Piotr Ba Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 Dzień dobry. Panowie może pytanie niegrzeczne ale jak uważyć dokładnie takie piwo : http://ksiazece.pl/ipa/odkryj-ipa ?? Wg mojego skromnego doświadczenia chmielenie w schemacie jak w każdej IPA (potrójne w czasie gotowania + na zimno oczywiście) i chmiele Citra z Cascade wystarczą. Słody Pale Ale 4 kg + Pilzneński 1 kg, czy sam Pale Ale. Smak i aromat - gerjfrut i cytrusy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 19 minut temu, Piotr Ba napisał: Dzień dobry. Panowie może pytanie niegrzeczne ale jak uważyć dokładnie takie piwo : http://ksiazece.pl/ipa/odkryj-ipa ?? Wg mojego skromnego doświadczenia chmielenie w schemacie jak w każdej IPA (potrójne w czasie gotowania + na zimno oczywiście) i chmiele Citra z Cascade wystarczą. Słody Pale Ale 4 kg + Pilzneński 1 kg, czy sam Pale Ale. Smak i aromat - gerjfrut i cytrusy. Niestety w domu to bardzo trudne. Ale mysle ze spokojnie mozesz uwarzyc lepsze. rob7320, sasuke5055 and Juniorek 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted November 6, 2019 Author Share Posted November 6, 2019 (edited) Dlaczego trudne ?? Skoro można uważyć w domu nawet czeskiego pilsa to można i to. A więc proszę o ew. skorygowanie receptury Piwo ma mieć EBC 5,5 , IBU 35 , ABV 5,4 % , 13 st Plato wyjściowo. (etykieta) Słody pilzneński 3 kg, Pale ale 1,75 kg (musi tak być ze względu na jasną barwę) Zacieranie na 19 litrów wody 50 minut 62 st. 15 minut 72 stopnie Chmielenie Citra 10 g 59' Cascade 20 g 40' Cascade 20 g 15 ' Resztę chmielu 50 - 100 g Citra z Cascade na zimno Drozdże US05/S04 bez różnicy Standardowa domowa wydajność z powolnym wysładzaniem. Piwo jest grejfrutowo cytrynowe - nie ma chyba innych chmieli dających ten rezultat. Edited November 6, 2019 by Piotr Ba ee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: dokładnie takie piwo 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: chmiele Citra z Cascade wystarczą Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Drozdże US05/S04 bez różnicy Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: Drozdże US05/S04 bez różnicy Na jednych i na drugich wyjdą Ci dwa wyraźnie różne piwa, ale i tak będą identyczne jak Książęce IPA? Ciekawy tok rozumowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 Godzinę temu, Oskaliber napisał: Na jednych i na drugich wyjdą Ci dwa wyraźnie różne piwa Jak je puści w 15C to różnica nie będzie znaczącą jeśli w ogóle zauważalna tym bardziej że wrzuci tam wywrotke chmielu. Nie rozumiem za bardzo tylko tego czemu autor chce klonować Książęce IPA. Zrób po prostu jak najlepszą ipe jaką umiesz i tyle, a jak bardzo Ci smakuje książęca to kup ja w sklepie😃Jest dostępna powszechnie i tania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 2 godziny temu, anatom napisał: Jak je puści w 15C to różnica nie będzie znaczącą jeśli w ogóle zauważalna tym bardziej że wrzuci tam wywrotke chmielu. No nie zgodziłbym się. Dla mnie piwa na tych drożdżach wychodzą zauważalnie różne, nawet w takich temperaturach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 9 godzin temu, Piotr Ba napisał: Drozdże US05/S04 bez różnicy ... chyba ty. 5 godzin temu, anatom napisał: Jak je puści w 15C to różnica nie będzie znaczącą jeśli w ogóle zauważalna tym bardziej że wrzuci tam wywrotke chmielu. Zrób kiedyś sobie test, o ile masz możliwości. Zatrzyj warkę i podziel ją na trzy części. Do każdej części dodaj inny szczep drożdży i porównaj otrzymane piwka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 (edited) Oczywiście że są to inne szczepy dające się wyczuć. Nie mniej jak autor wrzuci tam ponad 200g chmielu to wyczuwalność różnicy pomiędzy us05 a s04 dla autora będzie na ostatnim planie. Edited November 6, 2019 by anatom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted November 7, 2019 Author Share Posted November 7, 2019 Po pierwsze jasne że można kupić w sklepie, ale przyznam się że akurat ta IPA wyjątkowo mi podchodzi, warzyłem swoje inne w bardziej angielskim stylu - nie wyszła tak dobra. Nie żadne 200 g chmielu tylko maks. 50 g do fermentora - nie ma co przesadzać z chmielem na zimno bo po 3 miesiącach nie ma już po tym śladu w smaku. Nie wierzę że koncerny stosują inne drożdże niż Fermentisa - dyskusja czy S04 czy S05 w normalnej temperaturze fermentacji zgodną z instrukcją to już dyskusja gównoburza i nie na temat. Po to piwo jest chmielone żeby przykryć różne posmaki. Ponadto potraktuj to jak wyzwanie - zrobić taką IPĘ. Czy Państwa boli to że koncerniak wyszedł bardzo dobry ? Nie? Zrób takiego. Po co stosować 7 chmieli skoro wiele aromatów się pokrywa ze sobą. 2 powinny tu wystarczyć. Proszę o odniesienie się do powyższej receptury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 13 godzin temu, anatom napisał: Oczywiście że są to inne szczepy dające się wyczuć. Nie mniej jak autor wrzuci tam ponad 200g chmielu to wyczuwalność różnicy pomiędzy us05 a s04 dla autora będzie na ostatnim planie. Nieprawda. Gadanie o "chmielu przykrywającym wszystko" to mity. Wystarczy posędziować jakąkolwiek mocno chmieloną kategorię na konkursie. Efekty uboczne fermentacji przebijają się przez chmiel bez problemu. Swoją drogą Książęcę IPA ma całkiem sporo estrów w klimacie gumy balonowej jak na piwo w tym stylu, jednocześnie będąc pozbawionym innych wyraźnych estrów. Profil chmielowy też wyszedł dosyć unikalny i stosunkowo subtelny. Wbrew pozorom to jest bardzo trudne piwo do odtworzenia. vmario 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 6 godzin temu, Piotr Ba napisał: dyskusja czy S04 czy S05 w normalnej temperaturze fermentacji zgodną z instrukcją to już dyskusja gównoburza i nie na temat. Po to piwo jest chmielone żeby przykryć różne posmaki. Hmmm to po jakiego ch... ludzie dają do "amerykańskich" piw neutralne drożdże górnej fermentacji, a nie np. drożdże do saison czy weizen? Wszystkiego chmielem nie przykryjesz i nie po to się mocno chmieli piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Nie wierzę że koncerny stosują inne drożdże niż Fermentisa To uwierz. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: dyskusja czy S04 czy S05 w normalnej temperaturze fermentacji zgodną z instrukcją to już dyskusja gównoburza i nie na temat. Po to piwo jest chmielone żeby przykryć różne posmaki. To nie jest gownoburza. I jestes w bledzie ze chmiel jest po to aby przykryc rozne posmaki. To wlasnie drozdze uzupelniaja Ci bukiet chmielowy i ma duze znaczenie na koncowe odczucie chmielenia jakich drozdzy uzyjesz i w jakich temperaturach bedziesz fermentowal. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Ponadto potraktuj to jak wyzwanie - zrobić taką IPĘ. Czy Państwa boli to że koncerniak wyszedł bardzo dobry ? Nie? Zrób takiego. Jak najbardziej probuj zrobic kopie tego piwa, czemu nie. O gustach sie nie dyskutuje i jesli Ci to piwo smakuje to nikomu nic do tego. Wiedz tylko ze bedzie to praktycznie niemozliwe. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Po co stosować 7 chmieli skoro wiele aromatów się pokrywa ze sobą. 2 powinny tu wystarczyć. Kazdy chmiel wnosi do piwa cos od siebie. Zapewne w zamysle Tyskiego byl tu typowo chwyt marketingowy, ze uzyli tylu roznych odmian chmielu. Pozatym browary stosuja w kazdym piwie z reguly kilka roznych odmian chmielu na "wszelki wypadek" aby w razie problemow z dostepnoscia, cena czy slabym rocznikiem moc niezauwazalnie dokonac zmian tak aby konsument sie nawet nie zorientowal. 8 godzin temu, Piotr Ba napisał: Proszę o odniesienie się do powyższej receptury. Pilem to piwo, jest dosyc charakterystyczne w smaku. Moim zdaniem z Cascade i Citra nawet lekko sie nie zblizysz do smaku tego piwa. Tak samo wybierajac "jakiekolwiek" drozdze i fermentujac je "neutralnie" nic Ci to nie da. Nastepna sprawa to fakt ze wiekszosc browarow fermentuje pod cisnieniem jednoczesnie "stresujac" drozdze i masz automatycznie inne produkty fermentacji, ktore maja kolejne znaczenie dla smaku koncowego piwa. vmario and anatom 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.