Jump to content

Recommended Posts

Witam posiadam slody 

8kg pale ale 

4 kg pilzneński

1 kg pszeniczny 

 

Chmiel : amarillo citra Columbus zythos i mosaic po 30 g do tego 100g marynki i 100g lubelskiego

Drożdże S 04 

 

Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY🍻 proszę o porady odnośnie zacierania i chmielenia

Pozdrawiam 

Edited by torbap- ce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę mało masz chmieli aromatycznych.

1. Do zacierania 4kg pilzneński, 4kg pale ale i 0,5kg pszenicznego - powinno to dać ok. 12°Blg

2. Zacierać w 65-67°C

3. Chmielenie Columbus 60'  40g 

4. Amarillo i Zythos na whirpool ( po 30g)

5. Citra i Mosaic (po 30g) na cichą na 4-5 dni w temperaturze ok. 5-10°C

 

Na gotowa będzie coś w okolicach 12°Blg (co przełoży się na ok. 5% alko) do tego ok. 35 IBU. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 80% wydajności procesu:

 

8kg pale ale

2kg pilzneński 

 

Zacieranie jednotemperaturowe 68°C przez godzinę, częste mieszanie i korekcja temperatury w razie czego (nie wiem w czym zacierasz). 

 

Chmielenie:

 

60min 50g Marynka 

20min 50g Marynka 

 

Połowa pozostałych chmieli oprócz lubelskiego na hop stand (whirlpool). 

 

Pozostała część chmielu oprócz lubelskiego na zimno w trakcie fermentacji cichej, najlepiej 3-4 dni przed rozlewem w niższej temperaturze jaką przytoczył wyżej korzen16. 

 

Powyższe założenia powinny skutkować piwem 14.7°Blg i ok 51 IBU 🍻

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, pmzs napisał:

Powyższe założenia powinny skutkować piwem 14.7°Blg i ok 51 IBU

Czyli dość srogo z goryczką ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, torbap- ce napisał:

Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY

Rozpiętość przy IPA to 40-70 

 

3 minuty temu, korzen16 napisał:

Czyli dość srogo z goryczką ;) 

moim zdaniem w sam raz 🍻 nie za słabo bo wtedy to raczej APA i nie za mocno, żeby pić z przyjemnością🍻

Share this post


Link to post
Share on other sites

To fakt, jak kto lubi. Ja preferuję mniej goryczkowe, a bardziej aromatyczne IPY. Druga sprawa, że po chmieleniu na zimno odczucie goryczki jest podbijane. Wiec osobiście chmielę w dolnym zakresie widełek, a nawet trochę niżej, jeżeli przewiduję dodanie chmielu na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, torbap- ce napisał:

Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY

Nie da rady.

Można kombinować pod górkę i jakieś piwo da się zrobić, ale ipki z tego nie będzie, bo wypadałoby sypnąć z 10g/litr lekko licząc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, torbap- ce napisał:

W takim razie co muszę mieć żeby zrobić piwo o którym mówię??

 

Zmniejszyć objętość, albo dokupić surowców 🍻 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, torbap- ce napisał:

Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam 

 

A ile masz paczek drożdży? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, torbap- ce napisał:

Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam 

 

4 godziny temu, torbap- ce napisał:

Chciałbym uzyskać ibu 40-50 

 

No to korekta - ilość piwa 20L (do butelkowania), 15Blg, 50IBU: 

 

3kg pilzneński, 2kg pale ale i 0,4kg pszenicznego; zacieranie w 65-67°C

Chmielenie: Columbus 60'  20g, Amarillo i Zythos na whirpool ( po 30g); Citra i Mosaic (po 30g) na cichą na 4-5 dni w temperaturze ok. 5-10°C

 

Wyjdzie z tego w miarę porządna IPA - ekstrakt początkowy się zwiększył do 15°Blg, bo zwiększyła się goryczka.

Przy chmieleniu na zimno w pewnym momencie zwiększanie ilości chmielu nie wnosi do piwa nic więcej; tak więc te 60g chmielu/ 20l piwa, to całkiem porządna dawka i wniesie to co potrzeba.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.10.2019 o 21:00, ogoun napisał:

Nie da rady.

Można kombinować pod górkę i jakieś piwo da się zrobić, ale ipki z tego nie będzie, bo wypadałoby sypnąć z 10g/litr lekko licząc.

 

Czy ty aby troche nie przesadzasz?

Nie zrobisz dobrej Ipy jak sypniesz 2g na litr?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Hanys93 napisał:

 

Czy ty aby troche nie przesadzasz?

Nie zrobisz dobrej Ipy jak sypniesz 2g na litr?

Nie mylmy pojęć. Dobre piwo zrobisz, ipy nie, ani dobrej, ani słabej, ani żadnej innej.

Balans nie będzie odpowiedni dla stylu, tak jak jak z samego pilzneńskiego nie powstanie stout.

Edited by ogoun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.