Jump to content

Recommended Posts

Chce zrobić Whisky Extra Stout z tego przepisu:

http://browarczarnalapa.blogspot.com/p/22-whisky-extra-stout-20-18-blg.html

 

I mam kilka pytań. Pisałem do właściciela bloga ale nie uzyskałem odpowiedzi, może przestał go już prowadzić :(


Do zasypu chce użyć słodów wyłącznie z Viking Malt, z racji tego, że do sklepu deptana mam 3km a tam mają tylko słody z VM + darmowe śrutowanie :)

Zasyp:

- Słód Pale Ale 3 kg

- Słód Whisky 2 kg

- Słód Monachijski I 1,5 kg

- Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,6 kg

- Słód Carafa I Special 0,4 kg  ( użyje: 0,5kg Barwiący obłuszczony z Viking Malt 800-1200 EBC )

- Słód Blackprinz Briess 0,3 kg lub ( Carafa III special ) lub ( 0,25kg Barwiący z VM 1300-1600 EBC lub Ciemny Czekoladowy 800-1000 EBC )

- Słód Caraaroma 0,3 kg ( użyje: 0,25kg Słód Karmelowy 400 z Viking Malt )

- Chmiel Sybilla 50 g

- Chmiel Magnum 35 g

- Drożdże: Gęstwa po Foreign Extra Stout 15 BLG

 

Największy problem mam ze słodem Blackprinz Briess, znalazłem w necie ze to słód bez łuski ktory ma około 1000 EBC, wiec najbardziej pasuje do Carafa III Special, co by najbardziej odpowiadało Barwiący obłuszczony z Viking Malt. ale w przepisie jest tez Carafa I special który też jest bez łuski i też pasuje do barwiącego obłuszczonego ze słodowni Viking Malt.

I pomyslałem ze zamiast Blackprinz Briess wsypać 0,25kg Barwiącego z VM 1300-1600 EBC lub Ciemny Czekoladowy 800-1000 EBC, wiem ze to słody z łuską ale mógłbym je wrzucić na ostatnie 15-20 min zacierania i oddały by mnie posmaków kawowych i palonych. A reszte słodów barwiacy obłuszczony też, wrzucić od początku.

 

Jeśli chodzi o gotowanie i chmielenie to zostanę przy oryginalnym zapisie autora:

Czas gotowania: 90 min.

60' -> Magnum 35 g

30' -> Sybilla 30 g

10' -> Sybilla 20 g

 

Jak myslicie co zrobić z tymi słodami specialnymi i barwiącymi ?

 

 

Edited by Rafał z Łodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma chętnych do wyrażenia swojego zdania a ja muszę powoli zamawiać surowce. Wiec muszę podjąć decyzję.

Napisze dla potomnych na co się zdecydowałem :)

 

Zasyp:

3kg - Słód Pale Ale Viking Malt

2kg - Słód Wędzony Torfem  (whisky) Viking Malt

1,5kg - Słód Monachijski I ( jasny ) Viking Malt

0,5kg - Słód Barwiący obłuszczony Viking Malt

0,25kg - Słód Karmelowy 400 Viking Malt

0,25kg - Słód Ciemny czekoladowy Viking Malt

0,6kg - Płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Dodatki:
4g - Gips Piwowarski ( dodany do wody przed wsypaniem słodów )

5g - Mech Irlandzki ( dodany na ostatnie 10 min gotowania )

 

Zacieranie ( 3L/kg )

64C -> 45 min

72C -> 30 min

76C -> 5 min

 

Czas gotowania: 90 min.

60' -> Magnum 30 g

25' -> Marynka 30 g

10' -> Marynka 20 g

 

Drożdże:
US-05 - Gęstwa po FES

 

Fermentacja:
Burzliwa: 12-14 dni w temp. 17-20 C ( pudło styropianowe )

Cicha: 10 dni ( będzie w piwnicy a tam około 10 C )

 

Słód Ciemny czekoladowy zostanie dodany na ostatnie 15 min zacierania w temp. 72C.

Reszta słodów wrzucona od początku zacierania.

 

Wyszło 23L, 17,5 BLG

 

Butelkowanie:
Lubie średnio nasycone wiec pewnie będę liczył 3g na 0,5L

 

Jak już będzie gotowe do picia dam znać jak wyszło.

Jeśli macie jakieś uwagi proszę pisać :)

 

Edited by Rafał z Łodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem piwo ma słodzie whisky, tylko że jasne. Za pierwszym razem dałem 25% słodu wędzonego torfem i było zbyt delikatne posmak był, ale dymnej whisky to nie przypominało. Za drugim razem dałem 50% i wyszło super. Jeśli lubisz dymne posmaki, to radzę daj więcej słodu wędzonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem podobne ale surowe. Kilogram torfowego wystarczył, więcej bym nie dawał, bo może totalnie zdominować piwo i nic poza tym nie będzie czuć, ale co kto lubi. 

Poza tym, czekoladowy dał bym jasny w tej samej ilości, robiłem i z jasnym i z ciemnym, dużo bardziej pasowało mi z czekoladowym jasnym.

Chociaż jak tak teraz patrzę, to ja dają 350 barwiącego a 400-500 czekoladowego.

Edited by aldorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki chłopaki za porady. Ale obie porady są do siebie bardzo przeciwne wiec zdecydowałem się na te 2 kg słodu wędzonego torfem, co stanowi 25%.

W sklepie nie mieli na stanie chmielu sybilla a musiałem jakiegoś użyć to szybko zamieniłem na Marynkę.

Wyszło 23L, 17,5 BLG

Według brewness IBU: 42

 

Edited by Rafał z Łodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Rafał z Łodzi napisał:

Dzięki chłopaki za porady. Ale obie porady są do siebie bardzo przeciwne

 

Ja jak pisałem, robiłem piwo surowe, czyli z pominięciem warzenia, samo zacieranie, filtracja i chłodzenie. W takim piwie trochę inaczej czuć wędzonkę. Poza tym nie wiem, @Muzeum jak mocno wędzonego słodu użyłeś? Ja użyłem tego najmocniejszego Castle 30-45 ppm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...