Jump to content
Sign in to follow this  
Piotr Ba

Wydajność filtracji - problem rozwiązany (warto przeczytać)

Recommended Posts

Problem rozwiązany.

Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc:

Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu

Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut.

Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty.

Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy.

Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam.

 

Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów.

Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut

Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1')

Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki

Zaznaczam że jest to przepis własny.

Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły"

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Problem rozwiązany.

Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc:

Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu

Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut.

Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty.

Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy.

Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam.

 

Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów.

Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut

Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1')

Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki

Zaznaczam że jest to przepis własny.

Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły"

Wystarczy ważyć składniki, ważenie warki to juz przesada

ps na czym polegał problem i dlaczego warto przeczytać?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.