Jump to content

Recommended Posts

Poszukuję receptury do uwarzenia klonu Aecht Schlenkerla Rauchbock, Urbock. Podejrzewam, że głównym, prawie jedynym słodem będzie słód wędzony drewnem bukowym. Pytanie tylko, z jakiej słodowni. Słody wędzone ze Strzegomia są za słabo wędzone. 100% Steinbach raczej też to nie będzie. 

Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub coś może podpowiedzieć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem to używają 100% bukowego z Weyermanna, który dodatkowo jest prażony w celu uzyskania ciemnej barwy. Ale nie jest to sprawdzone info więc mogę się mylić. 

Myślę, że można spróbować użyć tego bukowego Weyermanna + jakiś ciemny bez łuski dla barwy ( tak do max 50-55 EBC)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/364091/aecht-schlenkerla-rauchbier-clone

 

Z dyskusji wynikałoby, że faktycznie 100% wędzony Weyermann. Gdzieś spotkałem się z opinią, że ktoś dał 97% wędzonego Weyermanna i twierdził, że nawet w połowie wędzonka nie jest tak mocna, jak w tym piwie. 

Możliwe, że albo Weyermann mocniej dla nich wędzi słody albo Schlenkerla sama je dodatkowo wędzi.

 

Chyba spróbuję dać zasyp wędzonych 50% Steinbach + 50% Weyermanna. 

Zastanawiałem się nad dodatkiem 30g Carafa oraz 3% Caramunich lub  karmelowego "150" i/lub "300" dla wzmocnienia słodowości.

 

W tym roku zostawię zgodność z oryginałem, czyli tak, jak @msto napisał. Wędzone + Carafa II do zabarwienia. Zobaczymy za jakiś czas, co wyjdzie

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

 Z dyskusji wynikałoby, że faktycznie 100% wędzony Weyermann. Gdzieś spotkałem się z opinią, że ktoś dał 97% wędzonego Weyermanna i twierdził, że nawet w połowie wędzonka nie jest tak mocna, jak w tym piwie. 

Możliwe, że albo Weyermann mocniej dla nich wędzi słody albo Schlenkerla sama je dodatkowo wędzi.

Schlenkerla to przede wszystkim ma już cała instalację "uwędzoną". Przecież oni do swojego lagera nie dodają ani grama słodu wędzonego a i tak wychodzi wędzony. Także brałbym poprawkę i w domu celował w mocniejszą wędzonkę niż by to wynikało z zasypu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...