Mateo90 1 Posted November 5, 2019 Witajcie, Prawie 2 tyg temu wstawiłem druga Warkę - German Pils Gozdawy. Dzisiaj wziąłem próbkę żeby sprawdzić BLG, jest około 3 BLG. Martwi mnie zapach i smak drożdży. W smaku wyraźnie czuć dziwny drożdżowy posmak. Do brewkitu dodałem glukozy. Czy ten posmak i zapach to efekt glukozy czy weszła jakaś infekcja? Czy jest jeszcze szansa zrobić coś z tym smakiem? Poprzednie piwo robiłem Pale Ale ale z ekstraktem. Wyszło całkiem niezłe. Dlatego teraz jestem trochę zdziwiony.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted November 5, 2019 Smak piwa w trakcie fermentacji jest całkiem inny niż piwo nagazowane w butelkach. Po co zbierasz próbki i jak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mateo90 1 Posted November 5, 2019 Próbkę upuściłem z kranika żeby sprawdzić BLG, za 2-3 dni sprawdzę raz jeszcze jak nie będzie spadku będę chciał butelkować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Glowa 40 Posted November 5, 2019 Może zassało drożdże z dna fermentora, nie przejmowałbym się. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mateo90 1 Posted November 5, 2019 Ok, poczekam jeszcze kilka dni i będę butelkował, zobaczymy za miesiąc co z tego wyszło jako, ze nie mam dużego doświadczenia to czy stosując glukozę zamiast ekstraktu może być bardzo duża różnica w smaku czy jest to raczej nie odczuwalne? Trochę czytałem o tym, ale opinie są podzielone. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 6, 2019 14 godzin temu, Mateo90 napisał: W smaku wyraźnie czuć dziwny drożdżowy posmak. Do brewkitu dodałem glukozy Na tym etapie drożdżowe posmaki nie są niczym nadzwyczajnym. Polecam też zamiast glukozy czy też cukru do brewkitów dawać ekstrakt słodowy jasny. 1 vmario reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites