Aethelwulf Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 Witam. Postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo, wybór padł na AIPA. Nie wynajdywałem koła od nowa, więc po zrozumieniu całego procesu tworzenia piwa oraz po przeglądnięciu przepisów, wiki, forum, filmików, stworzyłem przepis, który jest uproszczeniem innych (jeden słód, zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe) oraz zmianie chmieli. Powstało coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/dino/view. Prosiłbym o weryfikację przepisu czy wszystko jest ok. To teraz czas na parę pytań :P. Z tego co zrozumiałem, to chmielenie na whirpool, polega na tym, że (w moim przypadku), chłodzę piwo w balijce z zimną wodą, mieszając je, do temperatury 75'. Robię wir, wrzucam chmiel, i wyjmuję z wody, zakrywam przykrywką na 30min, a potem chłodzę już normalnie? Druga kwestia, to pomiar temperatury. Nie chcę na początku wydawać dużych pieniędzy na porządny termometr elektroniczny, a więc czy taki: https://browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359 lub taki https://browamator.pl/termometr-w-obudowie-10-do-120-c,3,21,1364 zdadzą egzamin? Jak już przy temperaturze jesteśmy, to na fermentor będę miał naklejony termometr ciekłokrystaliczny. Z tego co się doczytałem, to ma on wskazywać mniej więcej temperaturę wewnątrz fermentora. Producent zaleca temperature fermentacji 15-22', więc na tym termometrze w jakich granicach powinienem utrzymywac temperaturę? Prawdopodobnie będzie fermentować w chłodniejszym pokoju. I na koniec pytanie co do najważniejszego przedmiotu procesu warzenia - garnek. Posiada on 2 odpryski na dnie, poza tym jest ok. Jak uważacie, warzyć smiało w takim, czy lutować? Kupno nowego nie wchodzi na razię w grę. Pozdrawiam :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 1, 2019 Share Posted November 1, 2019 Oba będą dobre. Fermentuj jak najbliżej 16C Pierwsze piwko zawsze smakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted November 1, 2019 Share Posted November 1, 2019 Garnek jeżeli nie przecieka to się nada. Termometrów używam najtańszych elektronicznych z sondą z aliexpress, koszt kilka zł, warto kupić kilka. Te naklejane to tak plus minus 4 stopnie pokazują. Co do receptur - osobiście jestem zwolennikiem uczenia się - przynajmniej w pierwszych warkach - na sprawdzonych przepisach. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sztok Posted November 1, 2019 Share Posted November 1, 2019 Garnek myślę ze na luzie, też mam trochę odprysków i nigdy nie wyczułem nic złego z tym związanego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruby. Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Garnek jw. Spokojnie można zacierać, ale po gotowaniu nie trzymać zbyt długo brzeczki w garnku (zostawiłem kiedyś w garze na noc na chłodzenie i brzeczka dostała infekcji, nie pamiętam jak sie nazywa ale w smaku rdza/krew) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted November 2, 2019 Author Share Posted November 2, 2019 (edited) Ok, dzięki za uspokojenie mnie w kwestii garczka. Co do przepisu - większość zawiera kilka rodzajów słodów i przewiduje zacieranie w kilku temperaturach + chmiele według preferencji. Dlatego chciałbym, żeby ktoś stwierdził, że wszystko jest w przepsie ok, a jak nie, to co mam poprawić :). Edited November 2, 2019 by Aethelwulf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.