Piotr Ba Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Problem rozwiązany. Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc: Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut. Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty. Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy. Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam. Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów. Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1') Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki Zaznaczam że jest to przepis własny. Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły" Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 (edited) 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Problem rozwiązany. Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc: Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut. Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty. Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy. Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam. Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów. Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1') Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki Zaznaczam że jest to przepis własny. Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły" Wystarczy ważyć składniki, ważenie warki to juz przesada ps na czym polegał problem i dlaczego warto przeczytać? Edited November 2, 2019 by anteks Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.