Jump to content
goldi_WRO

FERMZILLA 27L GEN2

Recommended Posts

Cześć, 

mocno się zastanawiam nad zakupem jakiegoś lepszego fermentora. Niestety ceny nierdzewek są dość wysokie. 

Widzieliście już FERMZILLA 27L? Może ktoś ma i może się podzielić spostrzeżeniami, albo poradą gdzie to kupił?

Co sądzicie?

 

 

Najbliżej nas jest sklep w Czechach który ma na stanie te fermentory. Cena około 517zł więc w okolicach ceny producenta.., nie wiem jeszcze czy wysyłają do PL.

https://www.bahnik.cz/kvaseni-a-lezeni/fermzilla-27l-sada-fermentasaurus-gen-2/FERMZILLA 27L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze mówiąc nie rozumiem "lepszości" takich rozwiązań jak ta Fermzilla czy Fermentasaurus. Owszem, doceniam wygodę zbierania gęstwy, ale 5 stówek za słaby plastik?! Tak, słaby, bo PET wcale nie jest obojętny chemicznie. Woda to pikuś, ale przecież brzeczka jest aktywna biologicznie, a kontakt z nią jest długotrwały i skoro przy sokach owocowych zaobserwowano znaczną migrację m.in. antymonu to przy piwie raczej też wystąpi. Ponadto warto mieć na uwadze upierdliwość mycia i dezynfekcji, bo PET nie jest obojętny na działanie wodorotlenku sodu, ani na temperaturę, odpadają więc również gorące roztwory choćby nadwęglanu sodu. Wiadro budowlane PP za 20 zł wygrywa.

Edited by ogoun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze.. zdania odnośnie przedostawania się antymonu z butelek PET do produktów spożywczych z tego co widzę są podzielone.

Na stronach producentów czy firmami powiązanymi z butelkami PET spotkać można raczej informacje zaprzeczające lub umniejszające znaczeniu tych migracji:

https://www.plastech.pl/wiadomosci/Antymon-w-butelkach-PET-strachy-na-lachy-367

Na stronach powiązanych ze zdrową żywnością czy podobna tematyką są odwołania do tych samych badań i wyników naukowców lecz interpretują je inaczej: 

https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/nabici-w-pet/

 

Sam nie wiem co o tym sądzić... Wydaje mi się że nie ma co za bardzo się tym straszyć, w końcu prawie wszystko co jemy czy pijemy jest przechowywane w plastiku.CO o tym sądzicie? 

 

Pomijając materiał z którego jest wykonany fermentor to wydaje mi się że stożkowy kształt, możliwość przejścia do cichej bez przelewania, możliwość zlewania bez natleniania pod ciśnieniem i inne jego zalety są warte tych pieniążków.. 

 

 

@korzen16

ten który ja podałem jest tylko odrobinę droższy od starszego modelu, a ma lepszy zawór spustowy (w starym zdarzają się zapchania), ma większy zbiornik na drożdże, jest wygodniejszy no i ma lepszy stojak. Jeśli weźmiemy cenę z czeskiej strony to nawet jest tańczy od fermentora pierwszej generacji dostępnego w Polsce :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, goldi_WRO napisał:

@korzen16

ten który ja podałem jest tylko odrobinę droższy od starszego modelu, a ma lepszy zawór spustowy (w starym zdarzają się zapchania), ma większy zbiornik na drożdże, jest wygodniejszy no i ma lepszy stojak. Jeśli weźmiemy cenę z czeskiej strony to nawet jest tańczy od fermentora pierwszej generacji dostępnego w Polsce :)

Aż tak mocno się jeszcze nie wgłębiłem w temat. Na razie zakiełkowała idea i się zastanawiam. 

@Dario63 robi fermentory z nierdzewki, może z nim pogadaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Lomiarz napisał:

 

Można kupić w https://marxam.pl/fermzilla-fermentory-stozkowe,c533,pl.html ale tam nie mozna dokupic pokrywy z zaworami kulowymi i rurka do zlewania, bez których sens zakupu spada :/

 

Wszystkie akcesoria możesz ściągnąć z aliexpressu lub z czech

https://www.aliexpress.com/store/group/FermZilla/1850830_516259001.html?spm=a2g0o.store_home.pcShopHead_3055929.1_2_0

https://www.bahnik.cz/kvaseni-a-lezeni/fermzilla-27l-sada-fermentasaurus-gen-2/

Share this post


Link to post
Share on other sites

kupowałem z czech w styczniu i nie było najmniejszego problemu mogę śmiało polecić. 

dokupiłem do niej tylko ten wężyk z kulką bo końcówki to zwykłe carbonation cap które akurat miałem (do kupienia na ali lub allegro)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Sajgon89550 napisał:

kupowałem z czech w styczniu i nie było najmniejszego problemu mogę śmiało polecić. 

dokupiłem do niej tylko ten wężyk z kulką bo końcówki to zwykłe carbonation cap które akurat miałem (do kupienia na ali lub allegro)

 

 I jak sie sprawuje? Możesz polecić czy nie ma sensu i na standardowym wiaderkowym fermentorze lepiej zostać ?

.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

Tylko chłodzę, Glykol Chiller własnej produkcji..

 

 Chyba właśnie dla tego odpuszczę temat bo czarna magia dla mnie te Glykole Chillery i inne czary , trzeba zostać na wiadrach i na itc308😂

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.02.2020 o 18:33, witur napisał:

 Chyba właśnie dla tego odpuszczę temat bo czarna magia dla mnie te Glykole Chillery i inne czary , trzeba zostać na wiadrach i na itc308😂

nie musisz bawić się zaraz w glykole chillery itp. a daje sporo fajnych możliwości takich jak pobieranie drożdży bez zlewania piwa, fermentacja pod ciśnieniem, chmielenie na zimno z odbiorem chmielin, transport bez tlenowy a nawet rozlew czy wyszynk nagazowanego piwa z fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Sajgon89550 napisał:

nie musisz bawić się zaraz w glykole chillery itp. a daje sporo fajnych możliwości takich jak pobieranie drożdży bez zlewania piwa, fermentacja pod ciśnieniem, chmielenie na zimno z odbiorem chmielin, transport bez tlenowy a nawet rozlew czy wyszynk nagazowanego piwa z fermentora.

 

Rozmyślałem nad kupnem ze względu  na transfer bez tlenowy do kega ale też chciał bym mieć dobra kontrole nad temperaturą  , w tedy to by miało sens ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, witur napisał:

 

Rozmyślałem nad kupnem ze względu  na transfer bez tlenowy do kega ale też chciał bym mieć dobra kontrole nad temperaturą  , w tedy to by miało sens ;)

ja używam lodówki, tylko trzeba zwrócić uwagę na wymiary bo ze stelażem fermzilla jest dosyć wysoka a trzeba jeszcze brać pod uwagę, że dojdą końcówki ze złączkami lub rurka fermentacyjna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...