Jump to content
Rafal Toruń

Marcowe problem z fermentacją

Recommended Posts

Zabrałem się za marcowe w październiku ;)

Nastawiłem fermentor 24.10.19 ze wzgledu na temperatury startowalo od 16C ale od 3 dni jest na poziomie 12C (za zimno ?) drozdze zadane. Gozdawa W35 . (Przeleżały od marca w kartonie może złe warunki przechowywania)

Fermentacja po 6 dniach jeszcze nie ruszyla. Rurka wydaje głuchą ciszę.

Sprawdzilem Blg jest na poziomie 13 tak jak bylo podczas zadawania drożdży.

Zapach i smak wydaje się prawidłowy.  

Utrzymuje sie piana pokrywa fermentora sie wybrzuszyla ale tyle. Nic sie nie dzieje. 

Cierpliwie czekac czy cos zadzialac ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z opisu wynika, że zadałeś jedną paczkę. Prawdopodobnie za mało. Z opinii na forum pojawiały się opinie na temat ich długiego startu.

Jeśli pojawiła się piana, to prawdopodobnie w końcu ruszyły. Mierzyłeś gęstość po ogrzaniu próbki do 20 stopni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak dokladnie 1 paczke na 20l.

Odnosnie piany to nie wiem czy mozna powiedziec ze ona sie pojawila a bardziej zostala po napowietrzeniu brzeczki przed zadaniem drożdży. 

 

Jedyne co mam to polowa paczki Safale s-33 . Ale nie wiem czy sie nadaje. Otwarta byla dokladnie rok temu i po uzyciu polowy zacisnieta zatrzaskiem. 

 

Gestosc mierzylem od razu po schlodzeniu do 22C jak dodawalem drożdże.  Teraz smak zapach i gestosc mierzylem przy 12C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To masz dylemat. Skoro pokrywa się wybrzuszyła, to trochę CO2 jest naprodukowane. 

Gęstość mierzyłeś w 12 stopniach. Możliwe, że drożdże przejadły tyle, ile wynosi odchyłka pomiarowa do referencyjnych 20 stopni.

Na podstawie opinii na temat tych drożdży na forum, można wnioskować, że prawdopodobnie jest mniej w porównaniu chociażby do Fermentisa.

Najprawdopodobniej drożdże ruszyły, jednak jest ich na tyle mało, że fermentacja się wlecze. Samemu często fundowałem underpitching przy lagerach, jednak nigdy nie spotkałem aż tak długiego opóźnienia. 

Chyba bym piwo spasteryzował i zadał nowe drożdże w większej ilości. Nie są to drożdże płynne, żeby strata była bardziej finansowo odczuwalna. Nie masz pewności, że po tak długim czasie nie rozwinęła się tobie infekcja. Szkoda ryzykować całej warki

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj wcisnąłem całe wieko aby sprawdzić czy coś się dzieje. Dzisiaj wieko jest w pełni wybrzuszone. Czyli fermentacja postępuje ale niebywale wolno. Może  te 12C to za niska temperatura ? Moze ogrzac do tych 15 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Rafal Toruń napisał:

startowalo od 16C ale od 3 dni jest na poziomie 12C (za zimno ?)

 

Takie obniżenie temperatury podczas fermentacji bardzo usypia drożdże co powoduje znaczne spowolnienie ich pracy i dalsze zaburzenia fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mi sie wydawalo, podniose do 15C . Wczoraj byla malutka pianka dzisiaj widze poprawę.  Na pianie strzelają powoli bombelki i widze bardzo wolne ale jednak poruszenia wody w rurce.

 

5 minut temu, Jancewicz napisał:

 

Takie obniżenie temperatury podczas fermentacji bardzo usypia drożdże co powoduje znaczne spowolnienie ich pracy i dalsze zaburzenia fermentacji.

W zwiazku z tym jak powinienem wystartowac z fermentacja burzliwa przy takim rodzaju piwa ? Poczekac do fermentacju na poziomie 18C i wtedy przeniesc do 12-15C ? 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, korzen16 napisał:

Tak jak pisze @Jancewicz to błąd. Zasada jest dokładnie odwrotna. Zaczynamy nisko i stopniowo, powolutku podnosimy do góry. Twoje działanie może spowodować zatrzymanie się pracy drożdży.

Masz na mysli ze zadajemy drozdze w 12C i podnosimy stopniowo do np 15?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Rafal Toruń napisał:

Masz na mysli ze zadajemy drozdze w 12C i podnosimy stopniowo do np 15?

Dokładnie tak, przy czym temperaturę podnosimy "zgodnie" z fermentacją. Koncowa wartość powinna zbiec się z zakończeniem fermentacji, natomiast początkowe temperatury powinny obejmować początek burzliwej i jej największe nasilenie. Potem można podnosić temperaturę w skokach co 1-2°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, anatom napisał:

Dlaczego dałeś jedną paczkę drożdży? 

No zgodnie z przyzwyczajeniem przy innych warkach no i co ważne zgodnie z instrukcją na drożdżach. 1 paczka na 20l warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Rafal Toruń napisał:

No zgodnie z przyzwyczajeniem

Powinno być zgodnie z zapotrzebowaniem ilości drożdży na daną ilość brzeczki o danym ekstrakcie.

Powinieneś dać przynajmniej 25 gramów drożdży. Jeśli jeszcze wątpiłeś w ich kondycję to najlepiej było kupić nowe w odpowiedniej ilości. 

Może to zabrzmi niewiarygodnie ale drożdże są najważniejszym składnikiem dla naszej brzeczki.  

Dbamy o każdy gram chmielu, kupujemy wagi z dokładnością do 0,1 grama, sypiemy słody wg gramów, lejemy wodę co do litra, dbamy o temperaturę co do stopnia, a drożdże dajemy na oko. 

Jest mnóstwo kalkulatorów do tego ile dać drożdży do danej brzeczki. Za każdym razem korzystaj z nich!

Kiepskie piwo nie robi się z tego że daliśmy za mało chmielu (zakładamy że był dobrej jakości) albo zacieraliśmy w 64 zamiast 67 stopniach C.

Kiepskie piwo robi się (pomijam infekcje) najczęściej dlatego że daliśmy nieodpowiednią ilość drożdży, kiepskiej kondycji, które pracowały w nieodpowiedniej temperaturze. 

17 godzin temu, Rafal Toruń napisał:

startowalo od 16C ale od 3 dni jest na poziomie 12C (za zimno ?) 

Fermentacja po 6 dniach jeszcze nie ruszyla.

Drożdże lagerowe zadane do 16C powinny ruszyć maksymalnie po dobie. Przy 8-9C maksymalnie po dwóch dobach. Jeśli nie to albo były kiepskiej kondycji albo było ich za mało. 

 

Polecam Ci takie podejście, które ja stosuję jak chcę uwarzyć jakieś piwo: zaczynam od drożdży. Jakie drożdże, ile, w jakich temperaturach pracują i czy mam warunki temperaturowe do fermentacji. Później dobieram całą resztę do receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, anatom napisał:

Jest mnóstwo kalkulatorów do tego ile dać drożdży do danej brzeczki. Za każdym razem korzystaj z nich!

 

czy możesz podać najlepszy albo bardziej najbardziej czytelny dla mniej wyspecjalizowanych użytkowników :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie opierają się na takich samych założeniach więc jaki znajdziesz w necie to powinien działać. Ja i myślę że większość korzysta z http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

To chyba nie działa na androidzie tylko w przeglądarce pod Windows. Na telefon jest kilka aplikacji które mają taki kalkulator. Ja korzystam z  https://play.google.com/store/apps/details?id=dev.lampart.bartosz.brewingcalculator

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nastepnym razem jak bedziesz robil piwo dolnej fermentacji, to na 20l zadawaj albo 2 paczki drozdzy suchych albo miedzy 200-400 ml gestwy (w zaleznosci jak gesta).

Temperature fermentacji utrzymuj stala przez caly okres fermentacji (rowniez w temperaturze fermentacji zadajesz drozdze) - z reguly miedzy 8-10 stopni. Potem lageruj w temperaturach 0-5 stopni. Absolutnie nie zadawaj drozdzy w wyzszej temperaturze bo popsujesz sobie piwo. Jesli chlodnica schladza Ci brzeczke do 16 stopni to wstaw fermentor na pare godzin do lodowki ustawionej na 4 stopnie i tez Ci dojdzie do temperatury zadania drozdzy. Lepiej poczekac pare godzin niz zmarnowac caly dzien i prace na slabe piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze jedno pytanie. Czy w zwiazku z tym gdy dodam drozdze w wtorek lub srode jeszcze cos uratuje ?

 

W miedzy czasie widze ze drozdze pracuja ale bardzo oporbie. Bulgocze 1/20min. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic dziwnego bo byl duzy underpitching, do tego wahania temperatury. Piwo nie bedzie zbyt dobre.

Moim zdaniem do tego czasu juz bedzie za pozno na jakiekolwiek ratowanie tego wyrobu. Ale przynajmniej masz lekcje w praktyce i bedziesz wiedzial jak postepowac w przyszlosci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...