Grzegorz Żukowski 50 Posted November 1, 2019 Poszukuję receptury do uwarzenia klonu Aecht Schlenkerla Rauchbock, Urbock. Podejrzewam, że głównym, prawie jedynym słodem będzie słód wędzony drewnem bukowym. Pytanie tylko, z jakiej słodowni. Słody wędzone ze Strzegomia są za słabo wędzone. 100% Steinbach raczej też to nie będzie. Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub coś może podpowiedzieć 1 markus383 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
msto 27 Posted November 1, 2019 Z tego co wiem to używają 100% bukowego z Weyermanna, który dodatkowo jest prażony w celu uzyskania ciemnej barwy. Ale nie jest to sprawdzone info więc mogę się mylić. Myślę, że można spróbować użyć tego bukowego Weyermanna + jakiś ciemny bez łuski dla barwy ( tak do max 50-55 EBC) 1 Grzegorz Żukowski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted November 1, 2019 Nie wiem jak jest w oryginale, ale jakbym próbował je podrobić to bym celował w około 50% Steinbacha, może nieco więcej + pilzneński i specjalne. 1 Grzegorz Żukowski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted November 1, 2019 (edited) https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/364091/aecht-schlenkerla-rauchbier-clone Z dyskusji wynikałoby, że faktycznie 100% wędzony Weyermann. Gdzieś spotkałem się z opinią, że ktoś dał 97% wędzonego Weyermanna i twierdził, że nawet w połowie wędzonka nie jest tak mocna, jak w tym piwie. Możliwe, że albo Weyermann mocniej dla nich wędzi słody albo Schlenkerla sama je dodatkowo wędzi. Chyba spróbuję dać zasyp wędzonych 50% Steinbach + 50% Weyermanna. Zastanawiałem się nad dodatkiem 30g Carafa oraz 3% Caramunich lub karmelowego "150" i/lub "300" dla wzmocnienia słodowości. W tym roku zostawię zgodność z oryginałem, czyli tak, jak @msto napisał. Wędzone + Carafa II do zabarwienia. Zobaczymy za jakiś czas, co wyjdzie Edited November 1, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted November 2, 2019 19 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Z dyskusji wynikałoby, że faktycznie 100% wędzony Weyermann. Gdzieś spotkałem się z opinią, że ktoś dał 97% wędzonego Weyermanna i twierdził, że nawet w połowie wędzonka nie jest tak mocna, jak w tym piwie. Możliwe, że albo Weyermann mocniej dla nich wędzi słody albo Schlenkerla sama je dodatkowo wędzi. Schlenkerla to przede wszystkim ma już cała instalację "uwędzoną". Przecież oni do swojego lagera nie dodają ani grama słodu wędzonego a i tak wychodzi wędzony. Także brałbym poprawkę i w domu celował w mocniejszą wędzonkę niż by to wynikało z zasypu. 1 Grzegorz Żukowski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites