Jump to content
mst_23

Sprawdzenie receptury - RIS

Recommended Posts

Wrzucam przepis swojego pierwszego RIS'a to weryfikacji 

 

Słody

  • 7 kg Pale Ale
  • 1 kg Special B Castle Malting
  • 0,25 kg Cara Gold Castle Malting 
  • 0,5 kg Palony jęczmień Weyermann 
  • 0,25 kg Carafa II Special Weyermann
  • 0,25 kg Chocolate Fawcett 
  • 0,5 kg palona pszenica Fawcett
  • 1,25 kg płatki owsiane

 

Chmiele

  • Azacca 50g na 60min
  • East Kent Golding 50g na 60 min

 

Drożdże 

  • starter z FM12

 

Planowane 

  • ok. 20 litrów
  • BLG: 25° - 26°
  • IBU: ok. 60

 

Zacieranie w 67 stopniach przez 90 minut. 

Palone słody wrzucić na początku zacierania czy dopiero pod koniec ? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, mst_23 napisał:

1 kg Special B Castle Malting

IMO o połowę za dużo.

 

14 minut temu, mst_23 napisał:

Azacca 50g na 60min

Jakie ma stosunek alfa do beta? Przy niewłaściwym, w piwie leżakowanym tak długo jak RIS możesz mieć problem z niepożądanymi objawami utleniania.

edit: znalazłem, ze to z 3,5-1. Niedobrze.

Poczytaj załącznik.Vintage_Beer_ss.26-31.pdf

 

14 minut temu, mst_23 napisał:

Palone słody wrzucić na początku zacierania czy dopiero pod koniec ? 

Skoro RIS to stout, dałbym na początku.

 

14 minut temu, mst_23 napisał:

starter z FM12

No i lepiej gęstwa.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mst_23

Zgadzam sie z Zasada 1kg special B to masakra

Do tego 1 kg palonych i 0,5kg bardzo ciemny

To sie bedzie ulepkowata popielniczka potrzebujaca mase czasu na ułożenie. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@zasada @Lasek

Uwzględniając wasze wskazówki zmieniłem na: 

Słody

  • 7,5 kg Pale Ale
  • 0,5 kg Special B Castle Malting
  • 0,5 kg Cara Gold Castle Malting 
  • 0,35 kg Palony jęczmień Weyermann 
  • 0,25 kg Carafa II Special Weyermann
  • 0,25 kg Chocolate Fawcett 
  • 0,2 kg palona pszenica Fawcett
  • 1,25 kg płatki owsiane

 

Chmiele

  • Magnum lub Iunga 50g na 60min
  • East Kent Golding 50g na 60 min

 

Drożdże 

  • gęstwa z US-05

Wzorowałem się "Podcastem o piwie" gdzie podają jako dobrą wypadową 80% zasypu słodów podstawowych, 10% karmelowych i 10% palonych i jako karmelowe sypią całość Special W albo Special B. Zmniejszyłem Special B o 0,5kg ale dodałem 0,25 Cara Gold, czy nie dodawać ? Zmniejszyłem też trochę ilość słodów palonych. Uwarzę wcześniej IPE na US-05 to wykorzystam gęstwę. 

 

Edited by mst_23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...