tomi1982 1 Posted November 2, 2019 Hi ocencie czy na RISa 26BLG/ 70 IBU ta receptura jest ok. zamiast suchych planuje robic na gestwie. Mial byc dzis warzony ale niestety przeziebienie mnie zmiotlo. Gestwy mam swiezej 2litry po ipa na us-05. Dzis zlana i dana do lodowki. Mam zamiar zrobic to piwko za tydzien. Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU Volume 4,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Słód 1 41,3 % 2,61 L 1,50 kg Pilsner - Wędzony (5,0 EBC) Słód 2 15,5 % 0,98 L 1,00 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Słód 3 10,3 % 0,65 L 1,00 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 4 10,3 % 0,65 L 1,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Słód 5 10,3 % 0,65 L 0,60 kg BlackSwaen©Barley (1126,8 EBC) Słód 6 6,2 % 0,39 L 0,30 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Słód 7 3,0 % 0,19 L 0,30 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 8 3,0 % 0,19 L 60,00 g Marynka [11,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 57,6 IBUs - 30,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 25,0 min Chmiel 10 7,0 IBUs - 30,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Aromatyczny (whirlpool) 60,0 min, 90,2 C Chmiel 11 5,0 IBUs - 2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Drożdże 12 - - Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomi1982 1 Posted November 4, 2019 Nie ma żadnych uwag? Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted November 4, 2019 (edited) Każdy robi RISa pod siebie. Dużo zależy od profilu wody. U siebie, pomimo sypnięcia niewielkiej ilości słodów palonych, mam aktualnie popielniczkę - miękka woda. Dobrze widzę, że masz tutaj 2kg ... sorry nie zauważyłem ... 3kg słodów palonych? To będzie niepijalne - popielniczka w płynie brzmi zbyt łagodnie na taką kompozycję. Masz brak kontry karmelowej. Warto trochę karmelu dosypać. Tutaj masz tylko caramunich dodany. Najlepiej zrób najpierw RISa na czyjejś sprawdzonej recepturze i wtedy ocenisz ewentualne modyfikacje zasypu Edited November 4, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomi1982 1 Posted November 4, 2019 Dzieki, zmienilem. Chcialem troche wiecej palonosci ale moze masz racje ze przesadzilem. Robilem Risa rok temu i jest perfekcyjny. Tu mnie troche ponioslo Quote Share this post Link to post Share on other sites
skazi 22 Posted November 4, 2019 Skoro poprzedni jest perfekcyjny, to czemu zmieniasz recepturę? Quote Share this post Link to post Share on other sites