Jump to content
pan_natan

American Wheat mango

Recommended Posts

Cześć,

Po 2 brewkitach i jednym brewkicie z ekstraktu chcę zrobić kolejne piwko z ekstraktów, składniki chcę kupić oddzielnie, ale mam kilka pytań.

 

Piwo w stylu American Wheat z mango

 


Gozdawa superjasny ekstrakt słodowy 1,7kg
Gozdawa pszeniczny ekstrakt słodowy 1,7 kg
Drożdze US-05
Chmiel Citra

Chciałbym by piwo miało IBU na poziomie 20.
Nie wiem dokładnie jak rozplanowac dodawanie chmielu

10g na 60 minut gotowania
10g na 15 minut

 

wg kalkulatora daje to IBU na poziomie 22, tylko czy taka gramatura i czasy są ok?

 

 

po fermentacji burzliwej w planie mam zlanie na cichą z dodatkiem 2kg mango z puszki

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, pan_natan napisał:

Cześć,

Po 2 brewkitach i jednym brewkicie z ekstraktu chcę zrobić kolejne piwko z ekstraktów, składniki chcę kupić oddzielnie, ale mam kilka pytań.

 

Piwo w stylu American Wheat z mango

 


Gozdawa superjasny ekstrakt słodowy 1,7kg
Gozdawa pszeniczny ekstrakt słodowy 1,7 kg
Drożdze US-05
Chmiel Citra

Chciałbym by piwo miało IBU na poziomie 20.
Nie wiem dokładnie jak rozplanowac dodawanie chmielu

10g na 60 minut gotowania
10g na 15 minut

 

wg kalkulatora daje to IBU na poziomie 22, tylko czy taka gramatura i czasy są ok?

 

 

po fermentacji burzliwej w planie mam zlanie na cichą z dodatkiem 2kg mango z puszki

 

Jeśli taka goryczka pasuje, to na 60 minut wystarczy. Natomiast te 10g na 15 minut większego sensu nie ma - mango i tak to przykryje. Jeśli chcesz, żeby chmiel wniósł coś od siebie, to sypnąłbym w okolicy 100g na hopstand albo po wyłączeniu palnika.

Nie przelewałbym tego piwa na żadną cichą - razem z mango dostarczysz cukry, które drożdże muszą przefermentować, więc lepiej nie zmniejszać ich ilości. Co do mango - poszukaj takiego, w którym jest 100% pulpy (nie dosładzane).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wole mniejsza goryczkę w pszenicach, szczególnie owocowych.

 

Gotując 10g przez 60 minut osiagne ibu w okolicach 20 - tu znowu wg kalkulatora, ciekawe jak to sie przełoży.
Czyli po wyłaczeniu palnika wrzucam 100g chmielu na czas schłodzenia piwa przed przelaniem do fermentora?

Przelewanie na cichą sugerowane było w podcascie alchemii, teoretycznie po zlaniu na cicha jeszcze jakies drozdze sa, więc powinny przefermentowac cukier z mango?
Wydaje mi sie ze łatwiej będzie później odfiltrować pulpe?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, pan_natan napisał:

Gozdawa superjasny ekstrakt słodowy 1,7kg
Gozdawa pszeniczny ekstrakt słodowy 1,7 kg

 

Jeśli jeszcze nie kupiłeś to zamień te ekstrakty na inne, np. WES lub Bruntal

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, pan_natan napisał:

Tak wole mniejsza goryczkę w pszenicach, szczególnie owocowych.

 

Gotując 10g przez 60 minut osiagne ibu w okolicach 20 - tu znowu wg kalkulatora, ciekawe jak to sie przełoży.
Czyli po wyłaczeniu palnika wrzucam 100g chmielu na czas schłodzenia piwa przed przelaniem do fermentora?

Przelewanie na cichą sugerowane było w podcascie alchemii, teoretycznie po zlaniu na cicha jeszcze jakies drozdze sa, więc powinny przefermentowac cukier z mango?
Wydaje mi sie ze łatwiej będzie później odfiltrować pulpe?

 

Tak, wrzucasz chmiel na czas chłodzenia, ewentualnie chłodzisz poniżej 80°C, wrzucasz chmiel i robisz chwilę przerwy w chłodzeniu (hopstand). Jeśli nie zbierasz drożdży, to nie widzę potrzeby przelewania na cichą, choć są też entuzjaści takiej operacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja oba ekstrakty dał bym pszeniczne. Na ogół pszeniczny ma w składzie ok 50% pilsa więc dając jedna puszkę będziesz miał tylko 25% pszenicy w "zasypie"

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za porady.

Zamówiłem 2 ekstrakty pszeniczne (faktycznie - zawierają 40% pilsa)
Drozdze US-05
Chmiel citra 100g:

  • 12g na gotowanie 60 minut
  • 82g hopstand 80°C 10 minut (?)

2 kg puree z mango bez cukru.

Nie bede zlewał na cichą, ale mango dodam po fermentacji burzliwej, zamieszać czymś w fermentorze po dodaniu mango?

zastanawiam się jak to później odfiltrować przy zlewaniu do butelek -  sitko z gazą? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, pan_natan napisał:

Dziękuje za porady.

Zamówiłem 2 ekstrakty pszeniczne (faktycznie - zawierają 40% pilsa)
Drozdze US-05
Chmiel citra 100g:

  • 12g na gotowanie 60 minut
  • 82g hopstand 80°C 10 minut (?)

2 kg puree z mango bez cukru.

Nie bede zlewał na cichą, ale mango dodam po fermentacji burzliwej, zamieszać czymś w fermentorze po dodaniu mango?

zastanawiam się jak to później odfiltrować przy zlewaniu do butelek -  sitko z gazą? 

 

Mieszać nie musisz. Po zakończonej fermentacji dobrze zrobić cold crash (mocne schłodzenie piwa) na jakieś 1-2 dni, wtedy większość opadnie na dno i dekantujesz piwo od góry. Będzie mętne, ale gushingu nie powinno być. I musisz się liczyć ze sporymi stratami (nawet ze 4l).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...