie 100l https://investhoreca.pl/YG-00020-YG-00020-YATO-GARNEK-WYSOKI-Z-POKRYWKA-50X50-98L-YATO-YG-00020-YG-00020-1 https://investhoreca.pl/10011002-RCST-98LI-E-ROYAL-CATERING-Garnek-ze-stali-nierdzewnej---98l---pokrywka-4250928688897 cena dobra jestem ciekaw opinii użytkowników. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted March 5, 2020 Nie mam ani jednego ani drugiego więc się wypowiem Ja na Twoim miejscu osobiście bym sprawdził ten YATO bo nie podoba mi się wykończenie. Często pokrywka nie pasuje idealnie w garnkach które górną krawędź mają tylko zaokrągloną i dodatkowo przy podnoszeniu mogą odkształcać się. Poza tym marka YATO jest raczej znana z produkcji narzędzi warsztatowych, o co najwyżej przeciętnej jakości. ROYAL wygląda na lepszy, choćby patrząc grubość dna. Z drugiej strony do zacierania i gotowania nie trzeba mieć perfekcyjnych naczyń więc kwestia sprowadza się do Twojego budżetu. 1 kolus reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolus 1 Posted March 5, 2020 Budżet mam i na droższe np Stalgast można za ok 550 kupić ale ponoć mają tylko 0.8 mm grubości. Te Yato niby 1.2, jak ktoś ma te garnki Yato czy royal zachęcam do wypowiedzi, pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wajcha 79 Posted March 5, 2020 (edited) Kup, obejrzyj jak dojdzie, jak się okaże, że jest dobry to zostaw. Jak jakość będzie zła zawsze masz 14 dni na zwrot. Edited March 5, 2020 by Wajcha Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marchelli 22 Posted April 9, 2020 Dzisiaj zmierzylem grubosc scianki w garnku stalgast, i napewno nie jest 0.8mm, moze byc lekka odchylka spowodowana tym ze sruba ma plaskie koncowki, a scianka zaokragpona ale powyzej 1mm bedzie Quote Share this post Link to post Share on other sites