Skocz do zawartości

Wydajność filtracji - problem rozwiązany (warto przeczytać)


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

Problem rozwiązany.

Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc:

Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu

Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut.

Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty.

Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy.

Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam.

 

Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów.

Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut

Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1')

Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki

Zaznaczam że jest to przepis własny.

Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Problem rozwiązany.

Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc:

Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu

Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut.

Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty.

Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy.

Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam.

 

Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów.

Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut

Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1')

Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki

Zaznaczam że jest to przepis własny.

Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły"

Wystarczy ważyć składniki, ważenie warki to juz przesada

ps na czym polegał problem i dlaczego warto przeczytać?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.