Jump to content
Sign in to follow this  
Rebelion

ris

Recommended Posts

Witam, 

 

Taki o to przepis, zależy mi na tym żeby był dość czekoladowy ( jeżeli ktoś pił Bafometa z Peruna to bym chciał wcelować trochę w to) warka, 18 L:

Viking Pale Ale malt - 5 kg 

Monachijski - 2.5 kg

Jęczmień palony -0.6 kg

Caraaroma - 0.5 kg

Słód Caramunich Typ II Weyermann -0.5 kg 

Płatki pszeniczne -0.4 kg 

Płatki owsiane -0.4 kg 

Carafa -0.4 kg 

Czekoladowy -0.3kg

 

Zacieranie - 67C - 90 min

Wygrzew - 78C - 10 min 

 

Marynka50 g  - gotowanie 100 min 

Aromat (koniec gotowania) Fuggles50 g   -15 min

Warrior50 g - 100 min 

 

Safale S-04 - suche 23 g 

 

Co byście dodali a co odjęli ewentualnie zamienili? 

Dzieki ;) 

 

Edited by Rebelion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim zwiększ zasyp, nie gotuj chmielu 100 minut i suchary nie są zbyt dobre do risa - najlepiej gęstwę. Zrób na tych sucharach lekkie piwo i dopiero na gęstwie risa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Henx ~~ oki zmniejsze gotowanie chmielu do 60 min. 10 kg zasypu na 18 L warkę to mało?  

Grzegorz Żukowski ~~ ile byś dał tego słodu żytniego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie 250g w połączeniu z czekoladowym jasnym i ciemnym dało niezły smak gorzkiej czekolady. Są to słody palone, więc skorygowałbym wtedy zasyp jęczmienia palonego. 

Dobierz ilość słodu palonego do twardości wody. Ja się na tym naciąłem i popielniczka długo będzie się w moim piwie układała.

 

Liczyłeś IBU? Nie znam Bafometa, ale 50g warriora może pozamiatać tą warkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiąc swojego RISa też celowałem w styl zbliżony do Bafometa, który bardzo smakował żonie.

 

Zacznij od drożdży. S-04 są wyraźnie estrowe, chyba żeby je prowadzić bardzo nisko, tylko nie wiem czy wówczas nie padną, bo długo dojadają resztki nawet w średnim ballingu. Wybrałbym raczej coś bardziej neutralnego i rozmnożył na słabszym piwie.

 

Bafomet ma słodki profil z tylko lekką kontrą, celowałbym w 80-90 IBU. Warrior 2018 ma coś ok 15% aa więc tu w kombinacji z Marynką chyba się zgadza. 

 

Istotnym elementem bukietu ich piwa jest wanilia. Coś kojarzę, że ktoś z Peruna sam o tym pisał na wykopie czy reddicie, 2 laski macerowane w alkoholu na 2 tygodnie na cichą. Ja macerowałem w rumie, aromat wanilii w piwie jest wyraźny, ale nie dominujący.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wyszło mi ibu troszkę ponad 90 więc może jeszcze obniżkę o kilka 😉 i jak Ci wyszedł smak tego Risa? Zbliżony do bafometa? Masz gdzieś przepis zapisany może i byś się podzielił? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam, że trochę oszukałem ekstraktem, nie mam warunków, aby dłużej gotować większe objętości.

Nie jestem koneserem risów. Na początku było trochę alkoholowo i goryczka deczko za wysoka, ale teraz już jak na mój gust jest dobrze, aromatycznie dość blisko, choć nadal trochę mniej słodko niż Bafomet. 

 

 

Edited by ogoun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki wielkie 😁 myślę że może wykorzystam Twój przepis a to że jest trochę mniej słodko to spoko aż tak nie przeszkadza to mi 😁 

 

Ewentualnie już po takim czasie to coś byś zmienił? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Rebelion napisał:

Ewentualnie już po takim czasie to coś byś zmienił? 

Na pewno darowałbym sobie chmielenie w 10 minucie - po prawie pół roku w tak intensywnym piwie nic z tego nie czuję. Może jęczmienia palonego bym dodał też więcej, tak z 0,3-0,4 kg. Poza tym to sam nie wiem, RISa tylko okazjonalnie otwieram, a nie jestem ani sensorykiem ani koneserem tego stylu. Za to zadowolony jestem z drożdży (długo układają i nagazowują, ale w tym stylu to w niczym nie przeszkadza) i czekoladowości, co pewnie jest zasługą pszenicznej czekoladki od Fawcetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że zrobię z Twojego przepisu tylko zmienię ilości bo ja zrobię troszkę większą warke no i chyba przy chmielach zostanę że swojego przepisu 😉 ewentualnie może dodam ciut więcej tego czekoladowego od fawcetta, zrobię recepture po pracy to wrzucę 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...