Jump to content
roberto_g

Crystal malt - co przez to rozumiemy

Recommended Posts

Cześć,

Znalazłem amerykańską recepturę na AIPA i mam tam wyszczególnione m.in. słody:

13 oz. (0.36 kg) crystal malt (20 °L)
9 oz. (0.25 kg) crystal malt (40 °L)

 

Czy w odpowiedniku Weyermann'a to będzie po prostu Caramunich I?

 

 

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

To są jasne słody karmelowe, których barwa jest wyrażona w skali Lovibond.

 

Tutaj znajdziesz tabele słodów Weyermann i Strzegom wraz z ich barwą w skali Lovibond

https://www.wiki.piwo.org/Porównanie_słodów_Weyermann_oraz_Słodowni_Strzegom

 

oraz kolejna ściągawka:

http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php

 

i kolejne zestawienie:

https://www.piwo.org/files/file/52-zestawienie-odpowiedników-oraz-zamienników-słodów-polskich-oraz-zagranicznych/

 

 

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, roberto_g napisał:

crystal malt (20 °L)
crystal malt (40 °L)

 

12 godzin temu, roberto_g napisał:

Czyli CARAHELL i CARARED 🙂

No jak? Carahell jest za jasny. 

20 Lovibonda to 50 EBC wiec będzie tutaj Carared

40 Lovibonda to 100 EBC więc będzie tutaj Caramunich typu pierwszego

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm., masz oczywiście rację.

Pomieszałem czytając tabelkę.


Dzięki wielkie wszystkim 🙂

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.